Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Hvis bare flere humanister ville interessere sig for teknologi

60 studerende fra IVA, SDU og Aalborg var samlet i Kødbyen i København til BF's konference Den Digitale Humanist. Her gav forfatter og journalist Dorte Toft, DR redaktør på Troldspejlet Jakob Stegelmann, professor David Budtz Pedersen, digital rådgiver Katrine Emme Thielke og institutleder på IVA Jens-Erik Mai deres bud på, hvad det vil sige at være digital humanist og det arbejdsmarked, der venter forude.


- Vi er midt i den digitale udvikling. Det er guldgraverland, så alt, hvad vi alle sammen gør og skaber, vil påvirke den retning, udviklingen går. Katrine Emme Thielke, digital rådgiver- Der udspiller sig lige nu kampe om, hvad der er relevant forskning og uddannelse til det arbejdsmarked, I skal ud på. Vi oplever forsigtighedsprincippet overfor innovationsprincippet, for skal vi vente med at udvikle og bruge teknologien, til vi kender mere til risici? Og disruption versus stabilitet, for alt skal jo ikke disruptes. Vi har brug for faste værdier, fortællinger og institutioner i udviklingen. David Budtz Pedersen, professor ved Aalborg Universitet


 

Navn Jeppe Hansen
Alder 43 år
1. semester på kandidaten
Studiested IVA, København 

Hvad får du ud af at være med i et fagligt fællesskab som BF? 

- Jeg får god sparring og et overblik over karrieremulighederne i faget, fordi BF og dem jeg møder derigennem kender fagområdet og har masser erfaring, som jeg ikke selv har. Jeg tænker, det øger mine chancer for at få et job efterfølgende, som jeg synes er interessant, fordi jeg kender landskaber og har fået indsigt i, hvor der i fremtiden er brug for vores uddannelse. Jeg startede for eksempel med at ville arbejde i folkebibliotekerne, men er begyndt at overveje det private – eksempelvis er medicinalindustrien et område, jeg ikke tidligere var opmærksom på. 

Hvorfor er du med i dag? 

- Det lød som et interessant og sjovt program, der handler om, hvordan man skaber værdi som digital humanist. Mange gange er der fokus på det teknologiske og det tekniske, men det interessante er jo, hvad vi bruger teknologien til, og hvad det gør ved vores adfærd.

 

Navn Simon Lauge Pedersen
Alder 28 år
5. semester
Studiested IVA, Aalborg 

Hvad får du ud af at være med i et fagligt fællesskab som BF? 

- Jeg har deltaget i mange arrangementer for eksempel musikbibliotekarernes konference, SoMe-kurser, BF’s generalforsamling og Fagligt Landsmøde. Det giver mig indsigt i fagets jobmuligheder, og jeg får en forståelse af, hvilke opgaver det indebærer, og hvordan det er at være på arbejdsmarkedet. Og jeg kan gennem BF få suppleret min faglige viden. Sociale medier er for eksempel noget, vi ikke bliver undervist så konkret i på IVA, men det er jo meget relevant for os som studerende. 

Hvorfor er du med i dag? 

- Det handler jo om fremtidens arbejdsmarked, så det er meget relevant at deltage i. 

Hvilken retning inden for faget synes du er mest spændende? 

- Jeg vil gerne være bibliotekar.

 

Navn Astrid Vestergaard
Alder 22 år
3. semester
Studiested SDU, Kolding

Hvad får du ud af at være med i et fagligt fællesskab som BF? 

- Mange ting. BF kan hjælpe, hvis jeg skal søge job, eller hvis der er problemer på ens arbejde. Jeg har ikke selv brugt det endnu, men har veninder, der for eksempel har sendt deres jobansøgning forbi BF, før de søgte job. Og så er der arrangementerne. 

Hvorfor er du med i dag? 

- Det her er det første arrangement, jeg er med til, og jeg er glad for at være med, fordi det kan give mig en ide om, hvor jeg kan tage min uddannelse hen. Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil, men det kunne godt være et arbejde inden for digitale medier, da det er et spændende område. Fremover vil jeg klart holde mere øje med relevante arrangementer for mig i BF. 

Hvilken retning inden for faget er mest spændende? 

- Digitale medier og kommunikation. Jeg kan lide at lære om, hvordan vi kommunikerer med hinanden, og hvordan vi for eksempel bruger sociale medier.

 

Navn Alia Tornak
Alder 24 år
3. semester
Studiested IVA, København 

Hvad får du ud af at være med i et fagligt fællesskab som BF? 

- Jeg er ret nyt medlem i BF, og er også blevet studenterambassadør for BF. Det er fedt, at BF både er en fagforening, som er der, når du kommer ud på arbejdsmarkedet og at du undervejs i studiet kan komme til relevante arrangementer. Det hjælper én helt vildt at kende udviklingen i faget, og hvordan arbejdsmarkedet ser ud og også at kunne få kurser i mere konkrete værktøjer. Det er lærerigt og man kan få stort udbytte af at være medlem. 

Hvilken retning inden for faget er mest spændende? 

- Jeg har skiftet mening mange gange. Jeg startede med at ville være informationsspecialist, men er blevet inspireret mere mod kulturformidling. Jeg har medstuderende, der er kulturskribenter ved siden af studiet, og kulturjournalistikken lyder også spændende. Kuratordelen på museer er også spændende, så jeg kan se mange retninger og kan nå at skifte mening mange gange endnu.


- Kig til Kina, hvis du vil vide, i hvilken retning udviklingen med robotter og kunstig intelligens går, og hvis du vil se, hvordan man kan misbruge kunstig intelligens. De er for eksempel begyndt at identificere kriminelle ud fra ansigtstræk. Dorte Toft, journalist og forfatter