Gå til sidens indhold

Selvstændige i BF

For godt et år siden startede fire medlemmer af Bibliotekarforbundet som selvstændige iværksættere. Vi har spurgt dem, hvordan det går, og hvilke udfordringer de oplever?

Helle Laursen startede konsulentvirksomheden hellesworkspace.dk i 2015. Hendes forretningsplan var projektfacilitering inden for kultur og vidensformidling, men hun supplerede freelancearbejdet med 17 timer om ugen som bibliotekar på Blågårdens Bibliotek.

Hvilke freelanceopgaver har du?

 - Jeg skriver blandt andet lektørudtalelser og afholder kreative workshops for børn på biblioteker.

Hvad er gået godt?

- Det er gået godt med at få solgt workshops til bibliotekerne. Jeg kunne have afholdt flere, hvis jeg havde fokuseret på den del af mit freelancearbejde, men det har passet mig godt at arbejde deltid samtidig, så jeg har haft ro rent økonomisk.

Oplevelsen af større faglig frihed har været god. Jeg har fået tid til den faglige fordybelse, jeg ikke havde med en 37-timers skemalagt arbejdsuge. 

Omvendt har mit faste deltidsarbejde gjort, at jeg ikke har været så »sulten« efter nye opgaver. Min ambition er dog stadig, at jeg i højere grad kan kombinere mine biblioteksfaglige og designmæssige kompetencer. Og at jeg med mine færdigheder i problemløsning, idéudvikling, analyse og vidensformidling vil blive tilknyttet projekter som konsulent.

Har noget overrasket dig?

- Det har overrasket mig positivt, hvor nysgerrigt og »misundeligt« mange biblioteksfolk spørger ind til mit projekt. Andre freelancere er begyndt at henvende sig til mig, fordi de ser mig som en vej ind til freelancearbejde i folkebiblioteket.

Hvad har været mest udfordrende? 

- At regne ud, hvordan jeg kan få finansiering til de projekter, jeg gerne vil lave. De fleste projekt-penge i skole- og biblioteksvæsnet og på museer er puljepenge. De er ikke nemme at få del i for små nystartede iværksættere, selvom det kunne være en måde at bringe nye og banebrydende projekter til institutionerne.

Hvad er næste skridt for dig?

- At finde ud af, hvordan jeg kan få ført mine projekter ud i livet – altså få løn for mine gode idéer. Jeg har i det her første år brainstormet, researchet og drukket kaffe med mange spændende mennesker, så nu gælder det om at få underbygget de idéer, der holder, og fokusere på dem. Mit drømmescenarie er at komme med på et læringsprojekt som konsulent.

Kan du leve af din forretning? 

- Ikke nu, men jeg håber, at mit freelancearbejde med tiden vil fylde mere på indtægtssiden.

Råd til andre med iværksættertanker?

 - Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det har givet mig nye indsigter, mere faglighed og et nyt blik på biblioteksvæsnet.

Det ville være super, hvis Bibliotekarforbundet havde en iværksættergruppe, ligesom der er en netværksgruppe for privatansatte, børnebibliotekarer og så videre.

Mia Broe Jakobsen oprettede i 2015 virksomheden kulturagenten.dk, hvor hun tilbyder arrangementer og workshops for børn.

Hvordan går det med din forretning?

- Det er gået rigtig fint, men der er mange ting, jeg skal lære som ny iværksætter. Jeg har valgt at deltage i et gratis EU-støttet iværksætterkursus, fordi jeg synes, det er vigtigt at komme ordentligt fra start og få gennemarbejdet grundlaget for min virksomhed. Det er en god investering, og jeg har lært rigtig meget og fået et godt netværk. Det at få andres øjne, som ikke er kunder, familie eller venner, på ens projekt er virkelig givende.

Hvad er især gået godt?

- Det er meget tilfredsstillende at afholde arrangementer og workshops, som børn og voksne er glade for. Jeg har fået en lille gruppe meget trofaste kunder og samarbejdspartnere. Og det er skønt, når man bliver bestilt igen og igen. Det, jeg er allermest glad for, er, når de magiske øjeblikke af nærvær og flow opstår mellem børnene og mig. Jeg kan få lov til at give dem nye indblik i kulturens og sprogets koder. Det giver mig en masse energi.

Har noget overrasket dig?

- Jeg er begyndt at holde foredrag for forældre om, hvordan den legende læring kan bruges til at give en god skolestart og til lektiehjælp. Jeg elsker at åbne deres øjne for, at begynderlæsning og lektielæsning kan være inspirerende og sjovt, både for forældre og børn.

Er der udfordringer ved at være selvstændig?

