Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Lang sej kamp gav OK18-forlig

BF’ere, Djøf’ere, HK’ere, sygeplejersker,lærere, læger, jordemødre og mange, mange flere har over hele landet kæmpet for en OK18-aftale. Det lykkedes i Bededagsferien, hvor der blev indgået aftaler først med kommunerne, så regionerne og til sidst med staten.

OK18-overblik
Vigtigste overordnede resultater:
• Overenskomstmæssig sikring af medarbejdernes ret til betalt spisepause
• En ramme på 8,1 procent. Dermed er lønnen på linje med den private lønudvikling
• En sikring af, at de offentlige lønninger ikke sakker efter de private gennem afskaffelse af privatlønsværnet Omkring spørgsmålet om lærernes arbejdstid nedsættes en kommission.

”Jeg er først og fremmest meget glad for resultatet. Og min første tanke går til alle BF's medlemmer, der har været med til at sikre dette forlig med aktioner over hele landet. Jeg er meget stolt over, at BF's medlemmer og BF's faner har været så synlige, for det er jo dette kæmpe arbejde, der har været med til at sikre, at vi nu endelig har fået en aftale i hus." Tine Segel, formand Bibliotekarforbundet.
Akademikernes formand Lars Qvistgaard, BF’s formand Tine Segel og flere andre fagforbunds formænd samlet foran Forligsinstitutionen. Gennem hele forløbet stod de røde faner vagt, og mange medlemmer og formænd stod i timer eller hele nætter for at støtte forhandlerne.

Pressens bevågenhed er vigtig i OK18-forhandlingerne, og jo tættere konflikten rykkede på, jo mere massivt var presseopbuddet.