Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Netværk giver viden

"Det er det vigtigste, der er sket i mit arbejdsliv". Sådan beskriver Charlotte Brandt-Møller sin beslutning om at blive en del af faggruppen BITA. Med BITA har hun fået det netværk og den viden, der gør, at hun - selvom hun er alene om at være den udfarende kraft i AssensBibliotekernes integrationsindsats - kan tilføre organisationen vigtig ny viden ved at trække på både danske og internationale erfaringer.

Charlotte Brandt-Møllers drøm var at arbejde med integration på bibliotekerne, og da AssensBibliotekerne fik integration som indsatsområde, opsøgte hun straks viden på området ved at tilmelde sig en konference. Det viste sig, at det var BF’s faggruppe BITA, Bibliotekarer i Tværkulturelt Arbejde, der var arrangør, og inden dagen var omme, var hun blevet en del af BITA’s bestyrelse.

- Jeg tænkte, »de her mennesker har jeg manglet i mit arbejdsliv«. Jeg blev grebet af det og valgt ind i bestyrelsen. Da jeg kom hjem, måtte jeg sige til min chef, at jeg havde involveret mig i lidt mere end planlagt, men heldigvis er han enig i, at mit arbejde i faggruppen giver en masse viden til organisationen, siger Charlotte Brandt-Møller.

Så fra at arbejde meget alene med integration i Assens har Charlotte Brandt-Møller via BITA nu fået et netværk bestående af kollegaer med mange års erfaring, som hun er i kontakt med på ugentlig basis.

- Jeg kan altid tage fat i dem med spørgsmål. Hvordan laver man arrangementer til den målgruppe? Hvem kan man arbejde sammen med i kommunen? Hvordan dyrker man det tværkulturelle?

Danske og internationale erfaringer

Eksempelvis fik hun ideen til samarbejdet mellem sundhedsplejerskerne og biblioteket om sprogstimulering via et arrangement i Vejle. Men BITA har ikke kun givet danske erfaringer. Charlotte Brandt-Møller tog til Berlin og deltog i IFLA Satellite Conference i sektionen Library Services to Multicultural Populations med temaet »From Refugee to Citizen-Integration: Policies and Actions of Cultural Institutions« som BITA’s repræsentant og fik input fra hele verden med hjem.

- På konferencen hørte jeg blandt andet et oplæg om et samarbejde mellem USA og Tyskland. Deres pointe var, at vi skilter os til døde i bibliotekerne, og at vi gør det med ord, fordi vi forventer, at vores brugere er læsere. Men i forhold til indvandrere, flygtninge og andre målgrupper kan det være en god ide at tænke på en mere visuel formidling i biblioteksrummet. Det er jo indlysende og helt simpelt at tage med hjem og bruge.

En anden forelæsning på konferencen, der gjorde indtryk, var et svensk oplæg om, hvordan modtageprogrammet for nye borgere i Skåne fokuserede på mental sundhed og inkluderede biblioteker og museer i dette fokus og samtidig målte på brugernes tilfredshed, hvor netop bibliotekerne scorede højt. Projektet hedder »Welcome to Skåne«.

- Som ny i BITA har jeg haft let ved at føle mig som en del af bestyrelsen, fordi vi ikke er en faggruppe med en formand eller en sekretær, men et sted, hvor alle byder ind. Mit håb er, at BITA kommer til at vokse, så vi opfordrer alle til at melde sig ind, hvis de arbejder med området eller har interesse for det.


Om BITA

BITA er en faggruppe, der arbejder for udvikling og fremme af biblioteksbetjening af etniske og sproglige minoriteter i det danske biblioteksvæsen. BITA arbejder for at være en stemme i det internationale netværk og derigennem være med til at skabe en kvalificeret debat omkring aktuelle emner.

Find faggruppen på Facebook: Faggruppen BITA.

Sådan bliver du medlem af BITA: Send en mail til ruaf@halsnaes.dk 

Hvad koster det: Dit medlemsgebyr på 120 kroner vil blive opkrævet via dit BF-kontingent, hvis du er medlem, ellers får du tilsendt en faktura.