Med et bagkatalog på 1.600 titler på Filmstriben er der et væld af film, som bibliotekerne kan bruge i deres formidling. Et filmseminar satte i august fokus på hvordan.
Mange kort- og dokumentarfilm fortjener et større publikum og en bredere formidling – blandt andet fra biblioteker og bibliotekarer. Sådan lyder redaktør og bibliotekskonsulent Carsten Olsens begrundelse for, hvorfor Det Danske Filminstitut inviterer bibliotekarer til et årligt filmseminar.
- Formålet er at inspirere bibliotekarer til at lade film spille en større rolle i deres formidling. Især animationsfilm, kortfilm og dokumentarfilm, som vi har rettighederne til at distribuere til skoler og biblioteker, som kan formidle filmene til deres brugere i et ikke-kommercielt kredsløb. Et øget fokus på film kan også skærpe bibliotekernes profil som et spændende og mangfoldigt sted, siger Carsten Olsen.
I år deltog 75 fagfolk i Det Danske Filminstituts filmseminar i august måned, og en stor del af deltagerne var bibliotekarer.
- Mange biblioteker er allerede opmærksomme på mulighederne i film, men der er et vedvarende behov for at få bibliotekarerne til at tænke film ind i de temaer og begivenheder, som bibliotekerne arrangerer, siger Carsten Olsen.
Filmmediet skal have opmærksomhed
Filmene er relevante både for bibliotekernes børne- og voksenbrugere.
- Børns media literacy, altså børns forståelse af de levende billeder og filmmediets sprog, virkemidler og genrer, er så vigtig som aldrig før. Bibliotekerne gør meget ud af at formidle litteraturen og det skrevne sprog til børnene, men der er et mindst lige så stort behov for at gøre det samme for filmene. Børn er jo storforbrugere af levende billeder, siger Carsten Olsen.
Børn ser masser af film derhjemme, men hvis de skal gøres mere bevidste om, hvad det er, de ser, er det dialogen med eksempelvis pædagoger eller bibliotekarer, der kan hjælpe dem med at få værktøjer til at forstå filmene, siger Carsten Olsen, der også peger på, at børn har glæde af at se kvalitetsfilm og tale om dem sammen med andre børn.
Børns forståelse for filmmediet kan også øges ved, at de selv får lov at prøve kræfter med at skabe film.
- På seminaret viste vi blandt andet, hvordan man meget enkelt med en iPad og eksempelvis et par legofigurer kan lave små stop-motion-film. Der er allerede biblioteker, der tilbyder den slags oplevelser til børnene, og alle er vilde med det. Det gør bibliotekerne til et endnu mere spændende sted for børn og deres familier.
Læring og leg
- Bibliotekernes formidling ligger i et grænsefelt mellem læring og leg. Det gælder også på filmområdet, hvor det vil være naturligt at bruge filmene endnu mere i samarbejdet med folkeskolerne, mener Carsten Olsen.
En række børnebiblioteker er eksempelvis i samarbejde med Det Danske Filminstitut ved at udvikle et projekt, hvor børn i 8-12-årsalderen præsenteres for film og events som en del af den understøttende undervisning.
Et andet eksempel på skolesamarbejde er kampagnen »Vild med Film«, der blev afholdt i september som et samarbejde mellem biblo.dk og Buster Filmfestival. Her kan skoleklasser deltage i en konkurrence om at anmelde kortfilm på biblo.dk.
Gevinst for alle
Carsten Olsens fokus er ikke kun på børn. Der er et potentiale for bibliotekerne i at tænke dokumentarfilm ind i endnu højere grad i deres arrangementsvirksomhed i forhold til deres voksne brugere, mener han.
- Som bibliotekskonsulent er det vigtigst at inspirere og give bibliotekerne incitament til at vise dokumentarfilm og bruge filmene som en anledning til samvær og dialog mellem bibliotekets brugere, siger Carsten Olsen, der peger på, at det vil være naturligt at undersøge, hvad der rører sig i lokalområdet, og inddrage lokale foreninger i arrangementer, fordi film kan være rigtig gode udgangspunkter for debat og dialog om samfundsproblemer, personlige erfaringer, kunst og meget andet.
- At indtænke arrangementer med dokumentarfilm på kreative og nye måder vil understøtte bibliotekernes ambition om at blive kulturhuse og samlingspunkt for dialog, vurderer Carsten Olsen.
Set fra bibliotekskonsulentens skrivebord er det meget varieret, hvordan og hvor meget bibliotekerne bruger film. Blandt andet fordi vilkårene er forskellige – det er lettere at vise film, hvis man har en sal, en god netforbindelse og mulighed for mørklægning. Men helt generelt mener Carsten Olsen, at der er meget at vinde ved at satse mere på filmmediet.
- Jeg bistår gerne med gode idéer og formidler også gerne kontakten til filmskaberne. Filminstruktører vil for eksempel meget gerne ud og møde deres publikum. Det kan være med til at puste ekstra liv i bibliotekerne og sørge for, at filmene når et bredere publikum.
Gode links
Danmark på film: Det Danske Filminstitut har lanceret sitet Danmark på film, hvor fortiden gøres levende, blandt andet ved, at man kan klikke på et Danmarkskort og se små filmstykker fra netop ens lokalområde. Indtil videre er der digitaliseret 100 titler. Filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film
Undervisningsmaterialer: Det Danske Filminstitut har lagt gratis undervisningsmaterialer ud på Filmcentralen.dk/undervisning
Fokus på småbørn: Filmportalfyn.dk/picifilm-materiale
App til stop-motion-film: Film-X Animations – lavet af Det Danske Filminstitut.
Filmstriben.dk: DBC’s filmportal, hvor alle DFI-støttede kort- og dokumentarfilm er tilgængelige.
Dfi.dk/filmpåbibliotekerne: DFI’s nyhedsbrev og formidling til bibliotekarer.