Gå til sidens indhold

Da Yahya Hassan ikke besøgte Vollsmose Bibliotek

Aldrig før har et biblioteksarrangement trukket så mange overskrifter, medført et flyveforbud for til sidst at blive livetransmitteret. Bibliotekarerne i Vollsmose håber, at hele bibliotekssektoren griber momentumet.

Yahya Hassen

De sidder omkring det firkantede sorte bord i det lille mødelokale. Biblioteksleder Peter Hansen, bibliotekarerne Georgios Skouros, Bente Weisbjerg og Mogens W. Jensen samt projektmedarbejder Najat Bahij. De skal planlægge det kommende halve års arrangementer på Vollsmose Bibliotek. Kaffekopper og brødkrummer bliver skubbet til side, og deres blikke samles på Politikens kultursektion fra den 5. oktober. Yahya Hassan kigger tilbage under overskriften: Jeg er fucking vred på mine forældres generation. 

»Vi skal invitere ham til Vollsmose Bibliotek«, siger Georgios Skouros, der de sidste par uger har sat sig ind i Yahya Hassans baggrund og debatten omkring ham. »Ikke kun for at læse sine digte højt som i Politikens Hus. Det er der ikke salg i i Vollsmose, men for at tage debatten om indholdet i hans digte«. 

De er enige om, at det nok bliver umuligt, for allerede nu den 17. oktober, 12 dage efter, at hans første digt ramte Politiken, vil alle have en bid af den 18-årige vrede digter.

En stemme
Men mailen den 21. oktober til hans forlag  Gyldendal giver mening for Yahya Hassan - at biblioteket vil invitere ham til Vollsmose for at tage debatten, der hvor de bor – dem, han taler om - og give stemme til dem, der normalt er tavse.   

For journalist og debatredaktør Tarek Omar giver det også mening. Vejen til jobbet på Politiken er gået forbi Vollsmose Bibliotek, hvor han har tilbragt mange eftermiddage med at skrive. Fem minutter efter Georgios Skouros’ mail - »om Tarek Omar vil interviewe Yahya Hassan og styre debatten på biblioteket«? svarer han ja - på én betingelse. Biblioteket skal garantere for Yahya Hassans sikkerhed. 

Og han taler ikke ud af det blå. 21 dage før, den 30. september, måtte bevæbnede politifolk beskytte den tidligere islamiske prædikant Ahmed Akkari under et debatarrangement om islamisme i Vollsmose kultursal, der ligger over biblioteket. 30 unge bandemedlemmers hadefulde tilråb og trusler endte i flere anholdelser.

I brand
Georgios Skouros laver en aftale med et privat sikkerhedsfirma den 10. november. De garanterer for Yahya Hassans sikkerhed, mens den offentlige ro og orden er politiets opgave. Dagen efter går Georgios Skouros de 200 meter fra biblioteket over til politiets filial på Vollsmose Torv for at orientere dem om debatten, der skal finde sted den 26. november klokken 19 til 21. 

Han skriver også en mail, men trusselsniveauet på Yahya Hassan har allerede oversteget nærpolitiets ressourcer. Så svaret den 12. november er, at Fyns Politi tager over herfra. Det er dog alligevel en betjent fra nærpolitiet, der går en runde på biblioteket og i kultursalen på første sal, hvor de cirka 200 tilhørere skal sidde. På det tidspunkt forlyder der intet om, at det er en opgave, politiet ikke magter. 

Men for hver dag ændrer trusselsbilledet sig. 

Plakaterne bliver trykt og hængt op den 14. november. Samme dag ringer PET for at oplyse, at de nu står for Yahya Hassans personlige sikkerhed. Det er ikke længere bibliotekets ansvar. To dage efter er alle billetter solgt, og Vollsmose begynder at summe. 

En 12-årig pige står mellem bogreolerne i udlånet med øjnene rettet mod plakaten med Yahya Hassan. »Jeg håber, han kommer, så jeg kan kaste æg på ham«, siger hun. 

