Gå til sidens indhold

Lytteklubberne vokser

Bibzoom, bibliotekerne og DR gik for tre år siden sammen om DR Klub Klassisk. En succes, der nu breder sig til rock. For bibliotekerne kommer i dialog med brugerne, brugerne med hinanden og DR får en tråd ud i alle afkroge af landet. Vi har talt med tovholderne bag klubberne.

Hvorfor skal lytteklubber være en del af bibliotekernes formidling?
Marianne Ljungberg:
- Det er en anden fortælling om bibliotekerne, end vi er vant til. I rapporten Folkebibliotekerne i Videnssamfundet taler man om fire rum i biblioteket, og lytteklubberne byder ind på flere af de rum. Der er en tendens til, at bibliotekerne vil have så mange som muligt med til alting, og måler succes på et stort antal – besøgende, udlån og så videre. Men vi skal have forskellige fortællinger om biblioteket, der skal være plads til intime rum og fællesskaber som lytteklubberne, hvor der i gennemsnit er 15 deltagere.

Det er en anden måde at formidle musik på, hvor både bibliotekarerne og brugerne kan fordybe sig. Jeg oplever brugere sige, at de nu lytter til andet musik end før, fordi de bliver inspireret og pludselig lægger mærke til andre ting ved musikken.

Niels Mark:
- Lytteklubberne bringer brugerne i spil. Før har formidlingen været fra bibliotek til bruger. Her er det også fra bruger til bruger og fra bruger til bibliotek. Vi har fået en dialog i gang.
Samspillet i lytteklubberne er mellem Bibzoom, hvor brugerne kan downloade temamusikken og læse artikler og temaguides, og så det fysiske rum på bibliotekerne. Det er det samspil, der gør, at Bibzoom adskiller sig fra musikonlinetjenester som Wimp og Spotify.

Hvilken rolle har musikformidling i forhold til litteraturformidling på bibliotekerne?
Marianne Ljungberg:
- Det har vist sig at være sværere at få folk med i lytteklubber end i læseklubber. Især i starten. Alle har en mening om en hovedperson i en bog, mens mange føler, at de skal vide noget om især klassisk musik, før de kan tillade sig at sige deres mening.

En typisk tilbagemelding, jeg har fået, var en, der sagde: »Jeg troede ikke, jeg var dygtig nok til at tale med om musikken, men jeg har fundet ud af, at min mening kan være lige så god som en, der har spillet i orkester i elleve år«. Formidlingen af musik er blevet styrket med lytteklubberne, og jeg håber, at musikken får samme status som bøger.

Niels Mark:
- Vi er startet med klubber for klassisk musik, fordi vi ved, at det passer aldersmæssigt til størstedelen af det publikum, der kommer på bibliotekerne, men i september starter P6 Beat Lytteklubberne, der er et samarbejde mellem DR, Gaffa, Bibzoom og landets biblioteker.

Hver måned vil et tema blive behandlet i lytteklubben på landets biblioteker og i en lang portrætudsendelse i op til seks timer på P6 Beat. Der vil være artikler, guides og musik på Bibzoom og artikler i musikmagasinet Gaffa og på Gaffa.dk. Septembers tema er David Bowie.

Hvad får DR ud af at samarbejde med bibliotekerne om lytteklubber?
Inge Müller Neiiendam:
- Brugerinddragelse og partnerskaber er to store mantraer i DR, og det rammer lytteklubberne lige ned i. Bibliotekerne har direkte kontakt med brugerne og kan skabe platforme rundt om i hele landet, som vi umuligt selv kan gøre. På P2 var der en vis bekymring, da vi overgik til kun at sende på DAP-radio, om vi ville tabe lyttere, derfor var klubberne også et sted, hvor vi selv aktivt kunne gøre noget.

For DR er det et mål at komme i kontakt med vores lyttere. Det har i mange år været meget envejskommunikation, men i lytteklubberne bliver de inddraget, og vi får deres input om musikken. Vi opnår noget, som kun kan lade sig gøre gennem partnerskaber, og det er guld værd.

Hvordan har det været for jer som bibliotekarer at samarbejde med DR?
Marianne Ljungberg:
- Det har givet styrke at arbejde med en institution og folk, der tænker på en anden måde. I DR er man meget fokuseret og handler hurtigt. »Kan vi ikke gå den vej, så går vi bare en anden vej«.

Brugerne er også vilde med sammenhængen mellem bibliotekerne og DR. De ser sig selv som en del af en større sammenhæng. Både i forhold til andre lytteklubmedlemmer rundt om i landet og med DR, fordi musikken i lytteklubberne afspejler koncertprogrammet i DR’s koncerthus, så de kan tage til koncerterne og føle et fællesskab.

 

Inge Müller Neiiendam er DR’s tovholder på DR Klub Klassisk og musikudvekslings-koordinator i DR - udveksling af radio-fonier i de forskellige europæiske lande.

Marianne Ljungberg er musikbibliotekar på Rudersdal Bibliotek.

Niels Mark er musikbibliotekar på Herlev Bibliotek og redaktør på Bibzoom.