Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Så eksploderede det bare...

Aktuelt interview

Nå, men det går jo meget godt, tænkte vi, da vi havde fået de første 30 kommentarer. Og så eksploderede det bare. Mandag aften tog det virkelig fart, da Stéphanie Surrugue delte den og skrev »Et sted i Gladsaxe sidder verdens sjoveste bibliotekar – jeg græder af grin over denne hér tråd«, fortæller Marie Engberg Eiriksson fra Gladsaxe Bibliotekerne, der fik ideen til »Ødelæg en bog med ét bogstav«.

Ideen fik jeg fra et amerikansk bibliotek. Vi er seks bibliotekarer i Gladsaxe, der samarbejder om bibliotekets formidling på sociale medier, og da vi testede konceptet, legede vi det en hel weekend. Det er svært at holde op, når man først går i gang, så vi blev enige om at dele legen med brugerne mandag morgen.

Vi sad tre og svarede for at holde samtalen i gang. Det var det sjoveste og mest fantastiske at følge. Vi har arbejdet længe for at finde en form for litteraturformidling, hvor vi engagerer folk, så samtalen ikke bare ebber ud, når folk har gættet en bogtitel eller kommenteret lidt. Men nu har vi fornemmelsen af, at vi har knækket koden. Vi har fundet en anden vinkel på, hvordan vi får brugerne til at komme med indholdet, når vi skaber rammen. Det er jo ikke selve opslaget, der er det sjove. Det er de 9.000 kommentarer, som gør det sjovt.

Vi fik en fornemmelse af, at hele Danmark talte om bøger. Folk skrev til os, at det var fedt at tale om bøger, og alle mulige var med. Vi fik kommentarer fra en skoleklasse, der havde leget det hele dagen på tavlen, og der kom virkelig mange sjove titler fra brugerne.

Jeg var lige ved at spytte kaffen ud, da jeg sad i sofaen tirsdag aften og så damelandsholdskamp på DR, og der i nyhedsbåndet i TV-avisen i pausen stod: »Gladsaxe Bibliotekerne hitter med sjov bogstavleg«.

Tirsdag morgen i toget blev jeg ringet op af P1. »Du er på efter et indslag om økonomi,« sagde de. »Hvad vil I spørge om?« spurgte jeg. »Det ved jeg ikke,« svarede produceren, »Held og lykke«. Og så var jeg igennem, og det blev virkelig sjovt, fordi de også i P1 havde leget med bogtitler hele morgenen og sad med nogle virkelig gode på hånden. Ørleborgen, Boblen og Myrekirkegården, så jeg var helt færdig af grin.

Vi var i alle medier den uge. DR, TV2 og alle dagbladene. Nogle af dem interviewede os, andre omtalte os. Og så udviklede legen sig til, at andre legede med. For eksempel »Ødelæg en filmtitel med ét bogstav«. Mikael Bertelsen tog legen til sig med »Ødelæg et public management begreb med ét bogstav« og startede legen med »omstillingskarate«. Selv Højskolesangbogen blev en del af legen, og rigtig mange taggede os, så vi kunne følge med, når de satte noget i gang.

Man bliver helt fartblind til sidst. Opslaget nåede ud til en million, så nu, hvor vi arbejder med »Skriv en bogtitel med emojis« og har nået 80.000 brugere, tænker vi: herregud.


Om opslaget

Mandag den 18. september lægger Gladsaxe Bibliotekerne opslaget ud: »Ødelæg en bog med ét bogstav«. Bibliotekets lagde ud med forslaget Mænd der bader kvinder

En uge efter havde opslaget:
1.000.000 visninger
6.000 likes
2.000 delinger
10.000 kommentarer

Tager man delingerne af opslaget med i regnestykket, blev det til mere end:
40.000 kommentarer
20.000 likes

Bag opslaget stod Stine Bang Iversen, Majken Jakobsen og Marie Engberg Eiriksson. De er en del af en SoMe-arbejdsgruppe på seks personer på Gladsaxe Bibliotekerne.


I medierne

TV2 Lorry den 19. september: »Bibliotek går viralt med genial leg: Ødelæg en bog«

DR.dk den 19. september: »Prinsessen på tærten: Bibliotek går viralt med sjov bogleg«

Kommunen.dk den 19. september: »Lorte med blæsten: Bibliotek jubler over viral bogleg«