Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Gamechanger for bymidten

I 2014 flyttede Herning Hovedbibliotek ind i nye lokaler midt på gågaden og blev langt mere synlig i gadebilledet.

- Herning bymidte led under, at storcenteret trak rigtig mange mennesker til sig, men biblioteket har været med til at skabe liv og en levende og attraktiv gågade igen. Vi har været en gamechanger for midtbyen, siger bibliotekschef Pernille Schaltz, der mener, at biblioteket som kulturinstitution er højt prioriteret i Herning Kommune.

- Vi er en del af forvaltningen By, Erhverv og Kultur som en erkendelse af, at vi er en væsentlig del af det, der gør Herning til et godt sted at bo, arbejde og studere. Vi er en del af det setup, der skal tiltrække borgere og erhvervsliv og nå Hernings mål om at være hovedstanden i det midtjyske.

Hvordan bliver biblioteket tænkt ind i de kommunale strategier?

- Kultur- og fritidspolitikkens sigte er »kultur hver dag« med fokus på hverdagskultur. Her bliver biblioteket blandt andet brugt som folkets fælles møde- og oplysningssted, hvor der for eksempel er høringer om forbedring på sundhedsområdet eller lignende.

Kan biblioteket blive en del af valgkampen?    

- Så skulle det handle om mængden af aktiviteter i lyset af debatten med blandt andre Ole Münster om, hvad bibliotekets rolle er. Men jeg tror det ikke. Generelt vil politikerne gerne bevare lokalbibliotekerne, og vi er involveret i et samarbejde på tværs af kommunen med fokus på at skabe et godt og stærkt børneliv. Bibliotekets landdistriktsstrategi handler også om at skabe lige så god service i landområderne som i byen. Derfor har vi udviklet såkaldte abonnementspakker med e-ressourcer, så man hver 14. dag kan få en digital pakke fra biblioteket med links til ressourcer, der passer til ens interesser. Vi laver i dag mere bibliotek til flere for færre penge.

Hvordan gør I det?

- Herning-modellen, altså godt købmandskab. Vi er underlagt de samme vilkår som andre kommuner med vigende budgetter og forventninger om at levere bedre service. Det kræver, at vi prioriterer ressourcerne, optimerer, udliciterer og bruger pengene på brugerne i stedet for på administration, og dér kan teknologien hjælpe. Vi har fokus på at strække midlerne, men der er ingen tvivl om, at medarbejderne løber stærkt.

Hvad er dine visioner for biblioteket?

- Vi har i to år arbejdet på et virtuelt bibliotek, der kan matche vores fysiske bibliotek med aktiviteter, samlingen og stemningen. Det er lanceret nu, og vi skal løbende måle på, om det virker.

Jeg ser også et stort potentiale i samarbejdet med de pædagogiske læringscentre, fordi vi har hver vores styrker og kan hjælpes ad med den digitale dannelse af børn i kommunen. Og vi skal videreudvikle biblioteket som kulturelt mødested. 


NB: Der er p.t. ikke en BF-tillidsrepræsentant på Herning Bibliotekerne, og derfor er der ikke et interview med medarbejdernes perspektiv på bibliotekets rolle i kommunen.