Nyvalgt studenterobservatør i Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse Loke Daugbjerg Andersen er ked af, at mange taler om faget, som om det er ved at uddø. Han ser masser af muligheder for kommende kandidater fra IVA.
Hvorfor stillede du op til posten som studenterobservatør?
- Jeg stillede op for at se, om det var muligt for en studerende fra Aalborg at blive valgt ind og især for at gøre debatten om fag- og folkebiblioteker mere positiv. Tonen omkring eksempelvis fagbibliotekerne er meget negativ. Det lyder til, at mange har den holdning, at »når vi går på pension om fem år, så lukker bibliotekerne«, og det provokerer mig. Det er vores fremtidige arbejdspladser, de fraskriver, fordi de ikke kan se en mening med det længere. Og det samme sker med folkebibliotekerne, det er som om, at hvis man ikke låner bøger ud, hvad så?
Mit ønske er, at man venter med at afskrive bibliotekerne, til vi nyuddannede får lov til at komme til. Vi ved en masse om formidling af viden og kultur. Vi ved også, hvordan brugerne har lyst til at bruge kulturtilbud, og hvordan de foretrækker at tilgå viden. Jeg er samtidig fuldstændig enig i det arbejde, man har gjort fra Bibliotekarforbundets side med at vise, at bibliotekarer har en rolle at spille i det private, og det er også noget, der skal arbejdes videre med og holdes fast i.
Du mener altså, at der generelt i faget er for negativ en tilgang til fremtiden?
- Ja, præcis. Jeg ser masser af muligheder og hele IVA’s fokus på brug af viden og kultur gør, at vi kan rigtig meget. Derfor er det ærgerligt med al den her negativitet. Man skal se meget mere på, hvad vi kan i stedet for at lukke det hele ned, og den retorik må Bibliotekarforbundet gerne være med til at skubbe til.
Fremtiden handler om, hvordan folk finder og bruger den rigtige viden, og at vi kan formidle den tværfaglige viden, som der i høj grad vil være brug for.
Du har også været meget engageret i det studenterpolitiske liv i Aalborg?
- En del af det studenterpolitiske arbejde, jeg til stadighed har i Aalborg, er at være med til at sørge for, at Aalborg ikke hægtes af og køres ud på et sidespor. IVA’s ledelse er i København, og det betyder, at der ikke så ofte bliver taget udgangspunkt i Aalborgskolens forhold. Arbejdet handler også om at gøre uddannelsen endnu mere relevant med det fokus, at det ikke kun skal være med udgangspunkt i biblioteker i dag, men også hvad biblioteker kan blive til. Og så vil jeg gerne gøre op med snakken om, at hvis man er en ambitiøs studerende på IVA, så vil man søge job inden for den private sektor. Det er vigtigt at holde fast i, at man også kan være ambitiøs, hvis man vil noget med almindelige biblioteker.
Hvordan ser du på den kommende fusion mellem IVA og KU?
- Det bliver spændende at være med til at sætte dagsordenen. Aalborg bliver den første KU-filial uden for København, hvis man ser bort fra nogle få eksempler omkring landbrug og fiskeri. Som studerende ser vi det som en fordel, at der står universitet og ikke akademi på eksamensbeviset. Det er med til at fremtidssikre vores uddannelse.
Hvordan oplever du Bibliotekarforbundet?
- Som studerende opfatter jeg det som meget relevant, selvom emner som pension og fratrædelsesordninger er fjernt fra min dagsorden. Både Bibliotekarforbundet og fagmagasinet er med til at sætte ord på, hvad vi kan i forhold til samfundet, og Bibliotekarforbundet er god til at formidle synspunkterne.