Brugerne får kontante fordele gennem biblioteket. Særarrangementer, rabatter og gaver. Prisen er deres mailadresse, som har vist sig at være guld værd for biblioteket.
Flere biblioteker har fået øjnene op for de såkaldte biblioteksklubber, hvor samarbejdet med lokale partnere har vist sig at være en rigtig god forretning – både for brugerne, de lokale forretningsdrivende og for biblioteket.
Bibliotekar Signe Amalie Svenningsen, der står bag Biblioteksklubben i Hillerød, tegner et tydeligt før og efterbillede.
Før:
- Måtte vi ofte aflyse vores arrangementer, fordi ingen købte billetter. Vi var igennem flere sparerunder, hvor der blev lukket filialer, men få brugere pippede op om, at »det var da ærgerligt«. Det var ikke tydeligt for folk, hvorfor de skulle savne os.
Efter:
- Næsten alle vores arrangementer er udsolgt. Sidste års nytårskur, der bare var et glas Asti en torsdag aften og udlevering af forårets program, hev 180 mennesker på biblioteket. Det var aldrig sket, hvis vi bare havde sat en annonce i avisen eller hængt nogle plakater op.
Biblioteksklubben i Hillerød blev en realitet i januar 2011, og efter tre måneder havde 300 biblioteksbrugere meldt sig ind. Efter et år havde klubben 1.100 medlemmer, og i dag er der 1.900 medlemmer.
Signe Amalie Svenningsen kalder det »klub Lorry konceptet«. Et medlemskab »koster« ens mailadresse og giver til gengæld rabatter og adgang til særarrangementer. Hver uge får medlemmerne en mail fra biblioteket med tre faste indslag: en nyhed fra biblioteket om et arrangement, et kursus eller information om selvbetjening, åbningstider, filmstriben eller lignende. Et tilbud fra en lokal forretningsdrivende og et fra en lokal kulturinstitution. Det kan være 10 procent rabat på den lokale café eller biograf eller en særrundvisning på Nivaagaards Malerisamling.
Klar plan
- Det er vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man vil starte en biblioteksklub, og hvem man henvender sig til, så man kan skræddersy sine tilbud. Vi gik benhårdt efter målgruppen af brugere, der allerede brugte biblioteket, men som ikke kom til vores arrangementer, siger Signe Amalie Svenningsen, der sammen med sin kollega Marianne Träff begyndte initiativet med at spørge de lokale boghandlere, om de ville være med, hvis de startede en biblioteksklub.
- En sagde ja til at give 10 procent på alt, og det betød, at vi inden længe kunne sige til de næste forretningsdrivende eller kulturinstitutioner, at vi havde 200 medlemmer, og at boghandleren allerede gav 10 procent rabat, siger Signe Amalie Svenningsen. Hun understreger, at ligesom målgruppen skal være klart defineret, så skal ens profil også være skarp.
- Vi ville for eksempel sige nej til byens tøjbutikker, hvis de henvendte sig og ville give rabat. Vi er meget bevidste om, at det skal handle om luksusting som vin, chokolade, mad og bøger samt kulturtilbud som museer, biograf og så videre. Det skal også være tilbud, der varer ved, for eksempel 10 procent på alt i cafeén, ikke kun på kaffen eller kun onsdag eftermiddag.
300 til kaffe
Signe Amalie Svenningsen og Marianne Träff bruger cirka seks timer tilsammen om ugen på at pleje klubbens samarbejdspartnere og medlemmer og især på at forfatte ugens klubmail. De to bibliotekarer er også blevet det personlige ansigt på klubben, og folk henvender sig til dem blandt andet med masser af spørgsmål om bibliotekets tilbud.
I Hillerød har det gjort en verden til forskel, at biblioteket nu kommer direkte hjem i brugerens mailboks, og folk aktivt har taget stilling til, at de gerne vil være medlem og have information fra biblioteket. For det ser ud til, at det er gået op for brugerne, at der sker rigtig meget på biblioteket.
- Da vi havde udlovet præmier en søndag, hvor der var åbent, og serverede kaffe og kage, var der kø ved døren, og der kom over 300 mennesker på få timer. Vi har ramt ind i et behov og får formidlet de tilbud, vi jo hele tiden har haft, og flere klubmedlemmer har spurgt: Har I fået flere penge?