Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Min kontrakt kan opsiges med én dags varsel

Kira Sand er netop blevet freelanceansat som social mediejournalist på DR's Aftenshowet.

Navn: Kira Sand
Stilling: Freelanceansat social mediejournalist på DR’s Aftenshowet fra januar 2017
Karriere: Vikariater på DR Nyheder som Social Media Manager (2 mdr.), Social Media Specialist på DR2 (2 mdr.), Aller Media A/S (2 mdr.) og Community Manager i mediebureauet Untold (3 mdr.)
Uddannelse: Cand.scient.bibl. fra IVA i 2015
Alder: 31 år

Hvordan blev du freelance social mediejournalist på DR’s Aftenshowet?

 - Det var min tidligere chef på DR2, der anbefalede mig til Aftenshowet. De havde brug for én til at drive deres sociale medier, Facebook og Instagram, fra den ene dag til den anden på grund af en sygemelding. Jeg er ansat på en freelancekontrakt, som kan opsiges af DR eller mig med én dags varsel. Jeg er ikke lovet noget.

Hvad er dine opgaver som social mediejournalist?

- Jeg udvælger, hvilke historier fra Aftenshowet der skal leve videre på de sociale medier, producerer indhold, skriver tekster, laver videoklip og klipper videoer sammen. Jeg har aftenvagt to gange om ugen under udsendelserne og to dagvagter.

Hvordan udvælger du historierne til de sociale medier?

- Det er for eksempel historier, der rører folk. Jeg lavede en video om et par, der havde mistet et barn. De havde besøgt Aftenshowet under sygdomsforløbet og var nu tilbage for at fortælle, at de havde fået et barn mere. Det er jo en trist, men også positiv historie, som jeg klippede sammen, så den kunne fortælles på Facebook. Det kan også være sjove ting. Når jeg har vagt under showet, er det ofte ting, der sker her og nu i studiet, hvor jeg tager et foto til Instagram eller optager en video af gæsterne. Det, der virker på sociale medier, er også, når seerne kan identificere sig med historien, og man spørger ind til deres mening.

Hvordan har du det med at være ansat på den måde?

- Det giver selvfølgelig en vis usikkerhed. Jeg oplever, at det er vilkårene for mange nyuddannede, hvor vi er mange, der gerne vil noget med kultur og medier. Jeg har efterhånden haft mange vikariater, og det er lidt opslidende i længden, fordi det tager tid at lære kollegerne at kende, og fordi man jo ikke er sikret noget. Jo længere tid man er et sted, jo bedre forudsætninger har man for at producere godt indhold. Så mit håb er at få noget mere fast på sigt.     

Hvad gør du for at få det?

- Mit netværk er helt afgørende, og jeg sørger for at holde kontakt til tidligere kolleger. Jeg har desuden opbygget et netværk på Twitter, hvor jeg også deltager i fysiske arrangementer, blandt andet deres fredagsbarer, for at møde folk i virkeligheden, som jeg deler interessefelt med.

Hvordan bruger du din uddannelse fra IVA?

- Jeg har lært rigtig meget ved selv ved at bruge de sociale medier og gennem erfaringer fra mine tidligere job. Jeg har altid haft en interesse for TV og kultur og medier, men interessen for sociale medier opstod på første semester, hvor vi havde et fag om deres brugspotentiale. Jeg var også i praktik på IVA i DR’s koncerthus, hvor jeg arbejdede med dets sociale mediestrategi. Jeg har selvfølgelig nogle metoder og redskaber med mig, som jeg bruger uden at tænke over det. 

Hvorfor valgte du en uddannelse på IVA?

- Fordi det var en bred uddannelse, hvor det er muligt at gå i mange retninger ved at vælge forskellige valgfag. Jeg har altid interesseret mig for kultur og medier, så IVA var ret oplagt for mig.