Bibliotekerne er del af et storslået nationalt projekt, der i 2017 skal give danskerne en ny danmarkskrønikke og bringe dem tættere på deres historiske ophav, når de sammen med Danmarks Radio, museer og arkiver fortæller "Historier om Danmark".
En stakåndet stenaldermand padler for livet langs de spæde danske kyster. Han er en spejder – udsendt af sin klan for at finde et nyt sted at bosætte sig. Med sig har han kornsorter, som jægerne i Danmark endnu ikke kender til.
Lige ankommet på stranden får han en kontant modtagelse af de første danskere, som med en »grænsekontrol«, der drager paralleller til nutiden, møder den nye indvandrer med trukket bue og pilespidser. Inden situationen når at udvikle sig, fryser tiden. Skuespilleren Lars Mikkelsen kommer ind i billedet og begynder at fortælle historien om, hvordan et land blev til et land – og et folk blev til et folk.
Danmarks Radio har på flotteste vis skrevet første side af den nye fælles danmarkshistorie. Nu er det op til biblioteker og resten af det kulturelle Danmark at berige fortællingen og få bragt den helt ud på landets yderste revler.
Bibliotekerne er klar til at løfte opgaven, og ligesom Danmarks Radio startede de deres kampagne søndag den 2. april, da de var med til den eksklusive premiere på »Historien om Danmark« på Moesgaard Museum.
Arrangementet blev afholdt på en mark lidt syd for Aarhus, hvor historien normalt bliver sat i scene på det ikoniske museum, i hvis enorme betonkile man kan stifte bekendtskab med Danmarks oldtid og vores allesammens mosefund, Grauballemanden.
På denne dag blandede repræsentanter og udsendinge fra de 73 biblioteker, der alle deltager i bibliotekernes nationale temasamarbejde, sig med aktørerne i det store fælles projekt »Historier om Danmark«.
Danmarks Radio havde sørget for at invitere flere fremstående kulturpersonligheder, heriblandt kulturminister Mette Bock, mens den almene dansker var repræsenteret i form af P4’s radiolyttere, der i ugerne op til premieren kunne vinde adgang til det eksklusive event.
I museets forhal kunne de deltagende partnere (DR, Nationalmuseet, arkiver og biblioteker) udstille og fremvise, hvordan de vil behandle rigets historie i 2017.
Bibliotekerne havde en stand, der fremviste glimt af, hvad man kan opleve på bibliotekernes platforme i de kommende måneder.
Når landets biblioteker går sammen om at formidle det samme tema, får de i fællesskab en stærk stemme i Danmark og i den offentlige debat. En stemme, der kan bruges til at positionere bibliotekerne som aktuelle, debatskabende og borgerinddragende.
I et stort nationalt tema som »Historier om Danmark« skal bibliotekerne sørge for at få formidlingen og debatten om vores fælles historie helt ud til borgerne. Danmarks Radio kan male de store penselstrøg med deres tv-serie, mens bibliotekerne kan udnytte deres unikke position i lokalsamfundene til at nuancere, perspektivere, danne overblik, guide til søgning efter viden og litteratur, samt til at skabe oplevelser for borgerne.
Bibliotekerne har idégenereret i fællesskab og udarbejdet et stort katalog med fælles tiltag, som de sætter i gang på biblioteker i hele landet – blandt andet skattejagt, udstillinger med tidslinjer og forfatterinterviews.
Hvert af de 73 biblioteker vælger selv, hvordan de vil bruge de fælles produktioner, men også, hvordan de sætter deres eget lokale præg på deres udstillinger, for eksempel ved at samarbejde med museer, arkiver og skoler i deres område.
Sammenlagt er det blevet til en kaskade af mangfoldige og nytænkende biblioteksoplevelser, som danskerne kan glæde sig til. De kan eksempelvis bygge middelalderborge i minecraft, opleve en ægte ridderslægt fortælle om middelalderen, deltage i diverse rollespil på historiske steder, æde som en stenaldermand og få aflivet myten om den fremherskende palæo-diæt, besøge en offermose på biblioteket. Alt dette sammen med mere klassiske biblioteksaktiviteter som bogcaféer, foredrag, debatter, forfatteraftener og meget, meget mere.
Selvom de i alt 73 biblioteker alle er godt i gang med første etape af danmarkshistorien, er det stadig muligt for biblioteker at melde sig ind i temahulen. Sidder man derude på et bibliotek, der endnu ikke deltager, er det blot at tage kontakt til Aalborg Bibliotekerne på temasamarbejde@aalborg.dk.
Herefter kan man blive meldt ind og få adgang til den fælles pulje af historisk flotte og velproducerede materialer. Det er også stadig muligt at sætte sit eget præg på temaet, for i maj mødes de deltagende biblioteker endnu en gang til en fælles idéudvikling om, hvordan efterårets tema skal se ud på bibliotekerne.
»Historier om Danmark« er et tværgående samarbejde mellem DR, Slots- og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, de statsanerkendte museer, arkiverne og bibliotekerne – støttet af Nordea Fonden.
Bibliotekernes temasamarbejde er med i samarbejdet, hvor i alt 73 biblioteker deltager.
Temasamarbejdet er i 2017 støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
I foråret er der fokus på perioderne fra stenalder til sen middelalder – bibliotekernes kampagne peaker i uge 16 og 17.
I efteråret er der fokus på perioderne fra renæssance til nutid – bibliotekernes kampagne peaker i uge 36 og 37.
Temasamarbejdet koordineres af Aalborg Bibliotekerne i tæt samarbejde med de øvrige centralbiblioteker.