Gå til sidens indhold

E-bogslæsere læser mere

Når først læserne har kastet deres kærlighed på e-bøger, læser de mere, end de gjorde før, viser en amerikansk undersøgelse.

41 procent af dem, der læser deres bøger på en tablet, læser mere, end de gjorde, da de kun læste papirbøger. Til gengæld lægger de færreste papirbøgerne helt væk.

De, der både læser fysiske og digitale bøger, foretrækker dog e-bøger, når det kommer til hurtigt at få fat på en bog, når de skal have bøger med på rejser, eller hvis de skal overskue en stor mængde af titler.

De fleste køber e-bøger
E-bøgerne bliver i højere grad købt end lånt. 48 procent af deltagerne i undersøgelsen havde købt deres seneste e-bog, mens 14 procent havde lånt den fra biblioteket. I Danmark udgør e-bøgerne stadig kun to procent af det samlede bogmarked, mens hver femte voksne amerikaner har læst en e-bog inden for det sidste år. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at netboghandlen Amazon har deklareret, at deres mål er, at e-bøger skal udgøre 50 procent af bogmarkedet i USA i 2013.

E-bøger for de få
Herhjemme har professor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet Stig Hjarvard og lektor Rasmus Helles fra samme institut lavet en undersøgelse om danske e-boglæsevaner.
Det er stadig de få i Danmark, der læser e-bøger. 83 procent af de 1205 personer i undersøgelsen svarede, at de aldrig eller sjældent læser en e-bog. 6,5 procent svarede, at de læser en eller flere e-bøger om året, mens 2,6 procent dagligt læste e-bøger. Til sammenligning hørte 1,9 procent dagligt lydbøger og på spørgsmålet om, hvad de havde læst dagen før, svarede 32,9 procent en printbog og 6,1 en e-bog.

Ikke i vores bevidsthed endnu
Stig Hjarvard og Rasmus Helles konkluderer, at e-bøger i dag ikke kan ses som et alternativ til papirbøger, men som et supplement. De har også spurgt, hvad der kunne få folk til at læse flere e-bøger, og 70 procent svarede, at »det vidste de ikke«.

- Det er et udtryk for, at e-bøger simpelthen ikke eksisterer i manges bevidsthed endnu, sagde Rasmus Helles, da de to forskere fremlagde deres resultater på forskerseminariet om e-bøger på Det Informationsvidenskabelige Akademi den 10. maj.

Af dem, der læser e-bøger, gav 15 procent udtryk for, at det havde fået dem til at læse flere engelske bøger, men at det var de samme titler, som de ville have læst på print. Undersøgelsen viser også, at det i Danmark er forskellige devices, læserne bruger til at læse e-bøger på, hvilket er positivt ifølge de to forskere, fordi det netop ikke skaber monopol på salget af e-bøger, som man har set det i USA, hvor Amazon sidder tungt på e-bogslæseren Kindle og salget af e-bøger.