Gå til sidens indhold

Kommunalvalg; lad os få biblioteksvisioner i spil

Formandens leder

Gennem de seneste to år som formand har jeg ofte på denne lederplads tænkt medlemmernes kompetencer ind i en bredere samfundsmæssig kontekst og reflekteret over samfundsaktuelle emner, såsom fake news, integration, informationskompetencer, børns læselyst med mere.

Det er vigtigt, at jeg som formand for BF formidler den værdi, som BF’ere bidrager med til samfundet, når I går på arbejde. Mit håb er, at bibliotekssektoren bredt bliver bedre til at sætte ord og historier på alt det gode arbejde, der foregår, og dermed synliggør det.

Det er altså en bevidst strategi for mig at synliggøre og styrke faget, når jeg tager fat i det, som rører sig i omverdenen, hvor der kan være potentiale i at tænke på tværs af faggrupper og i samskabelse med andre forvaltninger, styrelser, erhvervsliv med mere. Jeg håber, at min tilgang også kan få jer som BF’ere til at tænke strategisk over biblioteket og jeres rolle og kompetencer.

Som medarbejdere kommer vores opdrag og legitimitet fra dem, der i sidste ende er med til at finansiere vores arbejdspladser. Det gør sig gældende, uanset om man er ansat i det offentlige eller private, og hvad enten det er økonomi eller politik, der sætter rammerne.

Til november er der kommunalvalg. Derfor skal de opstillede kandidater nu fortælle, hvad de vil med deres politiske arbejde. Lad os hjælpe dem på vej. Dels ved at lytte til de udfordringer, de som lokalpolitikere kan se, de står overfor, dels ved at være med til at tænke biblioteket ind i de udfordringer. Lad os sætte ord og historier på det arbejde, der foregår med borgerne ude i folkebibliotekerne, og vise, hvordan biblioteket udover kulturen også kan være en del af kommunernes strategier på områder som uddannelse, sundhed og integration.

Biblioteket er den kulturinstitution, der rammer kommunens borgere bredt hele livet – på tværs af interesser, baggrund, alder og køn. Valgkampen er en god mulighed for at fortælle om visionerne for, hvordan kulturen kan være med til at skabe sammenhængskraft i kommunen og tiltrække nye borgere.

Perspektiv har i dette nummer besøgt en række kommuner for at sætte fokus på, hvordan bibliotekerne bruges strategisk. Og BF har opfordret alle medlemmerne af kommunernes kulturudvalg til at skrive debatindlæg om, hvordan de vil sætte fokus på betydningen af et bibliotek som drivkraft i lokalsamfundet. Der er allerede kommet flere tilbagemeldinger, der løbende vil blive offentliggjort på www.bf.dk/. Jeg glæder mig til at læse med, for det handler jo netop om at få politiske visioner i spil og blive klogere på forventninger og krav til det lokale arbejde i landets kommuner.