I to år guidede bibliotekar Lotte Lykke Simonsen sine kolleger i at tage imod tv-hold og hundredevis af børn, når Ramasjang kom forbi. Hun opfordrer til mere mod og hjerteblod og mindre bekymring.
- »Yes« lød det fra ni ud af ti bibliotekarer, når jeg ringede og fortalte, at Ramasjang kom til deres bibliotek. Alligevel lå mange søvnløse af bekymring bagefter, og jeg har brugt lang tid i telefonen på at berolige børnebibliotekarerne, siger Lotte Lykke Simonsen, der selv er uddannet bibliotekar DB i 1992 og i 2009 blev bibliotekskoordinator for Ramasjang, ansat af Kulturstyrelsen.
Men bekymringerne er unødvendige, mener hun. I forhold til Ramasjang klarer tv-holdet det meste.
- Bibliotekarerne skal flytte nogle reoler og skaffe kontakt til børnene. Alligevel ryster det mange bibliotekarer, når der sker noget, som ikke er planlagt, og som de ikke har hundrede procent styr på. Men kaos er sundt, siger Lotte Lykke Simonsen.
Kodeordet er planlægning
Hun mener, at »frygten for kaos« bliver grundlagt under uddannelsen, hvor kodeordet for de kommende bibliotekarer er planlægning. Det ligger også i bibliotekarernes faglighed – lysten til at systematisere og organisere.
- Men når man samarbejder med andre, som bibliotekerne gør og skal mere og mere, så kan man ikke forvente, at de planlægger på samme måde. For eksempel har en virksomhed som DR andre deadlines og andre måder at gøre tingene på rent praktisk.
Og planlægge kan man i realiteten heller ikke, når man arbejder med børn og unge, mener hun.
- Alt kan ikke være i skemaer, for så går de spontane idéer tabt, fordi pengene og tiden er brugt, når der kommer noget ind fra højre. Engang troede jeg, at behovet for at have styr på alting, havde med alder at gøre, men der kommer lige så mange unge ud fra skolen i dag, som ikke bryder sig om kaos, men det karambolerer altså med børn og unge og tiden i dag, siger Lotte Lykke Simonsen.
Ind med kaos
Hendes erfaring er også, at kaos ender med at skabe glæde. På de evalueringsmails hun fik tilbage, når Ramasjang havde været på biblioteket, skrev flere, hvor glade de var for, at deres bekymring var gjort til skamme, og at »kaos skulle være en del af deres nye liv«. For eksempel ved at droppe at fastlægge arrangementskalenderen et halvt år ud i fremtiden.
- Andre skrev, at de ville snakke om, hvordan de kunne blive mere spontane, og det er da et skridt på vejen.
Hjerteblod tilbage
Selv om hun kalder det en generalisering, så oplever Lotte Lykke Simonsen, at mange børnebibliotekarer har mistet modet i en tid, hvor de oplever besparelser og få ressourcer. De er kørt trætte, mener hun.
- Men de skal finde noget, de selv går op i. Er man vild med børneteater, så er det det, man skal formidle. Vi skal tilbage til kerneydelserne og have modet til at kaste os ud i hjerteblodsprojekter. Lederne skal også være opmærksomme på, at det er det, der skal drive værket. For lige meget hvad biblioteket skal være i dag og fremover – kulturhus, læringssted eller noget tredje–, så bliver bibliotekets liv skabt nede fra af engagerede bibliotekarer, siger hun.
- Man kan jo mærke, når bibliotekarerne bliver grebet af noget, så ruller det. For eksempel Danmarks Indsamlingen, hvor de gerne vil være med og kan udfolde deres kreativitet. På de områder, hvor de ikke brænder lige så meget, skal de finde deres egen vinkel, deres egne darlings.
Prioriter formidling
Efter to år på posten som Ramasjangs ansigt på bibliotekerne er Lotte Lykke Simonsen blevet marketings, biblioteks- og redaktionskoordinator på Forlaget Carlsen/Lindhardt og Ringhof. Hun skal markedsføre materialer til skoler, biblioteker og virtuelt til børn og unge.
- Det er en drømmestilling, fordi jeg brænder for at hjælpe bibliotekarerne med at blive bedre til at formidle. Jeg synes ikke, der bliver formidlet godt nok på børnebibliotekerne i dag. Vi har været superstærke i formidlingen til børn og unge, og det kan vi blive igen. Vi skal tilbage til kerneydelsen formidling og på den måde inspirere børn og unge.
Lotte Lykke Simonsen har også skrevet artiklen Spontanitet og bekymring i virkelighedens køreplan på Del Din Viden, 27. juni 2012.