Gå til sidens indhold

Begejstring smitter

Passion for krimier, en god ide og opbakning fra sin chef og kolleger. Det er opskriften på, hvordan Vibeke Johansen gjorde Krimimessen i Horsens til en voksende årlig succesfuld begivenhed på den danske krimiscene.

Tekst Anette Lerche

 

God formidling udspringer af begejstring. Vibeke Johansen, bibliotekar i Horsens og idekvinde bag Krimimessen i Horsens, er ikke i tvivl.

- Hvis du står i udlånet, er god formidling, når du formår at dele din begejstring for en given roman med en låner, så vedkommende siger »hold da op, den snupper jeg«.

Den situation er samtidig det næstbedste, man som bibliotekar og formidler kan opleve ifølge Vibeke Johansen. Det bedste er, når låneren kommer tilbage efter at have læst bogen og siger »hold da op, hvor var den god«.

- Det er fantastisk, og det oplever vi heldigvis hver dag i bibliotekerne, siger Vibeke Johansen.

God formidling er dog ikke kun noget, der foregår i biblioteksrummet. Den kan også vokse sig meget større, som det er sket med Krimimessen, der i 2017 havde 7.300 besøgende på en weekend.

- Men det handler stadig om begejstring. På messen taler gæsterne med hinanden, lytter til hinanden, møder forfatterne og køber bøgerne – selv om de kunne låne dem på biblioteket. Den begejstring smitter, og som arrangør får det mig til at tænke, hvordan vi kan gøre det endnu bedre næste år, siger Vibeke Johansen.

Med sin passion for formidling var hun et oplagt valg som en af tre nominerede til årets litteraturformidlerpris ved Blixenprisen, men alligevel blev hun overrasket, da hun fik besked om sin nominering, og endnu mere overrasket over at modtage prisen.

- Jeg synes, at det er helt vildt, og jeg er meget stolt. Prisen er et stort skulderklap til messen, og det er så vigtigt for mig at understrege, at vi jo er mange om at lave Krimimessen. Og så har prisen helt sikkert ramt et behov for at tale om formidling generelt og dele viden, så vi kan inspirere hinanden til god formidling, siger Vibeke Johansen.

Temadagen der fik vokseværk

Startskuddet til Krimimessen var, da Vibeke Johansen arrangerede en temadag om den nordiske kriminalroman med oplæg af fem nordiske forfattere. Deltagerne, de fleste af dem bibliotekarer, sagde bagefter, at de håbede, at Vibeke Johansen ville lave noget mere i samme stil. Og de positive tilbagemeldinger tog hun med i sommerhuset weekenden efter, hvor hun over en flaske rødvin videreudviklede konceptet med sin mand.

- Der blev ideen til Krimimessen i sin nuværende form født, og da jeg præsenterede den for min chef, fik jeg et klart ja, og Horsens Kommune bakkede også op og gør det jo fortsat. Vores borgmester ser messen som et flagskib for Horsens, og det er et godt udgangspunkt at have hele det kommunale system i ryggen, når man laver en så stor begivenhed, siger Vibeke Johansen.

For hende er formidling en blanding af faglighed og personlig begejstring, og krimigenren er hendes livslange kærlighed.

- Der er så meget godt i den genre. Ja, vel er det underholdning, men det er begavet underholdning, hvor du selv forsøger at regne ud, hvordan plottet er skruet sammen, og hvor det spændende er motiverne og det psykologiske.

Mange krimier giver også et indspark i de debatter, der i forvejen kører om samfundsforhold, terror, international politik eller noget helt fjerde.

- Man bliver sjældent dummere af at læse krimier, men jeg læser da også en hel masse andet, siger Vibeke Johansen, der dog tilføjer, at lyrik ikke er hendes stærke side og heller ikke science fiction.

- Men så er der så mange andre gode kolleger, der står i pedalerne for de genrer, siger Vibeke Johansen, der taler energisk om litteratur, og den energi har hun overført til Krimimessen.

- Det betyder også meget, at vi er flere, der arbejder sammen om at arrangere Krimimessen. Da vi startede for 16 år siden, fandtes Facebook for eksempel ikke. I dag kan vi slet ikke undvære blogs, Facebook og Instagram, fordi det gør, at vi hele tiden kan være i kontakt med forfattere, forlag og brugere.

De sociale medier giver Krimimessen en længere levetid, fordi Krimimessen her kan formidle krimier, lave quizzer, konkurrencer og få brugerne til at komme med deres egne anbefalinger. Og kommunikationsarbejdet på de sociale medier følges op med nærvær, så man som krimielsker i Svendborg kan få besøg af Vibeke Johansen, der fortæller om krimier til en bogcafé.

Netop nærværet er vigtigt. Derfor har forfatterne heller ikke et VIP-område på Krimimessen, hvor de kan trække sig tilbage. De skal ud blandt læserne og møde dem på forlagenes stande.

- Men der er grænser for, hvor stor Krimimessen må blive, og vi kunne godt mærke, at det hop, vi tog i år, fra normalt omkring 6.000 til mere end 7.000 gæster, var voldsomt. Vi vil gerne være sikre på, at folk tager fra Krimimessen med en god oplevelse.

Derfor er der ikke nødvendigvis planer om, at messen skal vokse yderligere i 2018. Dog kan en ombygning i det tidligere fængsel, der danner rammen om messen, betyde, at der alligevel vil være plads til endnu flere gæster.

 


Krimimessen

Krimimessen afholdes hvert år i weekenden før Påske. Første gang i 2001 som en temadag om den nordiske kriminalroman på Horsens Ny Teater. I 2007 skiftede messen lokalitet til det tidligere Horsens Statsfængsel, og i 2017 satte messen publikumsrekord med over 7.000 gæster. Desuden deltog over 130 forfattere og foredragsholdere.

Blixenprisen

Blixenprisen er en dansk litteraturprisfest, indstiftet af Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere i 2015 for at hylde bogbranchen. I 2017 blev Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling uddelt for første gang. Bibliotekarforbundet, Danmarks Biblioteksforening og Litteratursiden er sponsorer for prisen på 30.000 kroner. De nominerede til prisen var Nanna Damsgaard-Larsen, Rachel Röst og Vibeke Johansen.