Det kan betale sig for stort set alle virksomheder at være på Facebook, mener David Ledstrup, rådgivende konsulent i sociale medier hos Bigum&Co. Men det kræver en indsats, for indholdet skal få brugerne til at komme af sig selv. Og så skal succesen ikke nødvendigvis måles i antal »likes«.
- Vi er blevet vant til at kigge efter bølger i stedet for at surfe. Vi venter på, at der kommer interessante ting forbi os på nettet og de sociale medier, i stedet for at opsøge dem selv, siger David Ledstrup fra det rådgivende konsulentfirma Bigum&Co.
Det er blandt andet derfor, at det for de fleste virksomheder og institutioner kan betale sig at være på Facebook. Der kan de nemlig let sende bølger af sted.
Indholdet af det, du som virksomhed sender ud, er til gengæld afgørende, for konkurrencen er benhård. David Ledstrup kalder det »digital darwinisme« og kun dem, der virkelig har noget at byde på og formår at formidle det, bliver set.
- For et par år siden havde jeg sagt til alle: »bare kast jer ud i det. I skal være på Facebook«. I dag vil jeg sige: »se hvordan andre gør og gør det kun, hvis I føler, at I har noget at bidrage med«.
Til gengæld mener han, at det kan betale sig for stort set alle virksomheder at gøre indsatsen.
Facebook kan noget, og det er stadig billigere for mange virksomheder at lade en medarbejder arbejde med at skrive på Facebook end at indrykke annoncer i avisen. Men det er vigtigt at understrege, at det at skrive på Facebook ikke bare er noget, man kan. Det kræver en form for oplæring at formidle professionelt på Facebook.
- Man kan ikke bruge samme sprog som i et nyhedsbrev eller i en mail. Tonen skal være uformel, og man skal ikke være bange for at tale direkte med medlemmerne eller kunderne. Nogle virksomheder er ræd for eksempelvis at få kritik på Facebook, men så længe man ikke har en masse skeletter i skabet, så er det ikke dårlig reklame at svare på kritik ved at skrive »Hej Henrik, vi er da kede af, at du har haft en dårlig oplevelse, men skriv til os på mail, så tager vi os af sagen«.
Som grundregel må man ikke slette noget, slet ikke kritik. Hellere være ærlig og transparent.
For bibliotekerne handler det med at være på Facebook om oplysning, mener David Ledstrup, og det skulle gerne få folk ind ad døren både digitalt og fysisk.
- Men bibliotekerne skal ikke forstyrre unødigt. De skal give brugerne en følelse af at høre til. For alle virksomheder på Facebook gælder det, at de skal skabe en fest for dem, som er der. Alle brugere tænker »whats in it for me«. Bibliotekerne har noget, som mange gerne vil høre om. Cocktailen af viden om ny litteratur, og at der er jazz på torsdag, er værd at få i sin nyhedsstrøm. Det er mit lokale bibliotek. Men det betyder også, at de, der sidder med Facebook, skal give noget af sig selv, det må ikke være venstrehåndsarbejde.
Og så er det ikke længere »likes«, der er afgørende.
- Det ville jeg måske have sagt for et år siden, men i dag handler det om at blive set af så mange som muligt, så det afgørende er, hvor mange der har været forbi ens opdateringer. For har du det gode indhold, så kommer opbakningen også.