En undersøgelse af unges brug af internettet viser, at 45 procent bevidst benytter ulovlige tjenester, men også at mere end halvdelen af de unge er i tvivl om, hvad de må og ikke må på nettet.
Der tegner sig fem normer, som unge mere eller mindre følger, når de forbruger film, musik og bøger på nettet, viser en undersøgelse som RettighedsAlliancen og UBVA (Udvalget til beskyttelse af videnskabeligt arbejde) står bag.
En af dem er for eksempel, at de unge mener, at det er vigtigere at være moralsk ansvarlig end juridisk ansvarlig. Som en deltager udtrykker det: »Jeg synes bare, at de der terms and conditions, det der jurasnak, det er bare ikke særlig troværdigt.« Grundlæggende handler det om, at de unge oplever det som mistillid, hvis der er for mange indviklede betingelser, og reglerne kun handler om at beskytte virksomheden. Så jo mere simpelt virksomhederne kommunikerer, og jo mere ærlige de er om, hvad de vil have ud af forbrugeren, jo mere troværdigt bliver de opfattet.
Forbud og censur er også den direkte vej til lovovertrædelser af ophavsretten, viser undersøgelsen. I stedet skal de unge guides til, hvad der er lovligt og ulovligt, og de unge oplever det som god service, hvis de får mulighed for selv at tage ansvar.
I forlængelse af det er det vigtigt at gøre det nemt at være lovlig. Jo nemmere det er, jo mindre cool er det nemlig, ifølge de unge, at bryde loven. Som en deltager i undersøgelsen siger: »Jeg downloadede noget musik før i tiden, men nu går jeg ind på iTunes. Hvis det er nemt og billigt at være lovlig, er der altså ikke nogen undskyldning for at ty til ulovlige sites, og det er i hvert fald ikke noget at blære sig med.«
Virksomhederne skal også gøre sig fortjent til at få betaling for et kreativt produkt i de unges øjne. Det er ikke nok, at man har investeret i at lave produktet. Det skal være noget særligt og have ekstra høj værdi, hvis de unge skal opleve, det er rimeligt, at de skal betale for det.
Hvad ved de unge om ophavsret?
300 studerende på Aalborg Universitet er i forbindelse med undersøgelsen blevet spurgt, om de ved, hvad de må og ikke må på nettet. Og alt i alt tegner der sig et billede af, at de har relativt godt styr på reglerne i forhold til kopiering og fildeling af for eksempel en cd, bog eller film.
Alligevel har 65 procent på et tidspunkt været i tvivl om reglerne for ophavsret. En forklaring kunne være, at de er relativt godt informeret om ophavsret i forhold til fysiske produkter, men er mere i tvivl, når det kommer til produkterne på nettet, påpeges det i rapporten.
Spørgeskemaundersøgelsen viser, at 45 procent af de unge bevidst bruger ulovlige tjenester eller er ligeglade med, om de sites, de benytter, er lovlige eller ulovlige. 21 procent er i tvivl, om de bruger ulovlige sites, mens 55 procent aldrig eller kun sjældent bruger ulovlige tjenester.
RettighedsAlliancen og UBVA har i samarbejde lavet undersøgelsen: Unges normer for brug af kreative produkter på internettet 2012. Undersøgelsen baserer sig blandt andet på fokusgruppe-interviews med unge mellem 18 og 30 år. Du kan finde rapporten på www.netnormer.dk