Lidt før lukketid den 17. november lyser det op i mørket foran indgangen til biblioteket. Seks drenge har sat ild til en plakat af Yahya Hassan. Papiret brænder hurtigt ud, og drengene er videre, men debatten i Vollsmose er i lys lue. 

Kontorassistent på biblioteket, Atef Bahij, der bor i Vollsmose, fortæller, at Yahya Hassan og bibliotekets debatarrangement, uanset om man er for eller imod, er samtaleemne bag de fire vægge hos de fleste familier i området. Alle tager stilling. Georgios Skouros er tilfreds. Biblioteket har allerede opnået meget. Før han går hjem, hænger han en ny plakat op. Dagen efter er det alvor. Yahya Hasasan bliver overfaldet på Københavns Hovedbanegård på vej hjem sammen med sin kæreste. Derfra får han beskyttelse 24 timer i døgnet af PET.  

Hos Fyns Politi er der ikke længere tvivl. Yahya Hassan kan ikke besøge Vollsmose Bibliotek nu. Trusselniveauet er så højt, at et besøg kræver en bombe-sweeping - at stedet bliver undersøgt for bomber med hundepatruljer og derefter forseglet - og at der er sikre flugtveje. Biblioteket ligger i et butikscenter, som ikke sådan lader sig forsegle, og flugtvejene fra kultursalen over biblioteket er ikke gode nok.

»Det handler ikke kun om Yahya Hassan, men også om at beskytte dem, der bor i Vollsmose«, siger chefpolitiinspektør John Jacobsen blandt andet til politiken.dk. 

I flere måneder har politiet arbejdet med en gruppe utilpassede unge i området. De siger  direkte til politiet, at de vil bruge anledningen til at sætte Vollsmose i brand.

Offentlig ro og orden
Den 19. november bliver Georgios Skouros ringet op af politiet og kaldt til møde. Budskabet er: »Vi kan ikke forhindre jer i at holde jeres arrangement, men vores anbefaling er, at I aflyser det eller finder et andet sted at holde det«. Georgios Skouros retter sig op i stolen. »Mit job er folkeoplysning, jeres er sikkerhed. Hvis I mener, at det er for farligt at holde det, må I aflyse. Det kan jeg ikke«, siger han. 

Georgios Skouros går derfra med god samvittighed. Han kæmper for det, han tror på. Men det er sidste gang, arrangementet er i hans hænder. 

Imens Georgios Skouros forlader politigården, sidder bibliotekschef for Odense Centralbibliotek, Kent Skov Andreasen på sit kontor, da kulturchef i Odense Kommune, Ellen Drost ringer. Ledelsen hos Fyns Politi har bedt om et møde dagen efter på hendes kontor. Dagsordenen er Yahya Hassans besøg på Vollsmose Bibliotek. 

Næste dag drøftes alle muligheder. Kan det flyttes til et andet sted i byen? Koncertstederne er booket, men rådhuset er ledigt, men den mulighed afviser Yahya Hassan og Tarek Omar. Kent Skov Andreasen føler sig nødsaget til at følge politiet og PET’s anbefaling om en aflysning af arrangementet på Vollsmose Bibliotek. Han har ikke grund til at betvivle deres trusselvurdering, selvom de ikke fortæller noget konkret. Men han forlader ikke mødet, før han har politiets ord for, at arrangementet ikke er slettet fra kalenderen. Kun udsat til de kan finde et sted, politiet kan sikkerhedsgodkende.

Aflyst
Den 21. november må Kent Skov Andreasen bekræfte overfor Ekstrabladet.dk, at debatten med Yahya Hassan er aflyst - for nu, men håbet er at gennemføre den til foråret.   

Fra det minut og de næste fem dage er Kent Skov Andreasen på arbejde uafbrudt. 55 uaflyttede telefonbeskeder når at samle sig, selv om han prioriterer at svare på journalisternes spørgsmål. Hele Danmark vil vide, hvad der sker. Et lokalt arrangement i Vollsmose ligger nu hele nationen på sinde. 

