Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Hvorfor er bibliotekerne ikke fælles om en YouTube kanal til de unge?

I to år har bibliotekerne haft deres egen YouTube kanal, BibTuben, for at formidle biblioteket til unge. Et interview med skuespillere fra ungdomsserien SKAM nåede eksempelvis 23.000 visninger – nu står kanalen til at lukke, fordi ingen vil skyde penge i den.

Redaktør på BibTuben Mia Ben-Ami er ansat som ungdomskulturformidler på Faaborg Midtfyn Bibliotekerne. I 2016 fik hun til opgave at nå de unge. Og efter et arrangement på biblioteket med youtuber Rasmus Brohave, hvor det væltede ind med unge, fordi han havde annonceret sin ankomst på Snapchat, fik de ideen til BibTuben.
- Vi fik tilskud af Slots- og Kulturstyrelsen i 2016 til at komme i gang med at lave indhold til en YouTube kanal, der formidlede biblioteket. Vi slog os blandt andet sammen med Kosegruppa. dk (fangruppen til den norske ungdomsserie Skam, red.), og tog sammen til Oslo og lavede videointerviews med to af skuespillerne. Videoerne fik 23.000 visninger.
BibTuben har også været på Roskilde Festival med youtuberen Eiqu Miller og på Bog Forum med Rasmus Brohave og Caspar Eric. - Vi har valgt personer, der i forvejen er populære hos de unge, og har lavet noget med dem med et tema, der relaterede til bibliotekerne, siger Mia Ben-Ami. Men nu står kanalen til at lukke, fordi der ikke er penge til at producere indhold. Projektet udløber juni 2018, hvilket ærgrer Mia Ben-Ami.
- Det er ærgerligt og synd at skulle begrave kanalen nu, hvor den hårde del med at få den i gang og lave en strategi for indholdet er klaret. Udfordringen undervejs har været, at vi ikke har lavet BibTuben på fuldtid, så formidlingen af kanalen er kommet efter andre opgaver. Derfor ville næste skridt være at få formidlet kanalen til langt flere unge og selvfølgelig fortsat producere indhold.
En løsningsidé er, at alle biblioteker går sammen om at drive kanalen som en nationalkanal for alle landets biblioteker.
- BibTuben er en formidlingsplatform til de unge, ikke en kanal som de unge selv skal lave indhold til, og indholdet skal have en vis standard. Derfor kan kanalen for eksempel også bruges i folkeskolens undervisning, fordi vi tager fat i relevante og aktuelle temaer for unge, hvor vi indlægger et læringselement eller går et skridt dybere. Vi har for eksempel lavet videoer med sangerinden Katinka, hvor vi taler med hende om autofiktion. Og vi har vi talt med forfatter Morten Pape og digter Claus Høxbroe om at bruge sig selv i kunsten og om deres skriveproces. Det er videoer, der er oplagte at bruge i danskundervisningen.
De to bibliotekarer bag BibTuben håber, at minimum en håndfuld bibliotekschefer vil indse, hvor vigtig kanalen er og bidrage til det. Et andet håb er at få et tilskud ud af de fondsansøgninger, de har sendt afsted.
Men hvorfor er det så vigtigt, at bibliotekerne har en YouTube kanal?
- Som public service institution har vi en forpligtigelse til at formidle til de unge og møde dem de steder, de opsøger, for eksempel YouTube. Det er en mere sexet måde at nå de unge på. De er en vigtig målgruppe for at fremtidssikre biblioteket og for at afspejle samfundet – vi skal vise, at der er plads til de unge på biblioteket.
Men gider de unge en kanal fra biblioteket?
- Ja, som ungdomskulturformidler bruger jeg meget tid på dialog med de unge og lytter til deres ønsker. Barrieren er at få gjort dem opmærksomme på, at kanalen er der. Det kræver en indsats, som vi ikke nåede i første del af projektet.
Opgaven er jo at formidle biblioteket som relevant for de unge. Og de vil gerne se det, hvis det er lavet til dem i deres sprog og handler om ting, der sker i deres verden. Vi havde for eksempel en video med rapperen Nikoline, der taler om, udfordringerne ved at være kvindelig kunstner. Hun er (af voksne) blevet kritiseret for at have et råt sprog. Vi interviewede hende om, hvorfor hun siger tingene på den måde hun gør, og kom på den måde et skridt dybere.