Gå til sidens indhold

Det giver ejerskab at få mere ansvar

Nyt job: Louise Hede er netop ansat som bibliotekar på Skagens Bibliotek.

Navn: Louise Hede
Uddannelse: Cand.scient.bibl. september 2015
Karriere: Tilkaldevikar på Aalborg Bibliotekerne under studietiden. Herefter vikar på Aalborg Bibliotekerne 25 timer om ugen i oktober og november 2015
Stilling: Pr. 1. december 2015 bibliotekar på Skagens Bibliotek, der hører under Frederikshavn Bibliotek og Borgerservice
Alder: 26 år

Hvad skal du lave som bibliotekar på Skagens Bibliotek?

- Alle de klassiske bibliotekaropgaver såsom udlån, udstillinger og undervisning. Lige nu er jeg for eksempel medhjælper på en række it-kurser for ældre, hvor de lærer at bruge iPads, gmail og lignende. Tanken er, at jeg senere skal køre kurserne selv.

Hvad har været gode oplevelser i jobbet den første måned?

- Det har blandt andet været at lære Skagens lånere at kende, at komme ind i en daglig rytme og at opleve, at jeg får rigtig god støtte af mine nye kolleger. Her er meget stille og roligt om vinteren, hvor vi kun ser vores stamgæster, mens sommeren er mere travl, og hvor turisterne også bruger os. Lige nu ser jeg sammen med nogle kolleger på, hvordan vi kan øge brugen af Bogen kommer-ordningen. Jeg regner med, at vi skal ud og lave opsøgende arbejde og fortælle om vores tilbud om Bogen kommer og alt det andet, man kan bruge biblioteket til.

Hvordan oplever du forskellen mellem at være bibliotekar i Aalborg og i Skagen?

- Der er stor forskel. Aalborg er en studieby, så der er mange studerende, der skal have hjælp, og spørgsmålene kan være ret omfattende. I Skagen handler det mere om, at vores gæster gerne vil have anbefalet en god skønlitterær bog, og vi har mere tid til hvert spørgsmål, mens der i Aalborg kunne stå flere i kø og vente. Det er rart, at man kan give sig god tid. Det, at man kender sin samling og kan anbefale noget godt, synes jeg, er vigtigt. En af grundene til, at jeg fik jobbet, er nok, at jeg netop ved noget om skønlitteratur. Under min studietid startede jeg en bog-blog, hvor jeg formidler anmeldelser, hvilket betyder, at jeg modtager anmeldereksemplarer fra forlagene. Mine anmeldelser er formet som breve til forfatterne og kan findes på kaeredig.blogspot.dk.

Der er mange dimittender, der må søge længe, før de får deres første job. Hvordan oplevede du det at søge job?

- Jeg begyndte at søge, mens jeg skrev speciale. Jeg søgte mest i Nord- og Midtjylland, fordi jeg bor i Aalborg. Jeg søgte også kommunikationsstillinger, fordi der ikke er så mange ledige bibliotekarstillinger. Jeg blev kaldt til fire samtaler i løbet af de to måneder, jeg var jobsøgende, og den fjerde samtale, jeg var til, var her i Skagen. Det klikkede bare rigtig godt. Jeg blev også imponeret af biblioteket. Skagens Bibliotek er en del af Kulturhus Kappelborg, som også rummer biograf, musikskole og lokaler til foreninger og arrangementer som for eksempel koncerter og foredrag. Det er virkelig fedt og moderne, så det var et sted, jeg meget gerne vil arbejde.

Skal du pendle mellem Aalborg og Skagen?

- Ja, jeg bruger en time og et kvarter hver vej i bil. Jeg hører lydbøger imens, så det ser jeg ikke som et problem. Mens jeg skrev speciale, tog jeg kørekort, da jeg regnede med, at jeg skulle pendle. Så nu har jeg egen bil. Det ville tage for lang tid med offentlig transport.

Hvordan oplever du at gå fra at være vikar til fastansat?

- Der er stor forskel. Som vikar møder man op og har udlånsvagter, og så går man hjem igen. Som fastansat har man sine egne opgaver, og man er med til at arbejde med bibliotekets udvikling. Det giver ejerskab at få mere ansvar.