Nyt job: Ditte Schjødt Svensson er netop ansat som bibliotekar ved Silkeborg Bibliotekerne.
Navn: Ditte Schjødt Svensson
Uddannelse: Cand.scient.bibl. i 2007
Stilling: Bibliotekar ved Silkeborg Bibliotekerne
Tidligere: Ansat ved Handelshøjskolen i Aarhus og senere ved AU Library efter en fusion ved Aarhus Universitet
Alder: 34 år
Hvordan har din karriere udviklet sig?
- Mit første job var på Handelshøjskolen i Aarhus, hvor jeg var kontaktbibliotekar til Juridisk Institut med opgaver som informationssøgningskurser, book-en-bibliotekar og lignende. Men efterhånden kom jeg til at arbejde mere og mere med bibliometri. Senere fusionerede Handelshøjskolen og Aarhus Universitet, og da den fusion i 2013 ramte bibliotekerne, søgte jeg en intern stilling, hvor jeg arbejdede med bibliometri og ledelsesinformation på tværs af organisationen.
Hvorfor søgte du stillingen i Silkeborg?
- Der var rigtig mange spændende opgaver i mit forrige arbejde, så det var ikke sådan, at jeg følte, jeg var færdig med det. Men når man bevæger sig fra at have fingrene i bolledejen rent fagligt til at have en mere overordnet funktion med flere administrative opgaver, kan man godt komme til at tænke over, om man er færdig med for eksempel at stå for vejledning og undervisning. Og opslaget fra Silkeborg handlede netop om læring, hvor de søgte en bibliotekar, der skulle være med til at udvikle bibliotekets undervisning til elever fra folkeskolens udskoling og gymnasier, og den mulighed greb jeg.
Havde du nogle overvejelser omkring skiftet fra et forsknings- til et folkebibliotek?
- Min første tanke var, om det egentlig var realistisk at skifte sektor, eller om måden at tænke på i de to sektorer er for forskellige. Men jobopslaget fra Silkeborg handlede meget om det, jeg tidligere havde lavet på universitetet. Det er klart, at man kan møde nogle forestillinger om, hvad der karakteriserer brugerne de respektive steder. Forenklet handler det om, at brugerne i et folkebibliotek ikke har så højt et niveau, mens de studerende på de videregående uddannelser er meget motiverede. Jeg oplever dét billede som langt mere nuanceret. Der findes også umotiverede universitetsstuderende, og du kan sagtens møde meget motiverede gymnasieelever.
Hvordan har din første tid i Silkeborg været?
- Jeg har været med på en lytter i en række undervisningsforløb, og her kan jeg se, at strukturen og eksemplerne ikke ligger så fjernt fra det, vi leverede til de studerende på universitetet. Der er ikke så stor forskel på en 3. g’er og en 1. semester-studerende.
Min oplevelse er, at jeg har den relevante erfaring og også de rigtige værktøjer. Generelt synes jeg, at de unges niveau er ret okay. Der er selvfølgelig ting, de af gode grunde ikke kan endnu, fordi de stadig ikke har hørt om det, men de fleste finder hurtigt ud af det. Og så skal man jo være alsidig i sin tilgang til eleverne. Nogle er nærmest i mål, når de kommer på biblioteket, mens andre er langt fra. Opgaven er at nå dem der, hvor de er, og så løfte dem op til næste trin. Uanset om de lige er startet eller er halvvejs.