Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Den svære præsentation

Professionelle præsentationer kan være en nervepirrende disciplin. Men alle kan blive bedre til at præsentere deres viden og budskaber, mener kommunikationsrådgiver Kenn Ladegaard Hansens.

Du har sikkert prøvet det: At overvære en præsentation, hvor oplægsholderen først bøvler lidt med teknikken og herefter stiller sig med siden til publikum, mens han læser højt fra sine teksttunge PowerPoint-slides. Måske har du også selv prøvet at stå i rampelyset og mærket, hvor svært det er at holde fokus på både teknik, tekst og publikum?

- PowerPoint gør desværre ofte præsentationer dårligere, fordi det, der skulle være et interessant mundtligt oplæg, bliver til en slags højtlæsning af skriftligt materiale uden den vigtige kontakt med tilhørerne, fortæller retoriker Kenn Ladegaard Hansen, der i en årrække har beskæftiget sig med præsentationsteknik.

Nu har han samlet sine erfaringer i bogen Tænd - Præsentationsteknik og PowerPoint i verdensklasse. Målet er at komme bredere ud med budskabet om, at gode præsentationer kræver forberedelse, tid og træning.

Præsentationsdovne 

- Man skal passe på med at sige, at alting var bedre i gamle dage, men jeg tror, at redskaber som PowerPoint har gjort os lidt præsentationsdovne. Før i tiden var man tvunget til at arbejde mere med sin forberedelse inden et oplæg. I dag retter vi måske lidt til i vores slides og læner os op ad dem. Og så glemmer vi at have fokus på de vigtigste ting i den mundtlige kommunikation, vurderer Kenn Ladegaard Hansen.

For lige meget hvor flotte vores PowerPoint-slides ser ud, og hvor interessant vi synes, indholdet og budskabet i vores oplæg er, så er det helt andre faktorer, der er afgørende for, om præsentationen bliver en succes. Vores evne til at skabe forbindelse til publikum og forstå tilhørernes behov, vores troværdighed og vores kropssprog spiller nemlig hovedrollen. Og her er god forberedelse og træning alfa og omega.

- Du bliver ikke nogen Obama eller Steve Jobs med det samme, men jeg tror, at alle kan blive bedre til at præsentere deres viden og budskaber på en engageret og interessant måde, siger Kenn Ladegaard Hansen.

De vigtige første minutter

Et af de punkter, der er værd at bruge kræfter på, er vores personlige troværdighed. Her opfordrer Kenn Ladegaard Hansen til, at man nøje har planlagt de første par minutter af sin præsentation. For som i mange andre situationer er førstehåndsindtrykket altafgørende. Som oplægsholder skal ens faglige kompetencer skinne igennem med det samme, og den gode kontakt til modtagerne skal etableres med smil og øjenkontakt.

Mange har en tendens til at fokusere på den del af præsentationen, hvor det faglige indhold er i centrum, men indledningen er mindst lige så vigtig. Det er her, man klart og præcist formidler, hvad formålet er med oplægget, og ikke mindst, hvad dem, der lytter, kan forvente at få ud af det.

Modtagerorientering er nemlig også et punkt, man ofte springer lidt for let henover. For formentlig synes oplægsholderen selv, at den nye struktur, der er udviklet til virksomhedens intranet, er interessant. Men hvor mange tekniske detaljer har tilhørerne egentlig brug for at høre?

Her skriver Kenn Ladegaard Hansen om to perspektiver i sin bog. Det klassiske »indefra og ud-perspektiv«, hvor oplægsholderen tager udgangspunkt i sig selv og det, vedkommende gerne vil fortælle, og det modsatte »udefra og ind-perspektiv«, der tager udgangspunkt i modtagerne. Anbefalingen er at vægte det sidstnævnte mere, for eksempel ved at stille spørgsmålet: »Hvad vil mit publikum egentlig gerne vide/kunne/forstå?«

Angsten for at tabe ansigt 

For mange er det at holde oplæg eller tale foran en større forsamling forbundet med et vist ubehag eller endda decideret frygt. Det handler helt basalt om angsten for at tabe ansigt, og i sin bog har Kenn Ladegaard Hansen derfor dedikeret et kapitel til, hvordan man håndterer sin nervøsitet. Dertil kommer et kapitel om kropssprogets betydning.

- Det er svært at sætte den gode præsentation på formel, for folk er forskellige. Det er en udbredt fejlantagelse, at man automatisk er bedre til at præsentere, hvis man er udadvendt og har store armbevægelser. Mange introverte fastholder sig selv i et negativt selvbillede, men klarer faktisk præsentationer bedre, end de selv tror, mener Kenn Ladegaard Hansen.

Her kan feedbacken på et kursus i præsentationsteknik hjælpe til at se alt det, der faktisk virker i ens fremlæggelser. For som introvert skal man ikke forsøge at ændre fuldstændig på sig selv, men i stedet tage udgangspunkt i den, man er, og så for eksempel arbejde bevidst med sit toneleje, sin øjenkontakt eller sin nervøsitet.

Værktøjer til jobsamtalen 

Præsentationsteknik handler ikke kun om store forkromede konferenceoplæg, men er lige så meget redskaber, man kan bruge i det daglige, hvad enten det drejer sig om mødet med chefen, kollegaerne eller en jobsamtale.

- I alle tilfælde drejer det sig om at få sit budskab igennem til modtageren på den bedste måde. Så selvom møder og jobsamtaler har mere fokus på dialog end det klassiske oplæg med PowerPoint, er mange af værktøjerne de samme, siger Kenn Ladegaard Hansen.

Men den svære præsentation, uanset om sammenhængen er en konference, et møde eller en jobsamtale, kan kun blive nemmere, hvis man investerer tid i sin træning.

- De rigtig gode oplægsholdere har oftest mange træningstimer under huden, så det er bare om at øve sig foran kollegaerne, på et kursus, foran ægtefællen eller alene foran spejlet derhjemme, anbefaler Kenn Ladegaard Hansen.

Kenn Ladegaard Hansen 

Kenn Ladegaard Hansen er uddannet cand.mag. i retorik med speciale i PowerPoint. Han arbejder i dag som underviser og kommunikationsrådgiver i kursus- og konsulentvirksomheden EPO, der træner og udvikler medarbejdere på alle niveauer af organisationen i at kommunikere stærkere og mere overbevisende.
Bogen Tænd - Præsentationsteknik og PowerPoint i verdensklasse udkom i november 2016 på forlaget Gyldendal Business.


Den gode PowerPoint-præsentation 

PowerPoint er det mest brugte program i de fleste danske virksomheder og organisationer til visuel og tekstmæssig formidling af data og budskaber og bliver ofte anvendt sammen med et mundtligt oplæg.
I sin bog præsenterer Kenn Ladegaard Hansen en række værktøjer og råd, der kan hjælpe til at skabe PowerPoint-slides, der kommunikerer mere effektivt til modtageren. Det handler blandt andet om, hvordan man kan skabe mere enkle og visuelle slides og arbejde mere målrettet med elementer som animationer, overskrifter, genvejstaster og overgange.
Læs mere om struktur og design af PowerPoint-slides i Tænd - Præsentationsteknik og PowerPoint i verdensklasse, kapitel 7 og 8.