Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Nyt job - Nu er der direkte feedback på mit arbejde

Nyt job

Navn: Bente Bernhard Riis
Stilling: Bibliotekar med it-ansvar på Lemvig Bibliotek fra 1. marts 2018
Uddannelse: Bibliotekar DB, 2000
Tidligere: Redaktionsmedarbejder i Boghandlerforeningen gennem 17 år
Alder: 43 år

Du har arbejdet i Boghandlerforeningen i 17 år. Hvorfor søgte du en bibliotekarstilling?
- Jeg har altid gerne ville arbejde som folkebibliotekar, men da jeg blev færdig i 2000, var der ikke så mange faste stillinger. Men jeg fik ret hurtigt en fast stilling i Boghandlerforeningen, og dér blev jeg. Jeg har været rigtig glad for mine opgaver, kolleger og det at have fingeren på pulsen i forhold til nye udgivelser.

Hvad var dine opgaver i Boghandlerforeningen?
- Jeg var redaktionsmedarbejder – en bibliotekarstilling – hvor jeg stod for boghandlerne og internetboghandlernes bestillingssystem. Jeg havde kontakt med de store forlag om deres udgivelser, så de lå korrekt og søgbart i databasen. Og jeg vejledte mindre forlag om, hvordan de kom i kontakt med boghandlerne for at få solgt deres udgivelser. Jeg lavede fejlfinding i databasen, sammenkørte data fra forlagene, Bogportalen og de nationale bibliografiske data. Stillingen var halvt it-rettet og halvt rådgivning og kommunikation.

Hvad bliver dine opgaver som bibliotekar på Lemvig Bibliotek?
- Det er en hybridstilling, hvor jeg har it-ansvar for, at bibliotekssystemet kører optimalt og for indkøb af udstyr og it-udviklingen, men jeg har også udlånsvagter både i voksen- og børnebiblioteket. Og fordi det er et mindre bibliotek, hvor vi alle har mange forskellige opgaver, har jeg også opgaver med for eksempel fjernlånsregistrering.

Hvad er udfordrende i dit nye job?
- Det er udfordrende, når brugerne spørger om specifik informationssøgning. Jeg har jo ikke siddet med referencebibliotekaropgaver de sidste 17 år, så jeg skal lige genopfriske, hvordan man gør med specifikke emnesøgninger, hvis en gymnasieelev for eksempel skal have en udtømmende liste med artikler om reformer i USA i 30’erne og 40’erne. Til gengæld er jeg helt opdateret på den nyeste skønlitteratur.

Hvordan kan du bruge din baggrund i jobbet som folkebibliotekar?
- Alt er i princippet nyt, men alligevel velkendt. Jeg har altid interesseret mig for bøger og kender jo alt til databaser og registrering af litteratur, selvom jeg ikke har haft dem fysisk i hænderne som nu. Jeg kan bruge min viden om udgivelser og er godt inde i, hvordan posterne er bygget op i databasen Netpunkt.

Lever jobbet op til drømmen?
- Ja bestemt. Opgaverne er sjovere, mere spændende og mere afvekslende end i mit tidligere arbejde. Før brugte jeg 85 procent af min tid bag skærmen med en telefon i hånden. Nu taler jeg med mennesker ansigt til ansigt og får mere direkte feedback på mit arbejde. Hvorfor valgte du at flytte fra København til Lemvig? - Jeg er flyttet hjem. Jeg kommer fra Sydthy, der ligger 40 kilometer fra Lemvig, og min mand er fra Haderslev. Da han stod foran måske at skulle tvangsudflyttes til Næstved fra København med SKAT, blev vi enige om at flytte hjem i stedet. Vi har en datter i skolealderen, så det gik ikke at pendle. Det hele gik ret hurtigt, så vi rykkede herover 1. januar. Jeg søgte stillingen i Lemvig Bibliotek, men forventede ikke at få den, da jeg har siddet 17 år i det private. Men de så mine it-kompetencer som en styrke. Jeg føler mig meget heldig, for det er det hyggeligste bibliotek. Hvordan er det at være flyttet hjem? Alle har taget godt imod os. Man kan mærke, de gerne vil have, at vi falder til i lokalsamfundet. Det har været nemmere at flytte tilbage, end det var at flytte til København.