Formandens leder
Blixenprisen er blevet en tilbagevendende begivenhed med det fokus at hylde litteraturen. BF har de tre år, prisen har eksisteret, støttet til prisuddelingen, fordi litteratur og bibliotekarer uløseligt hænger sammen.
En hyldest til forfatterne og de gode bøger er helt på sin plads, men hovedbestyrelsen har talt om muligheden for også at tildele en pris til dem, der professionelt arbejder med litteraturformidling. I år bød chancen sig, og med BF, Litteratursiden og Danmarks Biblioteksforening som sponsorer blev prisen Årets Litteraturformidler uddelt. Nominering til prisen foregik blandt landets læsere, der fik til opgave at nominere de faglige ildsjæle, der inspirerer til læsning.
Samme dag som Blixenprisen blev afholdt, fremlagde online boghandlen Saxo en undersøgelse, der viser, at den største læsehest er en pensioneret kvinde med kort eller mellemlang uddannelse, mens den mindst læselystne er en nordjysk mand i 20’erne – og at blot hver tredje 20-39-årige læser på daglig basis. Noget af det samme viste en rapport om målgrupper i biblioteker for nogle år tilbage. Der er altså fortsat nok at tage fat i, når det kommer til at højne danskernes læselyst.
Undersøgelsen, der er foretaget blandt bogkøberne, viser, at det er afgørende for et bogkøb, at man på forhånd kender forfatteren. Der er altså ikke plads til megen nysgerrighed og opdagelse, når man køber en bog. Netop derfor er det vigtigt at prioritere litteraturformidlingen. For børn, for unge og for voksne. Det handler om at skabe nye læsere og inspirere dem, der allerede læser, til nye læseoplevelser. Læsningen er både en oplevelse, man kan have alene ved at fordybe sig i en bog, men læsning er også fællesskaber i form af de over 1000 læseklubber på biblioteker landet over.
Formidling er ikke kun at stille til rådighed. Det handler om at vejlede og rådgive – som jeg hørte én udtrykke det: at tage »konsulentjakken« på. For brugerne handler det ikke om kvantitet, men om kvalitet. God formidling stiller altså krav til de faglige kompetencer inden for research, informationssøgning og viden om samlingen – både den fysiske og digitale. Formidling skal bredes ud til meget mere end skønlitteraturen og tænkes bredt i forhold til børnelitteratur, faglitteratur, tidsskriftsartikler, musik, film, data og information. Formidling er noget af det, som binder BF’s medlemmer sammen på tværs af arbejdsområder.
Årets Litteraturformidler blev bibliotekar Vibeke Johansen fra Horsens Biblioteker. Idémager til Krimimessen, der har vokset sig stor med mere end 7.000 besøgende. Læs mere om hende og Krimimessen i dette nummer af Perspektiv, som også sætter spot på formidling af børnelitteratur og faglitteratur. Vibekes store arbejde med Krimimessen og juryens belønning af dette er med til at sætte bibliotekernes og biblioteksmedarbejdernes formidlingsarbejde på det litterære landkort. Hurra for det – og tillykke!