Gå til sidens indhold

Amazon har krammet på USA's bogmarked

Professor i sociologi på Cambridge University John Thompson har i tre år fulgt USA’s største forlag tæt. I maj talte han om det, han kalder forlagsbranchens digitale revolution, på et forskerseminar om e-bøger på IVA.

- Jeg vil ikke spå om fremtiden. For om papirbogen forsvinder, boghandlerne lukker, og hvilke opgaver der bliver for forlagene fremover, er der reelt ingen, der ved, sagde professor i sociologi John Thompson, da han gæstede IVA som hovedtaler på et forskerseminar om e-bøger.

- Forlagene lægger alle mulige strategier, ud fra hvad de tror, der kommer til at ske, men når man har dem på tomandshånd, så aner de ikke, hvad vej det går, siger han. Gennem de sidste tre år har han fulgt de store forlag i USA og England, og han mener, at forlagsbranchen står ved en kritisk skillevej, hvor de er nødsaget til at tænke i nye baner.

Kun 9,99 dollars for en bog
Prisen er den største udfordring, mener John Thompson. 
- Jeg sad til møde hos en stor forlægger i USA, da han fik at vide i telefonen, at Amazon nu solgte e-bøger til 9,99 dollars sammen med en Kindle. »Hvordan kan de gøre det?« spurgte han. Men Amazon har jo en bagtanke med at tabe penge. Når folk har købt en Kindle, er der kun et sted at købe e-bøger.

Selv om han ikke vil spå om fremtiden, så peger han på flere tendenser.
- Forlagene er pressede, og vi vil se flere sammenlægninger af de store forlag som senest Pinguin og Random House, men samtidig vil vi se flere helt små forlag og nye måder at sælge e-bøger på, siger han og tilføjer, at vi nok også vil se Amazon sælge endnu flere bøger.

Digitale fordele
Den digitale revolution, som John Thompson taler om, består hovedsagligt i, at information er blevet til en digital kode, at en bog i dag er en digital fil, og workflowet er digitalt. Men det har også mange fordele for forlagene. E-bøger kræver ikke indbinding og lagerplads, så ingen står tilbage med pallevis af bøger, der ikke kan sælges, og det åbner også op for et mere direkte salg fra forlag til læser.

E-bøger gør det muligt at give indholdet merværdi, såsom opdateringer af indholdet, mulighed for at søge mens man læser, multimedia elementer og så videre.

Og forlagene spiller stadig en vigtig rolle, mener John Thompson, selv om for eksempel Amazon gerne vil overtale forfatterne til noget andet.

- Forlagene gør bøger mulige ved at tilføre økonomiske ressourcer og stå for redigering af bøger og salg og marketing i en tid, hvor der er kamp om synlighed. 

Masser af e-bøger
I Danmark er de fire store forlag Politikens Forlag, Gyldendal, Lindhart og Ringhof og People’s Press netop gået med på en abonnementstjeneste for e-bøger, MOFIBO, som skulle blive lanceret over sommeren.

Manden bag det nye Spotify for e-bøger er rigmanden Morten Strunge, der har investeret i tjenesten, fordi han mener, at tidspunktet er helt rigtigt. Thomas Buus Madsen, medstifter af e-bogsforlaget Bookboon.com, medgiver i dagbladet Politiken, at timingen kan vise sig at være helt rigtig, fordi netop Amazon og også Google har øje på det danske marked og måske snart kunne finde på at købe sig ind.