Nyt job
Navn Thomas Ry Andersen
Stilling Bibliotekar på Haderslev Bibliotek fra 1. januar 2018
Uddannelse Cand. mag. i litteraturvidenskab med en bachelor i Bibliotekskundskab og Videnskommunikation på SDU.
Karriere Arbejdet i Munch-Christensens Antikvariat i Vejle, i en boghandel og som assistent på Vejle Bibliotekerne. Senere bibliotekar på Vejen Bibliotek og litteraturformidler på Fredericia Bibliotek.
Alder 42 år
Du kommer fra et job som litteraturformidler og skal nu være bibliotekar. Hvorfor det skifte?
- Jeg har som litteraturformidler udelukkede haft fokus på litteraturformidling, men har savnet en større variation i hverdagen og de mere klassiske bibliotekariske opgaver såsom materialevalg, arrangementsplanlægning fra start til slut og det at være med i hele bibliotekets værdikæde. Jeg mener, at jeg bliver en bedre litteraturformidler af at lave de andre ting, fordi jeg får føling med bibliotekets arrangementer og materialer. Desuden er der en spændende udvikling i gang i Haderslev, hvor der blandt andet bliver bygget et nyt bibliotek i kombination med motorikcenter og daginstitution i filialen i Gram.
Hvad er det ved bibliotekar- og formidlerjobbet, du godt kan lide?
- Jeg brænder for litteratur. Både at give brugerne den rigtige bog med hjem ved at tale med dem og finde ud af, hvad de kan lide at læse, og at udfordre dem og sørge for, at de kommer videre i deres litteraturkendskab og udvikler sig som læsere. Det kræver, at man kender sammenhænge inden for litteraturen, så man ved i hvilke retninger, man skal skubbe dem. Litteraturformidling er absolut en af kerneopgaverne for bibliotekerne. Det skal vi holde fast i og prioritere højt.
Hvad har været din bedste formidlingsoplevelse?
- Det er mange små oplevelser. Det er en god fornemmelse, når en låner kommer tilbage og siger: »den bog, du anbefalede, var fantastisk, nu har jeg anbefalet den til en anden«. Det at åbne horisonten til andre forfatterskaber og gøre folk klogere på litteraturen. Det kan være på alle niveauer fra Linse Kessler til Thomas Mann. Det vigtigste er, at man læser. Jeg synes personligt, at der er litteratur, der er bedre end andet, men i bund og grund handler det om at møde brugerne, hvor de er.
Har du et eksempel på god formidling?
- Det er den personlige kontakt, der fungerer bedst, og det handler generelt om, at lånerne kommer hjem med mere, end de kom efter. Det er lidt en kliché, men den holder, hvis man kan inspirere og få dem til at læse mere. Den digitale litteraturformidling er også eksploderet de seneste år og særligt på de sociale medier. Det er interessant og giver mange nye muligheder, men det er også langt sværere at ramme den rigtige målgruppe.
Hvor ser du udfordringerne for dit arbejde?
- Bibliotekerne skal lave alt muligt andet i dag og tager mange nye opgaver ind. Biblioteket skal være åben over for det nye og tilpasse sig udviklingen og brugernes behov. Kunsten er at finde den rette balance, så vi ikke glemmer vores kerneopgaver.
Hvad er udfordringerne for bibliotekerne?
- Det er svært at overskue, hvad den nære fremtid bringer, og hvilken retning vi skal i. Jeg mener, at litteraturformidling og den personlige kontakt med brugerne er det, vi skal holde fast i. Og så skal vi passe på med ikke at løbe i alt for mange retninger og lade os friste af at tivolisere for meget – også selvom det måske virker som en god idé lige nu.