Bibliotekarerne skriver »aflyst« henover hvide stykker A4-papir og taper dem over plakaterne med Yahya Hassan, og billetterne bliver betalt tilbage. Georgios Skouros er vred, skuffet og desillusioneret. For hvad er bibliotekets - og hans rolle som bibliotekar, hvis ikke det er muligt at stille information til rådighed og skabe debat? 

Kent Skov Andreasen inddrager den interne ytringsfrihed. Han vil sikre, at hans medarbejdere ikke kommer i klemme ved at sige deres private mening - for der er en skrøbelig balance mellem kommunen, politiet og biblioteket, der ikke må tippe. Han holder vægtstangen. Det eneste, der kan ændre balancen til bibliotekets fordel, som han ser det, er politisk pres, og det kommer. Landets politikere melder ud - én efter én. Time for time.  

Volds-Gaza-Mose
»Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er, synes jeg, et angreb på ytringsfriheden, og han er som digter inviteret til et offentligt rum. Biblioteket er rammen om det, vi kalder folkeoplysende aktiviteter, og det er han inviteret til. Han skal have mulighed for at læse sine digte og være med til at debattere«, siger daværende integrationsminister Anette Vilhelmsen (SF) til dr.dk. 

På Facebook skriver tidligere folketingsmedlem Naser Khader (K): »En primitivstat i staten? Total falliterklæring fra politiets side, at man ikke kan/vil forsvare ytringsfriheden i Volds-Gaza-Mose!«. 
Og integrationsordfører Ole Hækkerup (S) fører tråden videre: 

»Ikke alene er det ytringsfriheden, det gælder. Det, han har at sige om social kontrol og forældede normer i nydanske miljøer, har i den grad brug for at blive hørt«.

Yahya Hassan selv vil også til Vollsmose. Han kalder aflysningen for en »falliterklæring« i et interview i Politiken. »Jeg har talt med cafélatterne, nu vil jeg gerne ud og tale til folk fra min egen baggrund og generation. Hvad skal jeg bruge 300 hvide mennesker til, der står og klapper? Jeg ved sgu da godt, at vi er enige. Men hvad med de andre? Det er dem, der skal nås«

Koste hvad det vil
Sagen er nu ikke kun national, men også politisk. Det handler ikke længere om sikkerhed i et bestemt boligområde for en ung digter. Det handler om ytringsfrihed for os alle. Og hvis der er noget, der kan få politikerne til at bruge »koste-hvad-det-vil-retorik«, er det netop det. Så biblioteksbudget eller ej, Yahya Hassan skal tale i Odense - ikke på rådhuset, ikke i koncerthuset, men i Vollsmose. 

Dagen efter aflysningen lyder det fra by- og kulturrådmand i Odense, Steen Møller (K), til politiken.dk:

»Det bliver altså ikke aflyst - vi regner med at holde arrangementet på tirsdag (26. november, samme dag som hidtil, red.)«… »Vi er i gang med at undersøge andre lokaliteter i Vollsmose. Lige nu holder vi møde med politiet med henblik på at få sikkerheden på plads«. 

Til det møde sidder de to rådmænd, Steen Møller og Peter Rahbæk Juhl (S), der er rådmand for social- og arbejdsmarkedsforvaltningen, direktør for kulturforvaltningen, Stefan Birkebjerg Andersen, chefpolitiinspektør John Jakobsen, en repræsentant fra PET og kommunens kommunikationsfolk.  Alle kontakter bliver brugt for at finde det sted i Vollsmose, der kan rumme 200 mennesker og leve op til sikkerhedsforskrifterne fire dage senere. Det bliver den nybyggede H.C. Andersen Skole - 500 meter fra Vollsmose Bibliotek, på den anden side af boldbanerne. 

Yahya Hassans ansigt kigger frem på plakaterne igen. Biblioteksleder Peter Hansen streger »Vollsmose Bibliotek« over med en sort tusch og skriver »H.C. Andersen Skolen«, og billetterne sættes til salg igen. Bibliotekarerne er ikke længere arrangører, de er afviklere, men det er langt bedre end ingenting, tænker han. 

