Gå til sidens indhold

Leg – også når det er svært

Udviklingskonsulent på Dokk1 i Aarhus Louise Overgaard arbejder for at bringe en legende tilgang ind i bibliotekarenes arbejde. Det kræver, at vi nedbryder fordomme og udvider begrebet for, hvad det vil sige at lege. I april stod hun bag festivalen Counterplay i Aarhus.

Hvorfor mener du, at bibliotekarer skal være mere legende i deres tilgang? 

- Det er en god tilgang at have til sit eget arbejde. Bibliotekarer arbejder med systemer, der hele tiden ændrer sig og skal være klar til at eksperimentere fagligt. Leg er ikke kun at klatre og spille fodbold. En legende tilgang til, hvordan man tilegner sig viden betyder, at man afprøver tingene, og hvis noget ikke duer, så går man bare en anden vej. Vi skal udvide begrebet for, hvad der er leg. Man kan lære seriøse ting gennem leg, fordi der ofte opstår fordybelse og koncentration, når vi synes noget er sjovt og spændende. I forhold til brugerne, både børn og voksne, så skaber leg motivation, bedre læring, og er personligt udviklende. 

Hvad er legende biblioteksservices?

- Det handler igen om tilgangen til servicen. Bibliotekaren skal ikke være eksperten, men en eksperimenterende medspiller, der skaber et trygt rum og dialog. Et eksempel er min kollega, der arbejder med »making«. Hun tager en 3D printer, en lasercutter eller noget tredje med ud i biblioteksrummet afprøver tingene i fællesskab med brugerne. Det kræver mod ikke at have svarene, men det er lige præcis det, bibliotekerne kan, vi behøver netop ikke at være målstyrede, fordi brugerne kommer frivilligt.

Har du konkrete eksempler på legende bibliotekstilbud?

- Et eksempel er teateret Børnekulissen, der holder kurset »Leg en bog«, hvor hele kroppen er med i litteraturforståelsen. Det, der et gået galt for mange svage læsere er, at de ikke blev »fanget på det rigtige ben« og mistede motivationen, men netop motivationen kan legen understøtte.

I forhold til voksne handler det om at aktiverer dem. På Dokk1 afholder vi for eksempel en årlig Makerfair, hvor alle med en Ole Opfinder i maven kan vise deres opfindelser frem eller prøve at opfinde nye ting.

Hvad er Counterplay festivalen?

- Det er en international festival, der dels skal skabe opmærksomhed om den legende tilgang og dels sprede erfaringer, der var blandt andet oplæg af biblioteksleder Eli Leiburger fra USA, der bruger leg som organisationsudvikling på biblioteker og Megan Lots, leder af et forskningsbibliotek for kunst i New Jersey, hvor de bruger legoklodser som en del af undervisningen i informationssøgning.  Under festivalen var der en kæmpe byggeplads med pap på biblioteket, så brugerne kunne bygge deres drømmelegeplads. Jeg arbejder med festivalen i min fritid, men det hænger godt sammen med det, jeg arbejder med til dagligt på Dokk1, hvor festivalen også blev afholdt.

Temaet for festivalen var »Play when it’s difficult«, netop for at understrege, at leg ikke kun handler om underholdning og overskud, men også skal bruges, når det er svært og alvorligt. Eksempelvis at ældre lærer at jongelere, klovne der besøger flygtningelejre, legende læringsprogrammer for autistiske drenge og så videre.