Gå til sidens indhold

Bøger er bare begyndelsen

Syddansk Universitet har rykket uddannelsen i Bibliotekskundskab og Videnskommunikation fra Odense til Kolding. Perspektiv har mødt en række studerende og lyttet med, da første semester blev undervist i faget Biblioteket som videns- og kulturinstitution.

I et klasseværelse i Kolding står borde og stole i rækker, udenfor skinner septembersolen, og vinduerne står på klem. I lokalet sidder 14 studerende – deres studiestart var for kun to uger siden – gennemsnitsalderen er på 28 år, og der er kun en enkelt mandlig studerende i lokalet.

Syddansk Universitet har flyttet uddannelsen Bibliotekskundskab og Videnskommunikation fra Odense til Kolding. Samtidig er uddannelsen rykket ind under Institut for Design og Kommunikation, i stedet for som tidligere at høre til under tre forskellige institutter. 

På sigt er det håbet, at denne ændring vil styrke studiet, men indtil videre har flytningen til Kolding i år betydet et lille fald i optaget, der tidligere lå på omkring 20 til 25 studerende, hvor det nu er nede på 14 studerende. Til gengæld indgår uddannelsen i et større fagmiljø med bachelorstuderende på Informations- og kommunikationsvidenskab – uddannelsen kan altså ses som en særlig specialisering af en informationsvidenskabelig bacheloruddannelse.

- Det er min vurdering, at vi får en meget lavere frafaldsprocent med det her hold, siger lektor ved Institut for Design og Kommunikation Jens Jørgen Hansen. Han har også en klar forventning om, at uddannelsens optag vil stige, når den bliver markedsført bedre.

Uddannelsens slogan er »Bøger er bare begyndelsen«, og den digitale profil fylder meget i uddannelsen, der har tre ben. Det informationsvidenskabelige, den digitale kulturformidling og knowledge management-delen.

- Halvdelen af de studerende vil gerne være bibliotekar, og den anden halvdel vil gerne arbejde med kulturformidling i et bredere perspektiv, fortæller Jens Jørgen Hansen.

De lektioner, som Perspektiv følger, er i faget Biblioteket som videns- og kulturinstitution. De studerende har været på ekskursion til Trapholt (museum med fokus på design og kunsthåndværk) og diskuterer nu formidling og målgrupper – og efter frokosten kaster de sig over rapporten om danskernes kulturvaner i 2012.

Det er afgørende for uddannelsen, at man bevarer en form for tilknytning til bibliotekerne og det klassiske fag, selv om det ikke er forventningen, at særligt mange af de studerende kommer til at arbejde på det klassiske bibliotek. De vil kunne gå i mange retninger, ligesom de mange andre nye humanister, der vil dimittere fra Institut for Design og Kommunikation, siger Jens Jørgen Hansen. Og netop spændvidden kan også ses i det valg af overbygning, som tidligere studerende på uddannelsen har foretaget, hvor det er lige så sandsynligt, at man bliver cand.it, som at man tager en overbygning inden for kulturstudier.



MØD DE STUDERENDE

Trine Greve, 37 år
Har tidligere arbejdet med salg inden for transport- og møbelindustrien, uddannet salgsassistent.

   - Jeg har set på bibliotekaruddannelsen i lang tid, men jeg havde opgivet at søge ind, fordi uddannelserne i Aalborg og Købehavn lå for langt væk.
   - Men i sommer fik jeg et nyt job, hvor jeg hurtigt kunne se, at der ikke ville være nok muligheder i det for mig. Så jeg tænkte, enten gør jeg det nu, eller også fortryder jeg det, og så sprang jeg på, fordi der var ledige studiepladser, og jeg nu kunne tage uddannelsen i Kolding.
   - Mit oprindelige ønske var at blive biblio-tekar og kombinere bibliotek og bøger med research og vidensformidling. Men de mange muligheder i uddannelsen appellerer til mig. Jeg har lige set et jobopslag for en lokal virksomhed, der søgte en researcher, der også skal stå for ekstern kommunikation, og det ville være et job for mig, hvor jeg endda kunne trække på mine erfaringer med kundehåndtering og salg.


Anna Jungdal Rasmussen, 18 år
Er student fra sommeren 2013.

   - Jeg har i lang tid gerne ville være biblio-tekar, og lige netop den her uddannelse appellerede til mig, fordi den giver så mange muligheder. Mit gæt er, at det ikke er nok at være bibliotekar i det lange løb, og jeg vil gerne have mange muligheder. Jeg synes, at organisering er spændende, også hele delen omkring museer og formidling.
   - De første uger har været rigtig gode, og aldersforskellene på holdet, hvor gennemsnitsalderen er 28 år, ser jeg som en fordel.


Henriette Torbensen, 28 år
Har tidligere studeret teologi og arbejdet som postbud.

   - Jeg har længe ledt efter den rigtige uddannelse, og beskrivelsen af studiet ramte mig. Den er alt det, jeg gerne vil - eksempelvis organisering og vidensformidling.
   - De første par uger har været rigtig spændende. Der er god sammenhæng mellem fagene, man lærer noget nyt i et fag og opdager så, at det kan man også bruge i det næste fag.


Cecilie Helth, 25 år
Har tidligere læst på mejeriskole og læst historie.

   - Jeg vil gerne arbejde med formidling. Jeg tænker, at det vil være fedt at komme ud og arbejde i et arkiv og organisere store mængder viden. Jeg elsker at organisere, jeg har en stor filmsamling, der er ordnet kronologisk, og mine bøger er inddelt efter forfattere.
   - De første par uger har været rigtig gode. Vi er mange, der har prøvet noget andet før, og det gør studiet endnu mere fedt. Der er meget aktivitet og diskussion i undervisningen.


Irene Christensen, 36 år
Er uddannet pædagog og har arbejdet som sådan i 10 år.

   - Pædagogjobbet blev for stresset, især da jeg selv fik børn, så jeg ville noget andet og så på, hvilke humanistiske uddannelser der var mulighed for at søge ind på. Valget faldt på den her uddannelse, fordi jeg er glad for biblioteksverdenen, bøger, læring og organisering. Umiddelbart så tænker jeg, at en kombination af pædagog og bibliotekar vil betyde, at jeg kan arbejde på et børnebibliotek. Men hele kulturformidlingen er også interessant.


Kirsa Rasmussen, 39 år
Har tidligere læst på flere forskellige uddannelser.
   - Uddannelsen matcher det, jeg vil og kan. Jeg er god til at systematisere, finde oplysninger, formidle viden og hjælpe andre, så derfor søgte jeg ind.
   - Selv om jeg allerede har nogle ideer om, hvad jeg gerne vil med min uddannelse, er jeg også meget åben over for at lade mig inspirere hen ad vejen.