- Jeg troede, at økonomi og regnskab ville være min store udfordring, men det er ikke svært. Det svære er at sælge noget, man har lagt sit hjerteblod i, uden at bekymre sig om at få et nej. Så jeg har skullet overskride en del personlige grænser. Allerhelst ville jeg bare, at telefonen ringede af sig selv. Men sådan fungerer det ikke.

Hvad er næste skridt?

- At få mere volumen på min virksomhed og færdigudvikle mine skoletilbud i samarbejde med kunstmuseet ARoS. En udfordring bliver, om skolerne har råd til mine forløb, så jeg skal søge støtte andre steder.

Kan du leve af din forretning?

- Nej, ikke endnu. Men det første år er bestemt gået bedre end forventet, også økonomisk. Vi er ikke pressede økonomisk, så jeg har valgt at bruge tid på iværksætterkursus, coaching og vejledning for derved forhåbentlig at undgå begynderfejl.

Conni Falkenblad oprettede i 2015 Falkenblad Webdesign med tilbud om at lave hjemmesider for virksomheder eller foreninger i open source-programmer som WordPress og Drupal.

Er din virksomhed gået i den retning, du ønskede?

- Ja, retningen er god nok. Det er hastigheden, der halter lidt. Men jeg har fundet mit prisleje og lært ikke at underbyde mig selv, hvor jeg i begyndelsen satte prisen for lavt, fordi jeg gerne ville have opgaver at vise frem til nye kunder.

Hvad er gået godt?

- Kunderne er glade for de hjemmesider, jeg sætter op. Og jeg er begyndt at tage opgaver ind, som ligger lidt perifert i forhold til, hvad der er mit arbejdsområde. Jeg har blandt andet været på hjemmebesøg hos en ældre dame, hvis outlook var i stykker, og hverken Microsoft eller TDC kunne løse problemet. Det løste jeg.

Har noget overrasket dig undervejs?

 - Jeg blev for nylig ringet op af Iværksætterhuset, der ville høre, hvordan det gik med min virksomhed, og om jeg ville have noget sparring om, hvordan jeg kan ekspandere. Det var både overraskende og dejligt, at kommunen har afsat ressourcer til at hjælpe iværksættere.

Hvad er det mest udfordrende?

- At få kunder har krævet en indsats. Jeg har brugt mit netværk, og lige nu arbejder jeg på en markedsføringsplan, hvor jeg skal beslutte, hvem jeg skal markedsføre mig overfor og hvordan. Det er også udfordrende at få det nødvendige materiale fra kunden til tiden. Det kan være tekster, billedfiler eller at de skal træffe en beslutning, før jeg kan komme videre. Der skal jeg være helt sikker på, at de forstår, at mit arbejde går i stå, hvis jeg ikke får det materiale og de svar, jeg skal bruge. 

Kan du leve af din freelanceforretning? 

- På lidt længere sigt vil jeg kunne leve af det, for det giver overskud på nuværende tidspunkt.

Er der noget, du har lært, som du vil give videre? 

- At man skal være meget skarp på, hvilke aftaler man indgår, så kunden ved, hvornår de skal levere indhold. Selv skal jeg være bedre til at sætte milepæle ind i de enkelte opgaver, så jeg har løbende deadlines og løbende får betaling for mit arbejde.

Christian Ellegaard og Søren Staghøj startede i 2015 virksomheden gostudents.dk, der hjælper virksomheder med at finde og ansætte den rette studentermedhjælper fra jobopslag til ansættelse.

Hvordan går det med jeres forretning her et år efter?

- Det går godt for Gostudents. Vi har udviklet vores koncept, så vi nu fokuserer mere på større og mere længerevarende samarbejder frem for enkelte »salg«. Vi har blandt andet fået en aftale på plads med Københavns Kommune og Københavns Universitet om at hjælpe dem i processen, når de skal ansætte studentermedhjælpere.

Hvordan udviklede I på konceptet?

- Vi har haft sparring med flere virksomhedsledere, som vi har været i kontakt med for at sælge vores vare. De kom med input, som skubbede os i retning af at gå efter større aftaler, hvis det skal bære igennem og blive en god forretning.

Hvad er udfordrende?

- Det er at komme i kontakt med virksomhederne, hvor der stadig ikke helt er hul igennem.

Kan I leve af jeres idé og virksomhed?

- På nuværende tidspunkt går alle midler ind i virksomheden, så det er p.t. ikke noget, vi lever af. Men næste skridt er at få godt gang i de etablerede samarbejder og få skabt noget kapital, som kan bruges på yderligere udvikling. Samtidig med, at vi hele tiden arbejder på at få nye samarbejder stablet på benene.