Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Samarbejdet på tværs skal udspringe af faglighed

Stedfortræder for leder af Guldborgsund-bibliotekerne Jan Holmquist.

Da Borgerservice og biblioteket i Guldborgsund blev lagt sammen, blev der nedlagt en lederstilling som bibliotekschef. I stedet er Jan Holmquist, hvis titel nu er stedfortræder for leder af Bibliotek og Borgerservice, den daglige leder.

Sammenlægningen er stadig meget ny, og det samme er bibliotekets store satsning, et FabLab, der blev åbnet i april, og som står klar med 3D-printere, skæremaskiner og værktøj.

- Jeg oplever, at der er opmærksomhed omkring biblioteket, og at vi får ros for det, vi gør. Vi ligger pænt i den nationale brugerundersøgelse, og det bliver anerkendt, ligesom det særlige ved biblioteket – at vi er et offentligt mødested – også er noget, politikerne kan se en værdi i at bruge i lokalområderne. Biblioteket understøtter også den læring, der er i kommunen, og det kan politikerne se meningen i.

Netop på læringsområdet har biblioteket store ambitioner, og det har inviteret samtlige af kommunens 5. klasser til at arbejde i det nye FabLab.

Men Jan Holmquist ønsker ikke, at politikerne bruger biblioteket endnu mere strategisk, end man gør i dag. Han foretrækker – ligesom kulturudvalgsformanden i kommunen – at det er fagligheden, der driver samarbejdet mellem kommunens institutioner. Eksempelvis er tiltaget med FabLab’et en overbygning til de tiltag, som foregår på de enkelte folkeskoler.

Mere synlig

Det er generelt lykkedes at gøre biblioteket mere synligt, og det er en vigtig del af hans arbejde at fortælle, hvad et moderne bibliotek kan, mener Jan Holmquist.

- Der er fordomme på godt og ondt; biblioteket er seriøst, bogtungt og til at stole på, men budskaberne om, at vi understøtter læring og demokrati, skal vi gøre mere opmærksom på.

For ham er visionen, at biblioteket skal være en aktiv spiller inden for vidensformidling, læring og kulturoplevelser. Biblioteket skal understøtte sprogudvikling for de mindste, uddannelse og livslang læring.

 - Når man gør noget, der har så langt et perspektiv, er det svært at måle på resultaterne. Men det gør ikke opgaven mindre vigtig.

At biblioteket næppe bliver en del af den kommende valgkamp, er Jan Holmquist helt opmærksom på.

- Det ligger ikke i vores DNA at gå ud og være alt for politiske. Det er ikke bibliotekets opgave at råbe op i en valgkamp for at styrke vores egen position, men vi skal understøtte demokrati, oplyse om valget og også generelt være med til at modarbejde fake news. Vi ville da blive glade for et større fokus på kulturpolitik, men hvis vi gerne vil bevare armslængdeprincippet mellem bibliotek og politikere, er vi nødt til at blive på vores egen banehalvdel. Det er en del af kontrakten.