Efter flere hundrede ansøgninger og stadig intet job fik Laurits Thomas Rasmussen øjnene op for jobmulighederne i Norge.
Da Laurits Thomas Rasmussen kom ud på jobmarkedet i 2008 som bibliotekar DB, fik han efter kun én måned et vikariat på Tønder Bibliotek. Hans karriere som bibliotekar var kommet godt fra start, og arbejdet i Tønder var et drømmejob for Laurits Thomas Rasmussen, der brænder for folkebiblioteket og formidling.
Men i januar 2009 udløb vikariatet, og derefter var det ikke til at finde andet arbejde. Derfor besluttede Laurits Thomas Rasmussen sig for at læse videre og kunne i 2011 søge job som cand.scient.bibl.
- Jeg havde været arbejdsløs før, og jeg kendte til alt det praktiske omkring a-kasse, fagforening og jobcenter. Og lige fra starten prøvede jeg at søge bredt både geografisk og fagligt, som man anbefaler. Jeg søgte både i udkantsdanmark og i storbyer, og det var afslag på afslag. Jeg søgte også de stillinger, der ikke skulle være så mange ansøgere til, men vi er mange, der er arbejdsløse.
Job i Norge
Laurits Thomas Rasmussen deltog i a-kassens kursus om jobsøgning i udlandet. Samtidig fik en af hans bekendte, der også var uddannet bibliotekar, arbejde i Stavanger i Norge.
- Det kursus gav mig en aha-oplevelse. Der fik jeg for alvor øjnene op for mulighederne i Norge, selv om det i øvrigt mest var sygeplejersker, der var på kurset. Det blev startskuddet til, at det var Norge, jeg skulle til.Jeg søgte løs efter job og blev overrasket over, hvor hurtigt der kom feedback. De begyndte at ringe til mig, det var fantastisk, og de ville have mig til samtale. Det var jeg ikke vant til fra Danmark.
Tænk sig, efter flere hundrede afslag herhjemme kom jeg til samtale efter mindre end 50 ansøgninger. Det gik virkelig op for mig, at der er lavere arbejdsløshed i Norge, og at de er seriøst interesseret i os cand.scient.bibl’er. Nu er jeg så heldig, at jeg har fået job i Lillehammer, og efterfølgende har jeg fået tilbudt yderligere to stillinger, så det er helt anderledes end i Danmark.
Første samtale klares over Skype
I Lillehammer skal Laurits Thomas Rasmussen være afdelingsbibliotekar på Sykehuset Innlandet HF. Han bliver ansvarlig for den daglige drift af biblioteket, materialepleje, besvarelser på henvendelser fra ansatte og hjælp med informationssøgning.
Selve processen omkring jobsamtaler minder meget om den danske, men det er almindeligt, at den indledende samtale klares over Skype, fordi man i Norge er vant til større afstande. Herefter kaldes en håndfuld ansøgere til den ordinære samtale, og efter den samtale får man at vide, hvordan man er indstillet i forhold til de resterende ansøgere.
- De to første job, jeg søgte, var i Bergen. Og der blev jeg nummer tre ud af de seks i rækken af indstillede, fik jeg at vide, da jeg ringede. Til jobbet i Lillehammer var jeg nummer et, men jeg skulle vente en uge på den endelige bekræftelse, fordi kommunen også skal godkende ansættelsen.
Det faglige netværk
Jobbet i Norge betyder stor afstand til netværk, familie og venner.
- Det er jeg selvfølgelig ked af – men det professionelle netværk er jeg ved at bygge op. Via Bibliotekarforbundet får jeg et gæstemedlemskab af det norske Bibliotekarforbund, hvilket betyder, at jeg både kan få hjælp af den norske og danske fagforening, og jeg har meldt mig ind i faggruppen Medicinskinformation for at få et fagligt netværk.
Men mine forventninger til de første tre måneder i Norge er, at det bliver så hårdt, at jeg udelukkende skal gå på arbejde, spise og sove, og så tager jeg den derfra. Som jeg husker det fra mit job i Tønder, så er man træt de første måneder, og så finder jeg ud af tingene hen ad vejen. Der er da både en 18-hullers golfbane i en nærliggende by og biograf og bibliotek i Lillehammer.
Laurits Thomas Rasmussen skal arbejde alene som afdelingsbibliotekar, men de andre sygehuse i området har også bibliotekarer ansat, og de bliver Laurits Thomas Rasmussens kolleger, som han kan ringe til og bede om hjælp. Og sproget er han ved at forberede sig på via et onlinekursus.
Rygtet om, at det er dyrt at leve i Norge, passer ganske rigtigt.
- Men lønnen er tilsvarende højere, og faktisk er det som cand.scient.bibl muligt at få en bedre løn end i Danmark. De kan virkelig godt lide de danske kandidater og den mere internationalt orienterede uddannelse, vi har.
NB
Den generelle ledighed i Danmark er på 5,8 procent. I Norge er den 3,4 procent.