Gå til sidens indhold

Opråb: Bevar digital musikformidling i bibliotekerne

Musik er vigtig for så mange mennesker, at det vil være mærkeligt, hvis bibliotekerne ikke understøtter det, mener Emilie Wieth-Knudsen, formand for DMBF - Foreningen for Musik og Medier i Bibliotekerne. Hun efterlyser en klar prioritering af musikken og håber på en ny og bedre fælles musiktjeneste i bibliotekerne.

DMBF har skrevet et debatindlæg på Del Din Viden, hvor I efterlyser en fælles indsats på musikområdet. Hvorfor er det nødvendigt med en debat om musikken nu?

- På grund af den faldende opbakning til Bibzoom har der længe været usikkerhed om, hvad der ville ske med tjenesten. Omkring årsskiftet blev det meldt ud, at der ikke vil være streaming i 2016 fra bibliotekerne via Bibzoom, og at man vil se på en ny model. Desuden har Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) fravalgt musikken som indsatsområde i 2016, fordi området skal »modnes lokalt«. Min frygt er, at hvis man ikke kan blive enige om en digital model for musikken, så vil den forsvinde ud af fokus. I forvejen er musikken en truet eksistens på folkebibliotekerne. Udlånet af fysiske materialer falder, og det prioriteres ikke at have musikkyndigt personale på bibliotekerne. Derfor halter formidlingen, og det faldende udlån af cd’er betyder, at man kasserer meget af musiksamlingen.

Kulturstyrelsen har i efteråret 2015 meldt ud, at bibliotekerne skal prioritere musikken. Hvad tænker du om den udmelding?

- Styrelsen skal bestemt have kredit for den udmelding. Derfor er det også ekstra ærgerligt, at musikken ikke er et indsatsområde for DDB i 2016, fordi DDB kunne være primus motor i udviklingen af et digitalt musiktilbud. Lige nu mødes man som musikbibliotekar ofte med den holdning, at musik er noget, som alle nemt kan få adgang til – enten via et telefonabonnement eller en streamingtjeneste, men vi er stadig forpligtet til at have musikken som et offentligt tilbud ifølge biblioteksloven. Jeg mener ikke, at bibliotekernes musik skal konkurrere med de kommercielle tilbud. Vi skal arbejde hen imod noget, der er unikt.

Hvad kunne gøre bibliotekernes digitale musiktilbud unikt?

- Vi vil rigtig gerne skabe et digitalt nodetilbud, så vi ikke kun stiller albums til rådighed digitalt, men nationalt udvikler og forhandler licenser, så vi har et digitalt nodetilbud. Et andet område er digital kulturarv, hvor der på musikområdet findes mange optagelser, som kunne digitaliseres.

Bibliotekernes digitale musiktilbud er på dagsordenen til Bibliotekschefforeningens årsmøde i februar. Hvad betyder det?

- Jeg er rigtig glad for, at det er noget, som cheferne skal diskutere. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi bliver ved med at have debatten. Det ville være dejligt, hvis vi gik fra at skulle forsvare musikområdet til at udvikle det sammen. Mit håb er, at vi sammen skaber et digitalt musiktilbud med kurateret indhold. Både eReolen og Filmstriben har en form for materialevalg, og det skal bibliotekernes digitale musiktilbud også have. Et andet vigtigt fokus er metadata. På Bibzoom manglede der en masse informationer til brugerne, eksempelvis noget så simpelt som hvilket album, musiknummeret stammede fra. Det gjorde søgefunktionen dårlig, hvilket især var et problem for den klassiske musik. Som musikbibliotekar var det svært at formidle et tilbud, som man ikke havde indflydelse på, og som ikke var godt nok at søge i.

Hvad er drømmescenariet for dig?

- At skabe opmærksomhed omkring den rolle, musikken kan spille på bibliotekerne, samt at vi får et musiktilbud, som man som musikbibliotekar kan stå inde for og har indflydelse på. Jeg håber også, at den fysiske musiksamling stadig prioriteres, fordi musikken er så vigtig for så mange mennesker. Jeg taler ikke om, at vi skal have millioner af cd’er, men vi skal have det rigtige udvalg og fokus på at formidle det.