Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

En tidslomme med kunst og bøger

Faglige netværk har udgjort den kollegiale sparring for Nana Kloster Lund, der i 25 år har været den eneste bibliotekar i Davids Samling, et privat kunstmuseum på en af Københavns fineste adresser.

Nana Kloster Lund bevæger sig gennem sikkerhedstjekket i lufthavnen i Los Angeles. I sin bagage har hun en bemærkelsesværdig genstand – i hvert fald for kunstkendere – en yderst værdifuld elfenbensæske, der egentlig skulle have været videre til en udstilling i Houston, men import/eksporttilladelsen ville udløbe, før udstillingen sluttede, så Nana Kloster Lund må tage den med hjem til Danmark. Til daglig kan den beundres i dæmpet belysning i de tempererede rum på fjerde sal i Davids Samling, beliggende i Kronprinsessegade over for Kongens Have. Nana Kloster Lund har været mange steder i udlandet som kurer med genstande fra Davids Samling, enten for at bringe dem til udstillinger på udenlandske museer eller også for at hente dem hjem. Og variationen i hendes opgaver som bibliotekar er netop grunden til, at hun har haft 25-års jubilæum på samme arbejdsplads, siger hun. 

Den private kunstsamling blev stiftet af C.L. David, en velhavende højesteretssagfører, som før sin død i 1960 grundlagde den fond, der i dag driver museet og formidler og udvider samlingen i det hus, han selv beboede. Bibliotekar Nana Kloster Lund har været ansat siden 1992.

- Der var brug for en bibliotekar, og den første bibliotekar blev ansat i 1987. Det krævede en studiesamling at opkøbe ny kunst til samlingen, så direktøren og senere de to museumsinspektører kunne finde litteratur om genstandene på kunstauktioner verden over, og udstillingerne kunne laves og katalogerne skrives.

Det er dén studiesamling, der i dag er vokset til et gedigent lille kunstbibliotek med bøger på de fleste europæiske sprog, herunder italiensk, spansk, græsk, hollandsk og russisk, samt enkelte persiske, arabiske, kinesiske og japanske bøger om islamisk kunst.

Faglige netværk

»En tidslomme« kalder Nana Kloster Lund sin arbejdsplads. Da hun blev ansat i 1992, var de fire medarbejdere i administrationen. I dag er de ti, blandt andet en konservator, to museumsinspektører, en registrator, en kommunikationsmedarbejder og en daglig ansvarlig for skoletjenesten.  

- Jeg lod mig hverken afskrække af, at det var et lille sted, eller at jeg var den eneste bibliotekar. Jeg kunne lide tanken om, at det var et museum, og jeg kom fra 13 år i Orientalsk Afdeling på Det Kongelige Bibliotek, der også var en lille afdeling, siger Nana Kloster Lund, hvis faglige netværk i stedet har udgjort den kollegiale sparring. Hun er blandt andet medlem af ARLIS (Art Libraries Society), der både er et dansk, nordisk og globalt netværk.

- Men jeg har mest brugt mine danske kollegaer for eksempel på Kunstindustrimuseet (nu Designmuseum Danmark) og Statens Museum for Kunsts bibliotek, der nu er lagt ind under Kunstbiblioteket, og Det Kongelige Bibliotek. Jeg kan lige ringe og spørge, hvordan de har grebet en eller anden praktisk ting an, siger Nana Kloster Lund, der også er med i Bibliotekarforbundets Kunstfaggruppe.    

Har lært arabisk 

Og hendes opgaver har udviklet sig løbende.

- Da vi kun var fire, spændte opgaverne vidt fra vikar for bogholder/sekretær til kurér for kunstgenstande, en opgave, som vi i dag er mange om. Min opgave er at gennemtrævle bogkataloger – desværre nu mest online – samt indkøbe nye og antikvariske bøger og analysere tidsskriftartikler. Jeg er superbruger på vores digitale arkiveringssystem, ESDH. Derudover læser jeg korrektur på kataloger, etiketter og så videre. Jeg har også oversat alle vores beskrivelser af udstillede mønter fra engelsk til dansk.

Arbejdet i OA og DS har givet Nana Kloster Lund anledning til at lære noget kinesisk og arabisk og til i det hele taget at holde det sproglige ved lige, fordi de mange kataloger fra boghandlere over hele verden i reglen er skrevet på originalsprog.

- Jeg har også haft stor glæde af at lære russisk på biblioteksskolen i sin tid, siger hun.

Har skabt sit eget system

Museet bruger databasesystemet for genstande The Museum System (TMS). Nana Kloster Lund inddaterer bibliotekets materialer til Rex (KB’s system), men andre kan ikke søge i deres samling, da biblioteket ikke er offentligt tilgængeligt. I forhold til bibliotekets samling har Nana Kloster Lund skabt sin egen systematik, der opfylder de specifikke behov hos direktøren og museumsinspektørerne. For eksempel har hun vendt rundt på den traditionelle inddeling, hvor den islamiske kunst og kultur er perifer, mens den vestlige er grundelementet. Bøgerne er opstillet efter materialetyper og geografi, og en hovedgruppe kan være keramik eller bogkunst og herunder så fliser eller miniaturemaleri. Derefter en geografisk opdeling.

Kun et gennemført system virker

Udfordringen ved at være alene med sin faglighed kan blandt andet være fordomme om, at en fagreferent er »mere værd« end en bibliotekar, siger Nana Kloster Lund. 

- Men vi har hver vores styrker. Jeg forstår opbygningen af systemerne og søger på en anden måde, hvor jeg sikrer, at vi finder det hele, siger Nana Kloster Lund. Et system virker kun, hvis det er gennemført. Da Nana Kloster Lund skulle digitalisere de maskinskrevne kartotekskort, var der et ønske om, at der også skulle anføres engelske emneord fra Library of Congress.

- Men det måtte jeg altså sige nej til, for det ville betyde, at der ingen engelske emneord var for alle de titler, som ikke var deri, og så risikerer du, at du ikke får alle relevante resultater frem, når du søger.


Fakta 

Davids Samling drives af den selvejende institution, C.L. Davids Fond og Samling. Siden Davids død i 1960 er museumsarealet blevet udvidet væsentligt i takt med talrige nye kunsterhvervelser. Bestanden af ældre europæisk kunst og kunsthåndværk er blevet kompletteret, men først og fremmest er samlingen af islamisk kunst blevet styrket i en sådan grad, at den i dag er museets væsentligste, og museet er i dag en af de 10 væsentligste samlinger i den vestlige verden.


Læs også Perspektiv fra januar 2017 med temaet Solist – Alene med sin faglighed om at være alene med den bibliotekariske faglighed på en arbejdsplads.