Hos Fyns Politi lægger direktør Poul Løhde og chefpolitiinspektør John Jakobsen en strategi. De kalder ekstra betjente på arbejde den 26. november og sikrer sig assistance fra andre politikredse. De skal være nok, hvis det galt. Poul Løhde føler ikke, at det er helt fair, at politiet i medierne får skyld for, at det er dem, der har aflyst arrangementet i Vollsmose. De gjorde deres arbejde ved at meddele kulturforvaltningen, at de ikke kunne sikre biblioteket ud fra den trusselsvurdering, der var, mener han. 

Penge flyttes
Den 26. november om morgenen trækker bibliotekets chauffør, biblioteksleder Peter Hansen og Atef Behij to røde lænestole fra bibliotekets udlån ud af en lastbil og bærer dem ind i skolens gymnastiksal. Atef Behij sætter sig i en af dem og puster ud, mens Peter Hansen tager et billede med sin mobiltelefon. De ved godt, at de er med til at skrive danmarkshistorie, men bibliotekslederen kan ikke lade være med at trække på smilebåndet, da de to tomme røde stole bliver livetransmitteret på TV2 News - der står klar fra morgenstunden. 

De lægger et persisk tæppe fra avislæsesalen på scenen og hænger flagranker fra kultursalen op, for at skabe en stemning af intimitet i hjørnet af den store gymnastiksal, der snildt kan rumme 1.000 mennesker, men kun skal rumme 200. Budgettet er sprængt for længst, blandt andet med indkøb af et lydanlæg, som skolen ikke havde, men politik kan flytte penge, og andre kasser er åbnet. For aldrig har et biblioteksarrangement udløst en flyveforbudszone eller skabt »breaking news« med ordlyden: Digtlæsning bliver alligevel til noget.  

Skolens elever får fri klokken 12, så politiet kan komme til med bombehunde, og bagefter forsegle skolen.  

Kent Skov Andreasen tilbringer det meste af dagen i Vollsmose, hvor tv-stationer står i kø for at stille ham spørgsmål. Bibliotekschefen, der tidligere har efterspurgt arrangementer med kant, har nu fået det.

På grund af poesi
Et sted i Odense centrum lader Per Postborg bilen stå - for en sikkerheds skyld - og tager cyklen mod Vollsmose. Han kører gennem tre tjekpoints, forbi betonbarrikader, hundepatruljer og politibiler, før han parkerer ved skolen, bliver undersøgt af en metaldetektor og tager plads i salen sammen med andre, der ligner ham - folk fra Odense bymidte. 

60 stole har biblioteket dog reserveret til folk fra Vollsmose eller folk, som arbejder i området - Ungdomsrådet, Integrationsrådet, lærere og en lektor fra Center for Mellemøststudier på SDU. I salen sidder også et antal lokal- og folketingspolitikere, der har meldt sig til i sidste øjeblik, og 25 af de i alt 75 journalister. De restende 50 opholder sig i et presserum et andet sted på skolen. 

Klokken lidt i syv kører en sort bil med tonede ruder op til indgangen. Et ukendt antal PET-agenter ser til fra skolens flade tag sammen med resten af Danmark.  

Da Yahya Hassan træder ind gymnastiksalen, bliver der klappet.

»Jeg er her udelukkende på grund af min poesi. Uden den vil jeg ikke have noget at tale om. Selvfølgelig er jeg provokerende. Men du har et valg. Vil du se mit budskab, eller vil du bare være sur,« citerer berlingsketidende.dk direkte fra arrangementet. 

Halvanden time senere er det overstået.

En enkelt er anholdt for gadeuorden. Det er det. Betjente fra nærpolitiet opholder sig midt i gruppen af unge, der havde truet med ballade, og hører én sige: »Vi har valgt ikke at lave ballade«.

I gymnastiksalen er Peter Hansen lettet over, at det er overstået. Georgios Skouros føler sig lidt tom indeni. Det var ikke det, han havde forestillet sig godt en måned forinden ved det sorte mødebord. Debatten om indholdet druknede i debatten om ytringsfrihed. Men bibliotekets rolle er sat på dagsordenen - også hos politikerne. Nu skal bibliotekerne bare formå at bruge det til noget. 

