Gå til sidens indhold

Læsning er altafgørende

Det kræver en høj faglighed at inspirere elever til at læse og lære dem informationskompetencer, siger viceskoleleder ved Hjørring Private Realskole Henrik Frand-Madsen.

Hjørring Private Realskole prioriterer læsning og litteratur højt.

- Læsning er altafgørende for unge mennesker. Elever, der bliver gode læsere, har en ballast for livet, og på den korte bane hjælper det dem i lektielæsningen og den daglige indlæring, siger Henrik Frand-Madsen. - Hvis vi på sigt ønsker gode stabile læsere, kræver det, at vi investerer i et godt skolebibliotek med et stort udvalg af materialer og uddannet personale, der kan vejlede. Det er vigtigt at have én gennemgående person på skolebiblioteket, siger Henrik Frand-Madsen.

Alle eleverne på Hjørring Private Realskole får et bibliotekskursus, der lærer dem at bruge biblioteket og finde de materialer, de har brug for eller lyst til at læse. Skolen har kurser, der lærer eleverne om informationssøgning og kildekritik. Bibliotekarens opgaver er også, at alle klassetrin årligt får forfatterbesøg. Selv om det ikke er noget, som skolen specifikt måler på, så er Henrik Frand-Madsen ikke i tvivl om, at det har en effekt, at de satser så massivt på læsning.

- Vi har læsetimer fra 1. til 6. årgang og nu også i 7. årgang, hvor der er fokus på tempolæsning, læsestrategier og forståelse. Min fornemmelse er, at det rykker sig. Generelt er vores karaktersnit højere end i folkeskolen, men om det skyldes det segment, eleverne kommer fra, vores fokus på læsning eller vores personale, er svært at sige, siger Henrik Frand-Madsen, der mener, at det er ekstra vigtigt, at skolen prioriterer og understøtter læsningen i en tid, hvor flere børn »nøjes« med at læse på mobilen eller ikke får læst.
Biblioteket har stor betydning for skolen. En tidligere gymnastiksal blev nedlagt for at give biblioteket god plads. Det har gjort biblioteket til et populært værested, hvor bibliotekaren altid er let at finde.

LÆSEVEJLEDEREN OG BIBLIOTEKAREN SAMARBEJDER
Anette Larsen er dansklærer og læsevejleder på Hjørring Private Realskole. Hun arrangerer blandt andet læsecamps for elever, der ikke læser så hurtigt. Her kan de træne læseevnerne, og i den forbindelse er bibliotekar på Hjørring Private Realskole Ulla Kynde en vigtig samarbejdspartner, fordi hun har stor viden om, hvilken litteratur der kan fange den enkelte elev.

- Det betyder meget, at jeg har en fagperson at sparre med om litteraturen, siger Anette Larsen, der er dansklærer for en 5. og 6. klasse. Hver dag – efter skolens morgensang – går hendes elever på biblioteket og læser i en halv time.

- Det foregår uden at jeg skal tysse på dem, fordi de hygger sig med det. Tit sidder de tæt sammen og får en snak om, hvad de læser. På den måde inspirerer de hinanden, og Ulla Kynde taler med dem og hjælper dem til at finde den næste gode bog. Fra 7. klasse daler interessen dog for læsning, og her er det vigtigt at prioritere samarbejdet mellem skolebibliotek, lærere og forældre. Eksempelvis at eleverne skal læse mindst et kvarter hjemme og føre logbog over læsningen.

- Den tid, som vi prioriterer til læsningen i skolen, er givet godt ud. Og derfor er det vigtigt, at vi har en bibliotekar, der kan inspirere og sikre, at der er bøger, der passer til vores elever. Eksempelvis har vi tidligere manglet bøger til de store elever, og her har Ulla sørget for, at samlingen er blevet udvidet, siger Anette Larsen.