Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Som kommune har vi alle muligheder for at påvirke borgerne

Formand for Guldborgsunds Kultur, Turisme og Bosætningsudvalg Martin Lohse (Guldborgsundlisten).

- Myten om Guldborgsund er, at her aldrig sker noget. Virkeligheden er, at der sker noget hele tiden. Vi har en underskov af tilbud, og det skal vi synliggøre – også for dem, der allerede bor her.

Formand for Guldborgsunds Kultur, Turisme og Bosætningsudvalg Martin Lohse (Guldborgsundlisten) ser den lokale kulturpolitik som et middel til at fastholde kommunens borgere, tiltrække nye og vigtigst at øge livskvaliteten generelt. Han taler om dannelse denne augustmorgen, hvor Perspektiv møder ham på Guldborgsunds hovedbibliotek i Nykøbing Falster, og han lægger vægt på, hvad dannelse betyder for det enkelte menneske.

- Man har i lang tid talt om uddannelse, men ikke om dannelse. Jeg mener, at de to områder igen skal være ligeværdige. Biblioteket har altid spillet en vigtig rolle for borgernes dannelse, samtidig med at biblioteket har fornyet sig selv. Vi har udfordringer, såsom at flere er ensomme, og at mange unge har svært ved at finde ud af, hvem de selv er. Jeg vil gerne sikre, at de møder forskellige former for kultur, fordi det hjælper dem med at besvare essentielle spørgsmål om, hvem de er.

Ingen topstyring

Et af Martin Lohses tiltag er etableringen af Bobleriet, som er en overordnet paraply for kommunens kulturpolitik, hvor institutionerne kan søge midler til fælles projekter. Et projekt, som biblioteket også er tænkt ind i, men ellers slår Martin Lohse fast, at han ikke fra centralt hold ønsker at topstyre biblioteket, og at man i den sammenlægning af borgerservice og bibliotek, der netop har fundet sted, har prioriteret, at der fortsat skulle være tale om to selvstændige organisationer, nu bare under samme ledelse og samme tag.

- Vi prioriterer biblioteket rigtig højt, og det er bibliotekets egen fortjeneste, fordi man fra bibliotekets side er god til at støtte op om de kommunale strategier. Eksempelvis med lektiecaféer, åbne biblioteker, etableringen af et FabLab og borgerservice. Jeg har stor respekt for, at det er de faglige medarbejdere, der sætter retningen og gør det, de brænder for. Derfor skal vi som politikere ikke blande os, så længe det sker inden for rammerne af de kommunale visioner og strategier.

Vaner grundlægges tidligt

Et område, Martin Lohse har stort fokus på, er de borgere i kommunen, der ikke bruger kulturtilbud og bibliotek.

- Hvordan inviterer du nogen ind, som ikke føler, at de har behov for at blive inviteret? Det arbejde starter allerede i skolerne, hvor vi som kommune har de bedste muligheder for at ændre børnenes vaner, fordi vi har dem hver dag. Derfor skal biblioteket også synliggøre sig over for skolerne, hvilket det eksempelvis gør ved at invitere alle 5. klasserne ind i vores nye FabLab.

Han tvivler på, at biblioteket vil blive et særskilt emne i den kommunale valgkamp.

- Kulturlivet kan godt have svært ved at forklare sig selv. Det er lettere at forklare normeringen i børnehaver, end hvorfor en teaterforestilling eller udvidelsen af driftsressourcer til bibliotekerne er vigtigt. Men mennesket kan ikke leve af brød alene, og vi bliver alle fattigere, hvis vi sparer på den åndelige føde.