Rådmand i Odense Kommune Jane Jegind (V).
»Harry Potter-festival, læselyst, borgerinddragelse, dannelse og kampen mod fake news.« Rådmand Jane Jegind (V), formand for By- og Kulturudvalget i Odense, nævner hurtigt en række af bibliotekerne i Odenses tiltag, da Perspektiv spørger, hvordan biblioteket er prioriteret i Odense Kommune.
- For mig at se er bibliotekerne fuldstændig centrale i den måde, vi driver kommune på. Det er grundstenen i den demokratiske dannelse, skaber lokalt sammenhold og formidler viden. I et samfund, hvor vi får så mange informationer, er det afgørende, at vi har et sted, vi kan gå til, hvor vi ved, at indholdet er rigtigt, siger hun fra sit kontor to minutters gang fra Odense Centralbibliotek, der i øjeblikket er én stor byggeplads, mens visionerne om at samle frivilligindsatsen, musikbiblioteket og en del af Borgerservice i Borgernes Hus bliver til virkelighed.
- Målet er at lave et hus, der i den grad er borgernes. Udlånet er faldende, men biblioteket er vores største kulturattraktion med flere og flere besøgende, konstaterer Jane Jegind. Hun ser biblioteket som motor for mange af de gode ting, der sker i Odense, og viser de tryllestave, hun selv står for at lave, når Odense en gang om året levendegør Harry Potters univers for mere end 10.000 besøgende.
- Stimuleringen af læselyst er om noget vigtigt, og derfor gik vi også i forbindelse med den åbne skole ind og pålagde biblioteket at skabe tilbud, der var så attraktive for den åbne skole, at man ikke kunne sige nej. Som kommune skal vi sætte de overordnede rammer og vise, hvor vi vil hen, men herfra skal initiativet og ideerne komme fra medarbejderne.
De politiske visioner for bibliotekerne er store. Jane Jeginds ønske er et fælles biblioteksvæsen, hvor skolebibliotek og folkebibliotek er lagt sammen, og hun mener, at der skal arbejdes på løsninger omkring e-bøger, der er en fælles opgave på tværs af kommuner og folketing.
- Der er vi ikke helt trådt ind i den digitale verden. Potentialet er der, men vi rykker os ikke, fordi der er barrierer omkring rettigheder og betaling, og vi skal finde de fremtidige modeller.
Det er et af de emner, Jane Jegind tager op, når hun mødes med folketingspolitikere eller deltager i møder til KL’s Børne- og Kulturudvalg. Hun ønsker at rykke sektoren, fordi hun ser et enormt udviklingspotentiale.
- Bibliotekerne er grundstenen i vores demokratiske dannelse og kan spille en vigtig rolle i arbejdet for at øge valgdeltagelsen. Og så er der potentialet i forhold til den åbne skole, fake news, og hvordan vi lærer vores børn at være kildekritiske. Hvis vi skal værne om demokratiet, skal vi skabe kritiske borgere. Kerneopgaven for biblioteket er at holde os på rette spor og få folk til at mødes. Hvis vi skal klare os i en verden, der forandrer sig hurtigere og hurtigere, skal vi som borgere vide, hvad vi er rundet af.
Netop fordi bibliotekerne er så vigtige og værdsatte, mener Jane Jegind heller ikke, at de kommer til at spille nogen stor rolle i den kommunale valgkamp.
- Bibliotekerne er så absolut ikke i krise. Der er flere og flere, der bruger dem. Og der er brug for dem. Selvfølgelig vil der ske forandringer på grund af digitalisering, men biblioteket er stadig stedet, hvor borgerne kommer for at blive klogere, mødes og få oplevelser. Og så er jeg i øvrigt ret sikker på, at vi mange år frem fortsat vil nyde den ro og fordybelse, der er i den fysiske bog.