Gå til sidens indhold

BF og biblioteker i medierne

I juli satte flere medier fokus på bibliotekerne. Politiken bragte en artikelserie om, hvad bibliotekernes rolle er i fremtiden, hvilket gav en del læserreaktioner, mens Radio24syv i en debat satte fokus på fremtidens biblioteker.

»Vi går oftere på biblioteket, men ikke for at låne bøger og musik«, »Her samler bøger støv«, »Musikken er ved at dø på biblioteket« og »Skal biblioteker have fri adgang til at udlåne forlagenes e-bøger?«. Sådan lød nogle af de mange overskrifter i Politiken i løbet af juli, hvor dagbladet satte fokus på bibliotekerne i serien Hvad skal bibliotekerne nu?

En megafonundersøgelse foretaget for TV2 og Politiken viser nemlig, at antallet af borgere, der kommer på biblioteket, er stigende. 31 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarede, at de kommer på biblioteket en gang om måneden, hvilket er væsentlig flere end de 25 procent, der svarede det samme i Kulturministeriets kulturvaneundersøgelse fra 2012.

Udlånet af bøger ses stadig som bibliotekets vigtigste tilbud, men 76 procent af de adspurgte svarer også, at de ser det at være et fysisk læse- og oplysningssted som en af bibliotekernes vigtigste opgaver, skrev Politiken.

Men hvordan kan det være, at bibliotekernes besøgstal stiger, når der samtidig findes søgemaskiner og streamingtjenester, spurgte Politiken blandt andet bibliotekar Ida Jensen fra Aalborg Bibliotekerne i artiklen »Vi går oftere på biblioteket, men ikke for at låne bøger og musik«, der blev bragt den 14. juli.

»Fordi biblioteket er det eneste sted, hvor du kan få hjælp uden at betale noget, det eneste sted, hvor du kan være, uden at nogen forventer noget af dig, og det eneste sted, hvor du kan møde folk fra alle samfundsklasser,« svarede Ida Jensen blandt andet.

BF’s formand i pressen

BF’s formand, Tine Jørgensen, udtalte sig til Politiken i artiklen »Skal biblioteker have fri adgang til at udlåne forlagenes e-bøger?«, hvor hun var med til at sætte fokus på, hvorfor det er vigtigt, at bibliotekerne har digitale tilbud. For mens de kommercielle tjenester har en interesse i at holde øje med, hvad vi læser og køber, så kan man uden at blive overvåget læse de bøger, som er tilgængelige på eReolen.

»Og vil vi ikke gerne have, at de her ting stilles til rådighed og kan lånes, uden at nogen med kommercielle interesser holder øje med, hvad vi læser?«, spurgte BF’s formand retorisk.

Den 17. juli inviterede Radio24syv Tine Jørgensen til at debattere bibliotekernes fremtid med direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen og Ole Münster, der tidligere på året selv udgav skriftet Bibliotekernes krise – vejen til en ny lokal kulturpolitik. I denne debat slog hun blandt andet på, at bibliotekerne hele tiden arbejder med nye måder at formidle på.

»Det handler i høj grad om, at bibliotekaren, informationsspecialisten og kulturformidleren er der, hvor brugerne er,« sagde Tine Jørgensen og fremhævede, at formidlingen også sker på de sociale platforme. Hun mener ikke, at bibliotekarers formidling er bundet til den fysiske samling.

»Det er ikke sådan, at bibliotekarernes arbejde kun handler om at købe ind til samlingen og stille den op fra A til Å. Det handler om at få samlingen til at leve og mennesker til at mødes. Og det handler om at få musik, litteratur og kultur ud i lokalområdet.«

Hør hele debatten på Radio24syvs hjemmeside, AK 24syv, podcast den 17. juli 2017: »Debat om fremtidens bibliotek«. Du skal spole cirka en halv time frem i programmet.