Sophie Amalie Eslund har som dimittend søgt både geografisk og fagligt bredt i jagten på et job, men uden held. Nu er hun i otte ugers praktik på Køge Bibliotek for at få noget af den erfaring, som arbejdsgiverne paradoksalt nok efterlyser også hos de nyuddannede.
Hvordan har din jobsøgning været?
- Jeg føler, at jeg har gjort alt det rigtige. Jeg søgte job allerede før, jeg var færdiguddannet, og jeg har søgt geografisk bredt – for eksempel i Odense, Lolland og Helsingør. Jeg har også søgt fagligt bredt inden for alle sektorer og også uden for mit fag – eksempelvis som informationsmedarbejder hos DSB og andre kundeservicejob.
Hvad har responsen været?
- Jeg har været til syv samtaler, hvor afslagene har lydt: »Du har skrevet en god ansøgning, du har et godt CV, og det var en behagelig samtale, men vi har valgt én med mere erfaring«.
Hvordan har du oplevet det?
- Det er frustrerende. I januar mistede jeg lidt gejsten og tænkte: Jeg får aldrig et job. Men så fik jeg mulighed for at komme i otte ugers praktik. Jeg søgte hos seks folkebiblioteker og skrev, at jeg særligt var interesseret i at arbejde som børnebibliotekar. Køge og Vordingborg sagde ja tak. Jeg valgte Køge, som svarede først.
Hvad har du lavet i din praktik?
- Jeg har prøvet alle mulige slags opgaver fra at lave udstillinger til at pakke institutionskasser og have udlånsvagter i børnebiblioteket. Jeg har været med omkring folkeskolesamarbejdet, skrevet pressemeddelelser og udarbejdet et arrangement, og i det hele taget deltaget i alt det, der foregår på et bibliotek af møder og planlægning. Jeg har undervejs spurgt meget ind til de andres opgaver, og når jeg selv har løst en opgave, har jeg spurgt en kollega: »Hvad ville du have gjort her?«.
Hvad har du fået ud af praktikken?
- Nu tror jeg på det igen – at jeg nok skal få et job.
Konkret har jeg fået stort indblik i børnelitteratur. Og nu kan jeg til en jobsamtale svare på hvilke opgaver, jeg bedst kan lide, og hvordan, jeg vil gribe en bestemt opgave an. Jeg har fået selvtillid og tro på, at jeg kan klare opgaverne.
Hvad skal der ske nu?
- Jeg starter på et projektlederkursus, som projektkoordinatoren her på biblioteket har anbefalet mig, og så fortsætter jeg med at søge job.
Hvorfor valgte I at tage en praktikant?
- Vi har ikke haft praktikanter i lang tid, fordi vi har haft organisationsforandringer, men nu har vi igen overskud til at tage en praktikant. Det handler om at give noget til eventuelt kommende medarbejdere i bibliotekerne, for »virkeligheden« på et bibliotek er meget praksisorienteret, og erfaring kan være udslagsgivende for, om du får et job.
Hvad mener du om, at nyuddannede får afslag på grund af manglende erfaring?
- Nogle gange søger vi selvfølgelig en medarbejder til en kernefunktion, hvor det specifikt er erfaring, vi søger. Og har man tre ligeværdige ansøgere til en stilling, så er man tilbøjelig til at vælge ham eller hende, der har erfaring. Men jeg synes, at vi forsøger at tænke bredere.
Nyuddannede skal huske, at al erfaring tæller – hvad enten det er erfaring med frivilligt arbejde, studiejob, politisk arbejde eller lignende. Men du skal selv lave koblingen til det, du har lavet tidligere, og den stilling, der er slået op. Skriv ind, hvordan netop de erfaringer har rustet dig til det job, du søger.
Hvad kræver det at have en praktikant?
- For os er det vigtigt, at praktikanten får noget med sig, de kan bruge, og får afprøvet forskellige opgaver i den tid, de er her. Ledelsen og børnegruppen lavede et program til Sophie og forpligtede sig til at følge op på det undervejs. Det handler om at skubbe på og udfordre i et tempo, der passer til den enkelte. Ambitionen er, at praktikanten skal lære og udvikle sig, mens vedkommende er her og ikke bare være en ekstra arbejdskraft for os. Det kræver en indsats at have en praktikant, og man skal kun sige ja, hvis man har tid til at sikre, at praktikanten får nok ud af det fagligt.
Hvilke erfaringer har I gjort jer?
- Det er altid sundt med nye øje på ens organisation, fordi man får feedback på noget, der måske kunne gøres anderledes. Forventningsafstemning er også vigtig, så man har talt om, hvad der reelt kan lade sig gøre på den korte tid, vedkommende er her.
Skal I have flere praktikanter?
- Ja, det kan sagtens tænkes. Hvis der er nogen, der henvender sig.