Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 10

Den borgerlige tænketank Cepos udgav i november et arbejdspapir om folkebibliotekerne. Perspektiv har bedt lektor Henrik Jochumsen kommentere på en række af Cepos' påstande. Derudover handler Perspektiv om bibliotekernes voksende digitalisering, og vi dykker ned i tre eksempler på, hvordan biblioteker har taget de digitale muligheder til sig.

Hent hele bladet som pdf her

 • Et fag skal også opleves

  Seks førsteårsstuderende på IVA har oprettet Center for Signifikante Oplevelser. Målet er at skabe oplevelser, der åbner faget på nye måder og starte samtaler om, hvor faget er på vej hen, fortæller to af de studerende Thore Davies og Julien Faure.

  Læs mere
 • Biblioteker – en ideologisk kamp er startet

  Formandens leder

  Læs mere
 • Vejen til at udnytte de digitale muligheder

  Bibliotekerne er langt fra at udnytte de digitale muligheder i formidlingen, sagde lektor på IVA Lennart Björneborn i sidste nummer af Perspektiv. Men rundt om i landet bliver der eksperimenteret på livet løs. For eksempel med virtuel formidling af det klassiske biblioteksindhold og bibliotekarisk formidling af alt muligt andet digitalt indhold såsom blogs og artikler.

  Læs mere
 • Porten til det gode indhold på nettet

  Hvordan falder man over alt det gode indhold på nettet, som man ikke ved findes? Det spørgsmål har Vejle, København, Slagelse, Køge, Roskilde, Greve og Ballerup Biblioteker sat sig for at løse, fortæller projektleder Arendse Ørding fra Ballerup Bibliotek.

  Læs mere
 • Digital dialog skal fremme læselyst

  Udviklingen af et digitalt dialogværktøj, der giver skønlitterære anbefalinger, er godt i gang. Målet er at fremme læselyst.

  Læs mere
 • Tag det digitale bibliotek lige så seriøst som det fysiske

  Det digitale bibliotek kræver lige så mange ressourcer og tid som det fysiske, siger Pernille Schaltz, bibliotekschef i Herning, der lancerede et virtuelt bibliotek i juni. Ambitionen er, at 99,9 procent af borgerne skal kende bibliotekets digitale tilbud.

  Læs mere
 • Hvis bare flere humanister ville interessere sig for teknologi

  60 studerende fra IVA, SDU og Aalborg var samlet i Kødbyen i København til BF's konference Den Digitale Humanist. Her gav forfatter og journalist Dorte Toft, DR redaktør på Troldspejlet Jakob Stegelmann, professor David Budtz Pedersen, digital rådgiver Katrine Emme Thielke og institutleder på IVA Jens-Erik Mai deres bud på, hvad det vil sige at være digital humanist og det arbejdsmarked, der venter forude.

  Læs mere
 • Den overordnede præmis er helt gal

  Cepos forveksler bibliotekernes mål og middel i et nyt arbejdspapir om folkebibliotekerne, mener Henrik Jochumsen, lektor på Københavns Universitet. Derfor er konklusionen om, at bibliotekernes formål er ved at forsvinde også helt hen i vejret, mener han.

  Læs mere