Gå til sidens indhold

Next Library

Nedslag fra konferencen Next Library 17.og 18. juni i Aarhus.

Fællesskab frem for bøger

FÆLLESSKAB var det ord, der dukkede op i hovedet på flest, da brugerne på Columbus Metropolitan Library blev bedt om at beskrive biblioteket om tyve år. Leder af biblioteket Patrick Losinski mener, at det sætter helt nye mål for bibliotekerne.

- For første gang i 29 år ved jeg ikke, om jeg skal putte flere eller færre bøger ind i biblioteket, sagde Patrick Losinski på konferencen Next Library den 18. juni i Aarhus. Han var til gengæld ikke i tvivl om, at bibliotekerne og politikerne skal væk fra de traditionelle mål for bibliotekerne som udlånstal og besøgstal og sætte sig nye mål. Mål, der ikke har fokus på biblioteket, men på lokalsamfundet.

- Hvis biblioteket skal overleve næste generation, skal vi overveje, hvordan vi kan påvirke og bruge vores ressourcer på lokalsamfundet, sagde han. På Columbus Metropolitan Library bad de brugerne på Facebook om at beskrive henholdsvis deres »ungdomsbibliotek« og »biblioteket tyve år fra nu«. På det første spørgsmål lød svaret: »bøger«, »research« og »stilhed«, mens det klare vinderord på det andet spørgsmål var: »fællesskab« og derefter »teknologi« og »access«.

Fokus på forældre
Columbus Metropolitan Library har blandt andet som indsatsområde, at flere unge skal gennemføre en collegeuddannelse. Så bibliotekarer fra bibliotekets 21 filialer besøger dagligvarebutikker, vaskerier, kirker og andre steder, hvor de kan komme i kontakt med forældre til børn i skolealderen.

For med en erkendelse af, at alt for få af de unge, der starter på college, gør uddannelsen færdig, kom ideen til kampagnen Ready to Read, der har fokus på forældrene og fortæller dem, hvad de kan gøre for at forberede deres børn til skolen, for den indsats følger dem hele vejen. Indtil videre har det resulteret i 8.000 nye lånerkort, og på 4.000 af dem er der blevet lånt materialer til børn, fortalte Patrick Losinski.

Et andet initiativ, der har fokus på børnene i lokalområdet, er sommerlæseklubber.

- Mens de ressourcestærke forældre sender deres børn på sommercamps eller til sprogundervisning i Europa, så mister mange børn af ressourcesvage forældre deres læsefærdigheder i sommerferien. Bibliotekerne tilbyder sommerlæseklubber, hvor de kan få gode læseoplevelser og opretholde eller forbedre deres læseevner.

- Vi har en vigtig opgave i lokalsamfundet, fordi vi kan hjælpe børn til at klare sig bedre i livet. Vi kan ikke være alt for alle, men vores sweetspot er dem, som »falder gennem nettet« og har brug for en hånd, sagde han.

 

Græske biblioteker kæmper – sammen

Bibliotekerne i Grækenland har mistet op mod 80 procent af deres budgetter i kølvandet på den økonomiske krise. Nu arbejder det privatfinansierede projekt Future Library på at få et netværk blandt bibliotekerne til at gro nedefra.

- Seks gange i de sidste par år er Grækenland landet på forsiden af The Economist med historier om arbejdsløshed, bankgæld og frustrationer, fortalte projektleder af Future Library Dimitris Protopsaltou på konferencen Next Library for at illustrere, hvor hårdt Grækenland og dets offentlige sektor er ramt af den økonomiske krise. 

- Bibliotekerne har i den grad stået i skudlinjen, og mange har mistet op til 80 procent af deres budgetter, fortalte han.

Del ideerne
Den private fond Stavros Niarchos Foundation står bag projektet Future Library, som har til formål at lave et netværk blandt bibliotekerne og hjælpe dem med at udvikle sig under krisen. Initiativerne tæller blandt andet videreuddannelse af biblioteksledere, introduktion til e-bøger og elektroniske ressourcer til bibliotekarerne og renovering af udvalgte biblioteker for at lave særlige børneområder.

I det hele taget er der fokus på børn i projektet blandt andet med en årlig kampagne for at få børn til at komme på biblioteket og få dem til at læse mere.

- I 2012 fik vi mobiliseret 72 biblioteker, der tilsammen skabte 1.400 events for børn over sommeren. 26.000 børn deltog – mange flere, end vi havde forventet, og i år har 120 biblioteker meldt sig til kampagnen, og vi forventer 60.000 børn, der deltager, sagde Dimitris Protopsaltou.

Læs mere om fondens arbejde på www.SNF.org 

 

Hvordan vil Wikipedia se ud i den fysiske verden?

Museer og biblioteker skal i højere grad være platform for brugernes indhold og skabe rum til at dele viden. Det var budskabet på workshoppen Participatory Technology and Civic Engagement under Next Library.

- Og brugerne skal føle, at deres bidrag betyder noget, sagde Martin Brynskov fra Participatory Information Technology Centre på Aarhus Universitet. Han kom med eksempler på kunst og kultur, hvor brugerne er en del af skabelsen. 

I Australien kan borgerne for eksempel skrive et tweet med deres håb for Australien, der dukker op i en tunnel, som man kan gå igennem. På den måde skaber folk et fælles kunstværk. 

I forbindelse med klimatopmødet i København i 2009 fungerede en husmur i Aarhus som en stor »interaktiv skærm«. Forbipasserende kunne se en stor taleboble ud fra sig selv og kunne med hænderne flytte de ord over i taleboblen, som de mente burde være klimatopmødets budskab. 

Et tredje eksempel er installationen The Mirror, der beklæder Seattle Art Museum. Den består af enorme skærme, der viser hundredevis af fotos fra Seattle og omegn, og som ændrer sig efter vejret, trafikforhold, hvor mange mennesker der er, lys og mørke. Et kunstværk, der aldrig er det samme, men følger sine omgivelser.

Del viden fysisk
 - Det er selvfølgelig ting, der koster mange penge, men bruger-involvering kan ske på mange planer, sagde Martin Brynskov. 

Biblioteksleder på Københavns Hovedbibliotek Jakob Heide Petersen så gerne, at den digitale og fysiske verden i højere grad fandt sammen i biblioteksrummet. »Hvordan vil Wikipedia eller Facebook for eksempel se ud i den fysiske verden?«, sagde han. 

- Vi skal overveje, hvordan vi skaber fysiske steder, der opfordrer til at dele viden og læring, for eksempel blandt de mange studerende, der er på biblioteket, sagde Jakob Heide Petersen. 

Ideer som FabLab og konceptet seats2meet, hvor man booker en plads for eksempel til at arbejde ved og kan møde andre og dele viden, er begyndelsen på at dele viden i den fysiske verden. 

- Og biblioteket er det perfekte sted til at skabe en infrastruktur til læring mellem mennesker, sagde en bibliotekar fra Tyskland, hvor de havde haft succes med at bringe lokalsam-fundet ind på biblioteket, for eksempel i form af skoleelever som undervisere i at bruge en iPad.

Se mere på www.seats2meet.com og www.mirrorseattle.org