Gå til sidens indhold

Organizer for HK

Nyt job. Fra bibliotekar til organizer.

Navn: Stine Vangdrup
Stilling: Fra 1. marts 2018 organizer ved HK Privat
Karriere: Først studentermedhjælp på Frederiksberg Bibliotek. Fra 2008 til 2018 bibliotekar ved Taastrup Bibliotek i Høje Taastrup
Uddannelse: Bibliotekar DB og cand.mag i Kultur og formidling ved SDU
Alder: 41 år

Hvilke opgaver har du som organizer i fagforeningen HK?
- Som organizer skal jeg have kontakt til tillidsrepræsentanter, som jeg også skal være med til at uddanne. Jeg skal arbejde med kortlægning af, hvor mange medlemmer vi har i forskellige virksomheder. For i HK Privat kan man ikke kræve en overenskomst med mindre 50 procent af de medarbejdere, der laver HK-arbejde på arbejdspladsen, er medlem af HK. Så der er meget opsøgende arbejde, hvor vi skal undersøge, hvor mange medlemmer vi har i en virksomhed, hvad de laver og så eventuelt gå i dialog om muligheden for en overenskomst. Vi besøger også virksomheder, hvor vi allerede har en overenskomst for at høre om medlemmernes hverdag og identificere deres behov, eksempelvis inden for efteruddannelse, hvor der er mange, der ikke udnytter de muligheder, de har.

Hvorfor søgte du jobbet som organizer?
- Mens jeg arbejdede på biblioteket i Høje Taastrup, havde vi et forløb om relationsbestemt værtsskab med fokus på at skabe relationer i de korte møder med brugerne. Det var rigtig spændende. Samtidig havde vi problemer med arbejdsmiljø og dårlig ledelse på biblioteket, som jeg var meget involveret i som tillidsrepræsentant. Det gjorde mig bevidst om, hvor vigtigt det er, at man har en fagforening og en tillidsrepræsentant, der kan gå foran, og hvor vigtigt det er, at tillidsrepræsentanten har sit bagland i orden. Og stillingen som organizer har fokus på alle tre elementer. HK arbejder meget med relationer. Både hvordan man skaber dem, og hvordan man vedligeholder dem, og de søgte en ny medarbejder med erfaring som tillidsrepræsentant.

Hvordan har du oplevet at skifte fra at arbejde på et bibliotek til stor fagforening som HK?
- Jeg var klar til at skifte arbejde, men det har overrasket mig, hvor anderledes det er at komme ind i en organisation, hvor man ikke har en fælles uddannelsesbaggrund. På biblioteket havde folk den samme faglighed. Sådan er det ikke her, og jeg har brugt de første måneder på at skabe relationer til dem, jeg er i afdeling med og finde ud af, hvad arbejdet går ud på og ikke mindst, hvad jeg kan bidrage med, men folk er søde og imødekommende. Rent fagligt har jeg også brug for nye kompetencer. Jeg har allerede været på kursus i eksempelvis ”kommunikation efter situationen” og ”brobygning til motivation” og fået redskaber til at tale med medarbejdere om fordelene ved en overenskomst.

Hvad tror du gjorde, at du fik jobbet?
- Min erfaring med at arbejde med struktur og evnen til selv at planlægge min arbejdsdag betød meget. Og så er der en meget udadvendt del i mit arbejde, hvor jeg skal skabe relationer. Min faglige chef i HK har sagt, at det var min energi og den måde, jeg møder mennesker på, der blandt andet gjorde, at de ansatte mig.

Er der noget du savner fra dit forrige job, hvor du var ansat i ti år?
- På biblioteket havde vi en fælles faglig forståelse. I HK mangler jeg stadig at finde helt ud af, hvordan jeg passer ind og hvem af mine kolleger, jeg kan skabe den vigtige kollegiale pingpong med. Det skal nok komme, for de er gode til at lave sociale arrangementer, og der er også mere tid til eksempelvis at mødes om morgenen og lige samle op og tage en snak med kollegerne. På biblioteket blev mange pauser konverteret til møder, fordi vi havde så travlt. Vi løber også stærkt i HK, men det er ikke på samme måde.