Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Kombination af kulturformidling og kommunikation

Sigrid Nielsen-Boreas er netop ansat som kultur- og kommunikationsmedarbejder i Kalundborg Biblioteker.

Navn: Sigrid Nielsen-Boreas
Stilling: Kultur- og kommunikationsmedarbejder i Kalundborg Biblioteker
Tidligere: Sproglærer på Københavns Sprogcenter og freelanceillustrator
Uddannelse: Cand.mag. i dansk med fokus på kultur, formidling og kommunikation
Alder: 30 år

Hvad skal du lave som kultur- og kommunikationsmedarbejder i Kalundborg Biblioteker?

- Det er en ret bred stilling. Jeg har blandt andet udlånsvagter og tager min del af den daglige drift, både på hovedbiblioteket og filialerne, og arbejder også med ekstern kommunikation, såsom pressemeddelelser, plakater, flyers og Facebook, og intern kommunikation. Den interne skal styrkes, fordi biblioteket lægges administrativt sammen med blandt andet Kalundborghallerne, Kultur- og fritidsforvaltningen og borgerservice, så her skal jeg stå for et internt nyhedsbrev til alle enhederne. Jeg er også med til at udarbejde en vision for biblioteket, hvilket er lidt mere ovre i den politiske sfære, og endelig har jeg ansvaret for nogle krea- og tegneserieworkshops, hvor jeg skal være med til at formidle tegneserier, lave arrangementer for børn og unge og forhåbentlig udvide den målgruppe.

Hvorfor søgte du jobbet?

- Jeg har længe haft en drøm om at arbejde med kulturformidling og kommunikation på et bibliotek. Jeg havde været til et par jobsamtaler i København til lignende stillinger, som jeg ikke fik, og så kom stillingen i Kalundborg. Den lød meget spændende, og det var tydeligt, at jeg selv kunne være med til at definere, hvad jeg skulle lave. Jobbet er lige i øjet i forhold til, at jeg er nyuddannet og derfor gerne vil prøve meget forskelligt af, og her er ret højt til loftet, så jeg får lov til at sætte nye projekter i gang. Det tiltaler mig meget at have et arbejde, hvor jeg kombinerer det kulturnære formidlingsarbejde med kommunikationsopgaver.

Hvorfor vil du gerne arbejde på et bibliotek?

- Jeg er altid selv kommet meget på biblioteker og har et nært, personligt forhold til biblioteket som sted. Jeg synes også, at det er mere spændende at arbejde med den brede, folkelige kulturformidling end med den elitære og smalle. I min studietid har jeg skrevet flere opgaver med udgangspunkt i biblioteker, eksempelvis handlede mit bachelorprojekt om formidling af tegneserier. Og jeg har været i et praktikforløb i Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som jeg måtte afbryde, da jeg blev fastansat som sproglærer ved Københavns Sprogcenter. Jeg er meget optaget af biblioteket som institution – også på det mere idealistiske plan. Udviklingen i bibliotekerne er interessant i forhold til blandt andet frivillighed og digitalisering. Det er også derfor, at jeg er blevet medlem af BF – for at være en del af det faglige fællesskab omkring bibliotekerne.

Du har også været freelanceillustrator. Hvordan kan du bruge de evner i dit job?

- Jeg er nok et sted imellem at være den klassiske akademiker og én, der godt kan lide at bruge sine hænder kreativt – meget gerne sammen med andre. At have den direkte kontakt til dem, der bruger kultur, giver en god føling med, hvad brugernes behov er. Og så er det at lave kreative workshops med børn noget af det hyggeligste.

Hvordan er det at stå i skranken på et bibliotek?

- Jeg tror, at jeg var ret godt forberedt på, hvad det indebærer at have en vagt, fordi jeg har beskæftiget mig så meget med biblioteket, hvad det er, hvad det kan, hvem brugerne er, og hvad deres behov er. Derfor vidste jeg godt, at en udlånsvagt handler om mere end inspiration til læsning. Det er eksempelvis også socialt arbejde, fordi det jo er alle borgere, der kommer på biblioteket – måske lige undtagen karrieremænd i 40’erne. Fordi jeg ikke er uddannet bibliotekar, var det at stå i skranken en disciplin, jeg lige skulle tilegne mig, og jeg kan godt mærke, at der er noget af den klassiske viden og faglighed, som jeg mangler. Men det er en fordel, at jeg har læst dansk og dermed har en litteraturbaggrund, jeg kan trække på.