Efterskrift
27. november sidst på eftermiddagen sætter Kent Skov Andreasen sidste punktum sammen med kulturchef Ellen Drost i en redegørelse til Odense byråd. For hvad skete der egentlig? Beskyldninger i medierne fra politiet om dårlig og uansvarlig planlægning skal have modspil, og det får de. Personalet gjorde alt efter bogen og handlede både med hjerne og hjerte, skriver han. Telefonen ringer. Det er Yahya Hassan, der vil sige »tak for i går«.


MEDIESTORM
Odense Centralbibliotek har efterfølgende opgjort antallet af artikler, hvor arrangementet er nævnt:

Trykte medier: 348 artikler 

Web-kilder: 875 artikler 

TV2 News sendte live den 26. november hele dagen, TV2 Fyn sendte live fra foredraget, Radio 24syv sendte fra Vollsmosecentret og biblioteket fra kl. 12 til 21.30 på dagen. Ekstra Bladets tv samt en del regionalstationer - inklusiv et nordtysk station - sendte live fra arrangementet. 


Perspektiv har rekonstrueret forløbet ud fra interviews med leder af Vollsmose Bibliotek, Peter Hansen, bibliotekar Georgios Skouros, leder af Odense Centralbibliotek, Kent Skov Andreasen og politidirektør for Fyns Politi, Poul Løhde, samt avisartikler og tv-indslag. Perspektiv har forsøgt at få et interview med Yahya Hassan for at få hans oplevelse af besøget i Vollsmose. Han takker for interviewtilbuddet, men hans kalender er lige nu så fyldt, at han desværre ikke har mulighed for at medvirke, skriver hans agent hos Gyldendal.


Intern kommunikation 
I dag, to måneder efter arrangementet, ærgrer politidirektør Poul Løhde sig mest over misforståelsen om, at det var politiet, der aflyste arrangementet:
- Det måtte godt have været mere tydeligt, at vi bad dem om at flytte det - ikke aflyse det. Vi er også blevet opmærksomme på, at den interne kommunikation kan styrkes. Både mellem os og kulturinstitutionerne, så vi tidligere ved, hvad der skal ske, men også internt i politiet. Den 11. november henvendte Vollsmose Bibliotek sig til nærpolitiet, men den oplysning nåede først langt senere til politigården i Odense.


BRUG BUDSKABET
Den 9. januar møder Perspektiv biblioteksleder Peter Hansen og bibliotekar Georgios Skouros på Vollsmose Bibliotek. Vi sidder ved det samme mødebord, hvor de næsten tre måneder tidligere fik ideen til at invitere Yahya Hassan til biblioteket. Plakaten hænger stadig på tavlen bagved, og når de ser tilbage, fortryder de ikke noget. 

- Biblioteket traf en beslutning, der fik mobiliseret en masse mennesker til at tage stilling. Det er det, vi kan. Det bekræfter os i, at vi skal holde fast i bibliotekets kerneværdier og sætte folkeoplysning i centrum, siger Peter Hansen.  

- Debatarrangementet med Yahya Hassan endte med den bedste løsning efter omstændighederne. Så kan man diskutere, hvor rustet vi generelt er på bibliotekerne til at håndtere en sag som det her - hvor vi skal udtale os en halv time efter, at en minister har udtalt sig.   

Bibliotekar Georgios Skouros mener, at diskussionen af bibliotekets rolle er blevet konkretiseret. 
- Nu skal bibliotekssektoren bare formå at holde fast og turde gå videre ad den vej, siger han. 

Efter forløbet skrev han en kronik, der blev bragt i Politiken den 15. december 2013: Efterskrift til et arrangement, om hans personlige oplevelse af forløbet. Han slutter således:    

»Det er ved at blive hverdag igen. Med lektiehjælp, udlån af madopskrifter og julebøger, bogstart og bydelsmødre, udstedelser af pas, vejledning i digitale medier og meget, meget mere. Med lad dig ikke narre. Dybest set er vi ret farlige. Du er vel ikke i tvivl om, hvor vi har bestemt os for, at Yahyas bog skal stå?«