Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Et fag skal også opleves

Seks førsteårsstuderende på IVA har oprettet Center for Signifikante Oplevelser. Målet er at skabe oplevelser, der åbner faget på nye måder og starte samtaler om, hvor faget er på vej hen, fortæller to af de studerende Thore Davies og Julien Faure.

Hvordan fik I ideen?

- Vi sad en dag efter undervisning på læsesalen og diskuterede de mange muligheder, der er på en uddannelse udover bare at deltage i undervisningen. Der er netværk, forskning, lokaler og kontakt til andre fag. Vi er nysgerrige og vil gerne lære faget at kende på vores egne præmisser ved at skabe oplevelser, der kombinerer det faglige og sociale. Desuden er oplevelser en trend – biblioteker og museer skal levere oplevelser, og vi vil gerne blive klogere på, hvad det er, oplevelser kan for eksempel i forbindelse at skabe kontakt til andre fag.

Hvorfor har I valgt at kalde jer Center for Signifikante Oplevelser?

- Vi vil skabe signifikante oplevelser, der betyder noget for den enkelte. Vi vil gerne være med til at starte samtaler og dialog, der kan udvikle vores fag. Gennem fælles oplevelser vil vi hjælpe studerende til at sætte ord på faglige problematikker og tale om dem. Nogle har sagt, at navnet lyder meget alvorligt, og det er måske rigtigt. Vi er alvorlige og vil noget med det her, men vi er også ydmyge, for vi er ikke noget, uden at andre vil være med.

Hvad er det for oplevelser, I laver eller har på tegnebrættet?

- Den 2. november holder vi en paneldebat om, hvad det digitale gør ved kunsten og vores oplevelse af kunst. Vi viser filmen #Artoffline og har inviteret seniorrådgiver fra Statens Museum for Kunst Marianne Sanderhoff, lektor Henrik Jochumsen og de to udøvende billedkunstenere Mille Kalsmose og Pernille Egeskov. Til februar har vi fået Nationalmuseets direktør Rane Willerslev til at komme til en workshop om at skabe magisk formidling, inspireret af et interview med ham i Perspektiv. Der vil vi også invitere en shaman, der kan skabe en fysisk oplevelse først, for vores idé er, at man gennem oplevelser styrker den teoretiske snak efterfølgende. I samarbejde med BF er vi desuden ved at arrangere en weekendtur for studerende, hvor vi skal besøge forskellige kulturinstitutioner og public art spaces, der slutter med en middag med studerende fra Informationsvidenskab og Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet.

Hvem henvender I jer til?

- Studerende på alle fag og årgange. Man kan følge os gennem vores facebookside (Center for Signifikante Oplevelser, red.) og vi hænger løbende plakater op om vores events på KU, Kunstakademiet, Aalborg Universitet og så videre. Oplevelserne kan relatere sig til alle dele af vores fag på IVA fra kultur og litteratur til teknologi og informationsvidenskab. Det er dér, hvor felterne mødes, at vi synes det bliver interessant.

Hvorfor er der brug for Center for Signifikante Oplevelser på IVA?

- Vi gør det, fordi vi har lyst og selv er nysgerrige på faget, men IVA er et lille institut i en stor organisation. Uddannelsen på IVA står også over for at skifte karakter, og vi vil gerne indgå i en dialog om hvordan. Vi er ikke ude i en ny ungdomsrevolution, men det er vigtigt at aktivere de studerende, så de kan sætte ord på, hvad de synes er interessant, og hvor de mener, faget skal hen. Der er også behov for, at vi som fag viser os frem og italesætter, hvad vi kan, og hvad forskerne på IVA laver. Vi er jo et bredt tværfagligt studie, der har meget tilfælles med andre fag både på KU og andre uddannelsesinstitutioner, og det skal vi favne, ligesom vi meget gerne vil inddrage folk, der arbejder med faget i praksis. Der har også været stor opbakning fra underviserne og IVA til vores idé, hvilket vi er meget taknemmelige for.