I foråret 2016 rykkede en flok unge mennesker ind på biblioteket.
- Det var lidt mere end bare almindelige ballademagere. De var ubehagelige over for vores ansatte, og da jeg som tillidsrepræsentant hørte folk tale om sygemeldinger og psykologhjælp, ringede alarmklokkerne, fortæller tillidsrepræsentant Jacob Holm Krogsøe.
Gruppen af unge havde tidligere hængt ud på en skole og dernæst i en lokal Føtex, men var blevet smidt ud, og derfor endt med at hænge ud på biblioteket, hvor de blandt andet truede personalet.
- Der er stor forskel på, hvad man kan håndtere som ansat. Personligt kunne jeg godt gå hen og sige noget til dem, og en af vores dygtige børnebibliotekarer forsøgte også dialogen, men andre kolleger havde sværere ved at håndtere det. Men truslerne over for personalet var meget konkrete såsom: »Jeg står og venter på dig bagefter«, fortæller Jacob Holm Krogsøe.
For at komme problemet til livs, besluttede ledelsen at hyre et vagtfirma og sætte overvågning op i indgangen. Og tiltagene virkede.
- Det var meget effektivt. Vagterne er uddannede til at håndtere konflikter og havde en nultolerance, der gjorde, at de med det samme gav de unge mennesker karantæne.
- Du skal ikke være bange for at gå på arbejde på et folkebibliotek, og jeg synes heller ikke, at vi som personale selv skal tackle sådanne konflikter. Her er det bedre at hyre et vagtfirma, når problemet opstår, selv om jeg har det meget skidt med, at det overhovedet kan blive nødvendigt. I princippet ønsker jeg jo ikke vagter på et folkebibliotek, siger Jacob Holm Krogsøe.
Da uroproblemerne opstod i Randers, havde man på biblioteket ikke en egentlig handleplan for, hvordan man skulle håndtere den type problemer, og derfor er Jacob Holm Krogsøes opfordring, at alle biblioteker udarbejder en konfliktpolitik.
- Bibliotekerne bliver mere og mere brugt som samlingssted, og derfor bør man lave politikker for, hvordan man håndterer konflikter, inden de opstår. For konflikterne vil komme på et tidspunkt. Vi kan jo se, at de unge ofte ikke har andre steder at gå hen.
Han understreger samtidig, at ledelsen i Randers tog problemet alvorligt, selv om man ingen konkret politik havde på området, og man har fortsat en vagt tilknyttet, der nu ikke er synlig i biblioteksrummet, men sidder i et baglokale.
Ud over at hyre vagtfirmaet var biblioteket også i kontakt med skolerne og SSPsamarbejdet i kommunen.
- Men det gik for langsomt. Vi stod med et problem, som vi skulle have ordnet nu og her, og derfor måtte vi finde pengene i eget budget, og jeg er glad for, at ledelsen handlede så hurtigt, som den gjorde. Men det er problematisk, at vi selv skal finde pengene i eget budget, mener han.
Derfor har Jacob Holm Krogsøe også taget bibliotekets problem op i det MEDudvalg, biblioteket hører under. Tanken er at gøre HovedMEDudvalg opmærksom på, at det er problematisk, at biblioteket står med regningen for de utilpassede unge.
- Dybest set ligger ansvaret for det her område jo et andet sted end i folkebiblioteket.