Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Bibliotekerne er en del af løsningen

Hvad vil vi med bibliotekerne? Det debatterede fire politikere til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde. En ønskede ét fælles nationalt biblioteksvæsen, mens en anden ville styrke lokalområderne via bibliotekerne.

Fire politikere gav deres bud på, hvad bibliotekerne skal være i fremtiden, i en debat til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde den 30. marts i Korsør. Kulturordfører Mogens Jensen (S), by- og kulturrådmand i Odense Jane Jegind (V) og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Herning Johs. Poulsen (B) mente alle, at bibliotekerne også i fremtiden er en væsentlig del af samfundet. Kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) spåede omvendt, at teknologien ville gøre bibliotekarerne på de små filialer overflødige.

- Mange af de rutineopgaver, bibliotekarer står for i dag, vil blive afløst af ny teknologi. Der vil stadig være store kulturhuse, og der vil blive investeret millioner i dem. Men jeg er ikke sikker på, at vi har lokalbiblioteker om 10-15 år. De vil blive afløst af virtuelle biblioteksrum, sagde Alex Ahrendtsen.

Mogens Jensen er enig i, at teknologien vil overflødiggøre flere af de opgaver, der er i dag, men ser samtidig bibliotekerne som en del af løsningen på mange af samfundets udfordringer.

-Vi ser en opløsning af fællesskabet og stigende ulighed. Vi står med en generation af børn, der nok kan begå sig på nettet, men hvor spørgsmålet er, om de får adgang til litteraturen og de læseoplevelser, vi andre har været glade for, sagde Mogens Jensen.

Mogens Jensen mener, at bibliotekerne skal skabe det fælles rum for borgerne og række ud efter udsatte grupper i samfundet og børnene i den åbne skole, blandt andet med læsegrupper og kildekritik.

- Først som sidst vil bibliotekets opgave altid være at sikre borgerne fri og lige adgang til information og litteratur.

Biblioteket som motor

I Herning bruges biblioteket strategisk i byudviklingen, forklarede formand for Kultur- og Fritidsudvalget Johs. Poulsen. Her ses biblioteket som en ressource i forhold til at skabe liv og kultur i byen og i forhold til at opfylde kommunens ambitioner om at være en stærk studieby. Indsatsen betyder også, at bibliotekets besøgstal på få år er vokset fra 300.000 til 700.000.

Janne Jegind, som er kulturrådmand i Odense, understregede, at for hende er bibliotekerne en del af samfundets dna og demokratiske fundament.

- Og når samfundet forandrer sig, skal bibliotekerne følge med. De skal være med til at løse udfordringer omkring for eksempel demokratisk dannelse og lære vores børn kildekritik.

Hendes drøm er ét stort nationalt biblioteksvæsen, der dækker både skole-, folke- og universitetsbiblioteker.

- De har den samme grundopgave med hver deres sigte. Bibliotekerne er helt afgørende for vores demokrati og udvikling af samfundet, sagde Janne Jegind.


Læsernes bogpris

Danmarks Biblioteksforening uddeler sammen med Berlingske Tidende Læsernes bogpris. I år modtog Abdel Axix Mahmoud prisen for sin debutbog Hvor taler du flot dansk! Han takkede blandt andet bibliotekerne for at være så hurtige til at invitere ham ud til foredrag i sin tale. Han mente, at vi alle har et ansvar for at være med til at sikre, at vores debatter sker på et nuanceret grundlag og i en ordentlig tone.