Den 1. september skal bibliotekscheferne sige ja eller nej til Danskernes Digitale Bibliotek. For Jytte Bræmer, bibliotekschef på Fredericia Bibliotek og medlem af koordinationsgruppen for Danskernes Digitale Bibliotek, er valget åbenlyst. Bibliotekerne kan ikke klare sig alene.
Hvad er dine argumenter for, at Fredericia Bibliotek skal være en del af Danskernes Digitale Bibliotek (DDB)?
- Der er særligt to argumenter, der gør DDB nødvendig. Verden bliver fremover kun mere indviklet og kompleks i forhold til ophavsret, teknik og infrastruktur, og den enkelte bibliotekschef har hverken tid eller kompetencer til at håndtere den udvikling alene. Det er pinedød nødvendigt at gå sammen i stedet for, at vi sidder med hver vores løsninger.
Det andet argument er, at DDB sikrer, at alle gode tiltag i bibliotekerne også findes til næste år. Gode tiltag som Bibzoom, eReolen og Netlydbog er skrøbelige, hvis de ildsjæle eller det konsortium, der står bag, ikke længere magter opgaven af økonomiske eller politiske grunde. Der kan DDB konsolidere de fælles løsninger.
Hvad er din oplevelse af de dialogmøder, der har været med bibliotekslederne over foråret?
- Meget positiv. Det bliver billigere for bibliotekerne at være med end den pris, der først var meldt ud. Mange har været utålmodige, men økonomisk har det været ventetiden værd, fordi DBC har brugt tid på at kulegrave, hvilke løsninger der allerede var udviklet og kunne genbruges i DDB. Det betyder, at bibliotekerne ikke skal betale for udvikling af infrastruktur to gange.
Kan du forestille dig, at nogen biblioteker siger nej tak?
- Jeg har svært ved at tro det, selv om nogle har spurgt, om de kan vente til 2015. Det vil være svært at drive et bibliotek i fremtiden, hvis man ikke er en del af DDB, så man kan sige, at vi får vredet armen om, fordi vi hænger mere og mere sammen. I dag er det jo også frivilligt at betale til Danbib, men ingen biblioteker står uden for det samarbejde.
Hvad er næste skridt mod DDB?
- Over efteråret skal styregruppen og koordinationsgruppen lande en løsning, der sikrer bibliotekerne indflydelse på indkøb, formidling og infrastruktur, samtidig med at vi sikrer effektivitet. Vi skal også have en diskussion af net-bibliotekerne som eReolen, Litteratursiden og Palles gavebod. Både en definition af, hvad et net-bibliotek er, og hvad deres rolle skal være i DDB. Det redaktionelle indhold til net-bibliotekerne skal produceres på de enkelte biblioteker, men ideen er at sammentænke de tekniske løsninger omkring dem.
Hvordan skal man som medarbejder forholde sig til DDB?
Man skal følge med i udviklingen i de faglige tidsskrifter og som minimum læse Perspektiv og Danmarks Biblioteker og følge med på DDB’s nye hjemmeside www.danskernesdigitalebibliotek.dk.
Som medarbejder skal man generelt følge med og ikke kun overlade den faglige debat til bibliotekscheferne. Man skal også gøre sig klart, om der er områder inden for DDB, som man kunne have lyst til at byde ind på, og melde det ud til sin leder. Det kunne være at deltage i en arbejdsgruppe om indkøb eller formidling. Man skal ikke vente, til man bliver spurgt, men række hånden op, hvis der er noget, man har lyst til og brænder for at være med i.