Gå til sidens indhold

Hvad skal fylde på biblioteket?

Er biblioteket til for litteraturen eller for borgerne? På Bibliotekschefforeningens Årsmøde blev bøgernes rolle påbibliotekerne igen debatteret.

Skal bibliotekerne prioritere skønlitteraturen, eller skal de også låne værktøj og badedyr ud? Det blev omdrejningspunktet for en paneldebat til Bibliotekschefforeningens årsmøde i Vejle, hvor Jakob Heide Petersen, chef for Københavns Hovedbibliotek, og fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard fra Future Navigator debatterede biblioteker med litteraturredaktør på Information Peter Nielsen og Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære Forfattere.

Sidstnævnte understregede, at bibliotekerne skal fastholde deres fokus på bøgerne.

- Bibliotekernes samlinger skal være mangfoldige og alsidige, og de skal stille kvalitetslitteratur til rådighed – også for dem, der ikke har Montanareoler i hjemmet, sagde Jan Thielke.

Litteraturredaktør Peter Nielsen slog også fast, at bibliotekerne er til for litteraturen, selvom de også skal tilbyde andet end fysiske bøger.

- Vi lever i en kultur, hvor litteratur ikke bare er en bog. Men litteraturen er stadig en primær kilde til viden, indsigt, fordybelse og alt muligt andet. Det ved I godt, men det er, som om I ikke tror på det, sagde han til bibliotekscheferne.

Vi er ikke et arkiv

Jakob Heide Petersen, bibliotekschef på Københavns Hovedbibliotek, protesterede mod tanken om, at bibliotekerne skal være et arkiv for litteraturen. Han mener, at bibliotekerne er til for borgerne, og at samlingerne skal være aktuelle.

Henrik Good Hovgaard pegede på, at han ser en fremtid for bibliotekerne i at påtage sig en opgave i forhold til læring og det at træne børns egenskaber, eksempelvis nysgerrighed.

- Vi skal huske, at jo mere teknologisk verden bliver, jo mere har vi brug for samtalerne, sagde han og opfordrede bibliotekscheferne til at tænke over, hvad meningen med bibliotekerne er, og hvad deres grundfortælling er.

Jakob Heide Petersen understregede også, at han bestemt ser en fremtid for det fysiske bibliotek, og han bakkede op om, at man så på, hvordan bibliotekerne fastholdt deres relevans over for bestemte målgrupper, eksempelvis de unge.

Jakob Heide Petersen mente, at grundfortællingen om biblioteket bør handle om dannelse, men at dannelse også skal ses som social aktivitet.

- Det kan godt være, at bøgerne bliver tilgængelige online, men brugerne vil stadig komme på biblioteket for at tale om det, de har læst, og for at møde forfatterne.

Læs mere fra Bibliotekschefforeningens årsmøde: »Er der brug for en ny bibliotekslov?«