Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Vi skal være klare på, hvor vi skiller os ud

Berit Sandholdt Jacobsen har været i mange hjørner af biblioteksvæsenet fra integrationskonsulent og formidlingschef til hovedbestyrelsesmedlem og tillidsrepræsentant i BF og i 2017 fik hun Klods Hans prisen for sin indsats for udsatte familier. Nu er hun biblioteksleder i Svendborg.

»Vil du leve det gode liv?« stod der i stillingsopslaget til bibliotekschefstillingen i Svendborg. Det gjorde mig nysgerrig. Svendborg Bibliotekerne er det andet største bibliotek på Fyn, alligevel er det mest Odense Bibliotekerne, man hører om, så der kunne godt gemme sig nogle udviklingspotentialer, tænkte jeg.
Jeg har en sult efter at skabe det bedste biblioteksvæsen, så jeg følte, at bibliotekschef var næste skridt for mig. Jeg har været i biblioteksverdenen i mange år og er gået den traditionelle vej – bibliotekar, projektleder og formidlingschef i Greve og senest souschef i Slagelse.

Det er en stor fordel at starte et sted, man ikke kender i forvejen. Biblioteket er en politisk organisation, og jeg er et ubeskrevet blad og ser tingene udefra og mere objektivt. Jeg tror, det gør én mere modig, fordi man ikke er påvirket af historien hverken personalemæssigt eller politisk. En af mine første opgaver er for eksempel at lave et reduktionskatalog, og det udgangspunkt gør det lettere for mig at se, hvor effektiviseringer giver bedst mening.

Det er vigtigt, at vi sammen bruger tid på at skabe en fælles identitet og vision, så vi trækker i samme retning. Jeg startede i december 2017, og vi arbejder på en strategi og handleplan, hvor vi blandt andet i højere grad vil dokumentere det, som vi gør, for at synliggøre hvorfor bibliotekerne er vigtige i Svendborg.

Vi skal som bibliotek være klare omkring, hvor vi skiller os ud, så vi ikke laver mere af det samme. Der er mange ildsjæle og der sker allerede meget i Svendborg. Vores mål er at berige borgerne. Vi leverer ikke kun en oplevelse eller underholdning. Hvis vi indgår i et samarbejde, skal vi kunne hægte mere på. Vi har materialerne, tilgang til databaser og kan inspirere til videre læring. Vi skal tænke i mer-værdi før, under og efter et arrangement eller en aktivitet. Svendborg Graphic – vores festival for tegneserier, spil og animation – er for eksempel en aktivitet, hvor vi satser på at vise os som en vigtig kulturel medspiller. Den varer en uge, men hele foråret 2019 vil vi sætte fokus på visuelle fortællinger som tema i biblioteket med talentudvikling, skoleprojekter og aktiviteter for familier. For at tilføje en yderligere dimension har vi valgt temaet bæredygtighed, så det bliver omdrejningspunktet, for eksempel når der skal tegnes.

Det er vigtigt hele tiden at tale om, hvad vi vil, og hvorfor vi gør det, vi gør. På den måde bliver vi klar over, hvad vi skal holde fast i, og hvad vi skal af nyt. Min opgave er at skabe den bedst mulige service for borgerne ud fra de ressourcer, der er.

Bibliotekets største udfordring i dag er at synliggøre dets værd. Vi skal skabe en nødvendighed for biblioteket, så vi bliver brugt mere. Jeg kan godt lide, at man er risikovillig, og jeg bakker mine medarbejdere op i selv at tage beslutninger. Vi skal turde tænke stort og langsigtet. For eksempel med Svendborg Graphic-festivalen, der kræver medarbejdere, som er villige til at arbejde hårdt. Jeg skal så som leder afsætte midlerne og sikre, at alle er med.

Min vigtigste opgave som leder er at sætte retning i en ret kompleks virkelighed og forklare og synliggøre de politiske beslutninger, så de giver mening for medarbejderne. Jeg skal ikke være en elefant i en glasbutik, men jeg skal heller ikke have berøringsangst. Som leder skal du kunne træffe beslutninger og valg, hvilket også betyder fravalg, så vi ikke stikker i for mange retninger.