Gå til sidens indhold

Vi skal kunne favne dem

Bibliotekarforbundet skal også være noget for freelancere, projektansatte og selvstændige medlemmer, mener formand Tine Jørgensen.

- Selvom fagbevægelsen har pligt til at kæmpe for et arbejdsmarked med faste vilkår og rammer, så er den nødt til at kunne rumme gruppen af selvstændige, freelancere og løstansatte. Alt andet vil være et svigt. Uanset om man vælger denne ansættelsesform selv eller er tvunget ud i det, så skal fagbevægelsen være inkluderende og relevant, siger formand Tine Jørgensen.

I foråret oplevede hun udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked, da hun besøgte Freelancers Union i New York med formændene for de øvrige akademiske fagforbund.

Freelancers Union opstod i 1996, ifølge foreningen selv som en reaktion på, at fagbevægelsen ikke formåede at støtte de medlemmer, der arbejdede på atypiske vilkår. Organisationen får op mod 1.000 nye medlemmer om ugen.

- Det må under ingen omstændigheder ske i Danmark, siger Tine Jørgensen.

- Fagbevægelsen skal kunne imødekomme de atypiske ansattes behov for faglig sparring, netværk og karriererådgivning, og samtidig skal vi gøre, hvad vi kan, for at få dem med under vores kollektive ordninger. I Bibliotekarforbundet er vi ved at lægge sidste hånd på en aftale, hvor medlemmer, der ikke har en traditionel ansættelse, såsom selvstændige, ledige og freelancere, kan komme under en kollektiv pensionsaftale.

Endnu kun få

Bibliotekarforbundet har kun få medlemmer registreret som selvstændige, og ifølge karriererådgiver i BF Nanna Berg ses tendensen med selvstændige, freelancere og midlertidige ansættelser endnu ikke så stærkt på det bibliotekariske fagområde som på det generelle arbejdsmarked.

- Men i forhold til for ti år siden ser vi flere projekt- og korttidsansættelser, særligt i det private, siger Nanna Berg, der er sikker på, at fremtiden vil bringe langt flere af den slags ansættelser, også i det offentlige, hvor pressede budgetter for eksempel kan betyde, at udviklingsopgaver bliver til projektansættelser.