Gå til sidens indhold

Følg Bibliotekarforbundets formand på Folkemødet

Folkemøde. Festival for politik og meninger eller fætter/kusinefest for interesseorganisationer? Var de 30.000 deltagere i Allinge udtryk for folket, eller er det først et rigtigt FOLKEmøde, hvis der er endnu flere deltagere?

Jeg var som formand for Bibliotekarforbundet med for anden gang i Allinge og deltog i debatter både fra scenen og blandt tilhørerne. Jeg snakkede med kolleger fra både kulturliv og fagbevægelse og skabte nye netværk.

Junidagene på Bornholm viste med al tydelighed, at det er værdifuldt at rykke debatten og møderne ud af de faste rammer og mødes på Bornholm, hvor der er plads til en uformel debattone, hvor man kommer tæt på landspolitikerne, der har en befriende nærværende debatstil væk fra mikrofon og kamera, tilsat en god portion humor og engagement.

Torsdag d. 13.juni, kl.15
Statsbibliotekets telt »Bibzonen« startede stærkt ud med debat om folkebibliotekernes fremtid, hvor specielt kulturministeren og Venstres kulturordfører debatterede bibliotekernes opgave og indhold.

Jeg spurgte, hvorfor bibliotekarer skal bruge tid på borgerserviceopgaver, og ministeren svarede: »at det da også var tumpet, at det var blevet en bibliotekaropgave«. Bibliotekarforbundets kommunikationsmedarbejder Anna Langhorn dokumenterede debatten på Facebook, og ud fra antallet af »likes« er mange medlemmer tydeligvis enige med ministeren.  

Fredag d. 14.juni, kl.11
Debat i »Bibzonen«, arrangeret af Danmarks Biblioteksforening, om frivillige i bibliotekssektoren. Jeg argumenterede for, at de frivillige skal tilføre biblioteket merværdi og ikke blot ses som gratis arbejdskraft.

En svær diskussion på Folkemødets betingelser, hvor debatten blev forstyrret af blafrende teltdug, en klassisk koncert, der gik i gang i naboteltet, skarpt efterfulgt af en mand, der annoncerede et arrangement i en megafon.

Fredag d. 14.juni, kl.16
»Gider de unge overhovedet bruge biblioteket?« En sjov debat, hvor tre unge i 6.klasse var et levende indspark og fortalte, hvorfor de ikke bruger biblioteket. I panelet var blandt andet jeg og direktøren for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen, og vi arbejdede hårdt for at udrydde myterne. Jeg prøvede på et tidspunkt at overbevise en pige om, at biblioteket er et vildt godt scorested, men hun så ikke helt overbevist ud…

Lørdag d. 15.juni, kl.15
Sådan lød min facebookopdatering fra Folkemødet den dag: »Bliver glad på den helt varme måde af Folkemøde og alle de engagerede mennesker. Politik, holdninger, barnevogne, ministre, humor og solskin. Om lidt har jeg min sidste optræden i en debat om »den kreative branche i en digital virkelighed« i Kulturens Telt. Og SÅ skal jeg ha en kold fyraftensøl :-)«.

Lørdag d. 15.juni, kl.16
Spændende debat i Kulturens Telt, arrangeret af KODA. Interessant at diskutere digitalisering på et mere generelt niveau i stedet for kun at tage udgangspunkt i bibliotekssfæren. Og spændende, at debatten ikke handlede om, »at nu uddør vi alle sammen«, men tog et positivt afsæt. Der blev gået til makronerne i kommentarerne fra tilhørerne, så punchlines og grin blev sat i gang. Det øger underholdningsværdien.